Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα ψυχική ισορροπία: Πώς θα φροντίζετε καθημερινά τον εαυτό σας

Αυτοφροντίδα ψυχική ισορροπία: Πώς θα φροντίζετε καθημερινά τον εαυτό σας

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.

Αυτοφροντίδα ψυχική ισορροπία: Η έννοια της αυτοφροντίδας δεν είναι κάτι ξένο ή τόσο διαφορετικό από αυτά που ήδη κάνουμε. Ο καθένας ξέρει καλύτερα για τον εαυτό του και πολλές φορές άθελα μας κάνουμε πράγματα που έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεση μας. Το σημαντικό είναι να υιοθετούμε μια γενική στάση στη ζωή μας που να έχει ως βασικό οδηγό τη προτεραιότητα στον εαυτό μας. Ώρα να πάμε στην πράξη και να δούμε κάποια παραδείγματα συμπεριφορών που προάγουν την ενίσχυση των εννοιών που αναλύθηκαν μέχρι τώρα:

Ακούω το σώμα μου

Το σώμα συνδέεται με το μυαλό με τρόπους που ούτε και εμείς οι ίδιοι συνειδητοποιούμε πολλές φορές. Όταν ερχόμαστε μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη συνθήκη, το σώμα μας δίνει σήματα ότι αυτό δεν μας συμφέρει και πρέπει να το αλλάξουμε. Πόνοι, ενοχλήσεις, κλπ., μπορεί να είναι ενδείξεις ότι χρειάζεται να φροντίσουμε τον εαυτό μας περισσότερο. Πάρτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα να νιώσετε το σώμα σας. Είναι άνετα; Πονάει; Πώς νιώθουν τα μέλη του ένα προς ένα; Πώς νιώθει το κεφάλι, το στομάχι, η μέση, τα πόδια σας; Τι μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε να νιώσουν καλύτερα;

Λέω πιο συχνά όχι

Παρόλο που έχουμε μάθει να θεωρούμε το όχι ως κάτι αρνητικό, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη ψυχική μας υγεία. Πρακτικά, προσπαθούμε να αρνηθούμε οτιδήποτε μας δημιουργεί δυσάρεστη διάθεση και έρχεται ενάντια στην προσωπική μας ανάγκη. Για παράδειγμα, αν επιθυμώ να απολαύσω ένα μοναχικό απόγευμα σπίτι μου, μπορώ να πω όχι σε μια συνάντηση με φίλους ή αν μια πρόταση για δουλειά δεν εξυπηρετεί την ανάγκη μου εκείνη τη περίοδο δεν την δέχομαι.

Φιλτράρω τις απόψεις των άλλων

Όσο και αν οι άλλοι επιθυμούν να μας βοηθήσουν, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες μας. Οι άνθρωποι γύρω μας, μας δίνουν συμβουλές ως πρόθεση να μας βοηθήσουν, αλλά και ως γνώμονα την δική τους οπτική για το τι είναι καλό και τι όχι. Έτσι, παρόλο που δεν είναι κακό να λαμβάνουμε υπόψη την άποψη κάποιου δικού μας ανθρώπου, χρειάζεται να την φιλτράρουμε βάσει της προσωπικής μας γνώμης και το κυριότερο βάση των προσωπικών μας αναγκών.

Διατηρώ μία ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Όταν αφιερώνουμε τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητας σε επαγγελματικές υποχρεώσεις, τότε καταλήγουμε να έχουμε λίγο ή και καθόλου χρόνο ώστε να απολαύσουμε δικές μας προσωπικές στιγμές. Αντίθετα, η συνειδητή εξασφάλιση καθημερινού χρόνου για τον εαυτό μας αποτελεί πράξη αυτοφροντίδας. Μπορούμε να απολαύσουμε πραγματικά μία βόλτα με φίλους, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μία καλή ταινία, ένα νόστιμο γεύμα, χωρίς να τσεκάρουμε συνεχώς το κινητό μας για τυχόν επαγγελματικές ειδοποιήσεις και deadlines.

Απομακρύνομαι από τοξικές σχέσεις

Είναι εύκολο να αντιληφθούμε πότε μια σχέση είναι τοξική. Αυτό συμβαίνει όταν νιώθουμε διαρκώς συναισθηματικά «άδειοι», όταν δεν ευχαριστιόμαστε τη συναναστροφή με τον άλλο, όταν νιώθουμε περισσότερο δυσάρεστα, παρά ευχάριστα συναισθήματα. Στις περιπτώσεις αυτές, φροντίζουμε τον εαυτό μας όταν μιλάμε για αυτό που νιώθουμε, εξηγούμε τι θα θέλαμε και απομακρυνόμαστε όταν αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Συχνά, ακούμε ότι το να φροντίζεις τον εαυτό σου και να σκέφτεσαι το καλό σου σημαίνει ότι είσαι εγωιστής, ότι δεν σκέφτεσαι τους άλλους. Η αλήθεια είναι ότι η αυτοφροντίδα είναι το ακριβώς αντίθετο. Όταν φροντίζει κανείς τον εαυτό του, ταυτόχρονα φροντίζει και τις σχέσεις του. Και αυτό γιατί έτσι μοιράζεται κανείς με τους άλλους την καλύτερη και πιο αληθινή εκδοχή του εαυτού του. Τον φροντισμένο εαυτό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 Συμβουλές για τη διαχείριση του στρες

Αυτοφροντίδα: Η αναγκαιότητα που πρέπει να είναι προτεραιότητα σε χαλεπούς καιρούς

"Καμπανάκια" που δείχνουν ότι παραμελούμε τον εαυτό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι θερμοπληξία ή τροφική δηλητηρίαση; Μάθετε πώς η ζέστη επηρεάζει το στομάχι σας

Ζέστη στομάχι: Η διάκριση μεταξύ θερμοπληξίας και τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να είναι δύσκολη καθώς και οι δύο καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και κοιλιακό άλγος.

Πώς να φροντίσετε την μητέρα σας μετά από επέμβαση ισχίου;

Φροντίδα ισχίο: Η φροντίδα της μητέρας σας μετά από χειρουργική επέμβαση ισχίου απαιτεί υπομονή, προσοχή στη λεπτομέρεια και μια υποστηρικτική προσέγγιση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και την άνεσή της.

Πώς να φροντίσετε μια θαλάσσια χελώνα αν την βρείτε τραυματισμένη;

Θαλάσσια χελώνα: Εάν συναντήσετε μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, είναι σημαντικό να χειριστείτε την κατάσταση με προσοχή και να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα για να εξασφαλίσετε την ευημερία της χελώνας.

Close Icon