Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Η αναγκαιότητα που πρέπει να είναι προτεραιότητα σε χαλεπούς καιρούς

Αυτοφροντίδα: Η αναγκαιότητα που πρέπει να είναι προτεραιότητα σε χαλεπούς καιρούς

Αυτοφροντίδα: Και μην ξεχνάτε πως η έννοια και πρακτική της αυτο-φροντίδας είναι προσωπικές. Αυτό που επιλέγετε να κάνετε θα εξαρτηθεί από την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σας. Ό, τι κι αν επιλέξετε, θυμηθείτε επίσης ότι η αυτο-φροντίδα δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα που πρέπει να είναι προτεραιότητα σε χαλεπούς καιρούς.

Η ικανότητα να φροντίζεις τον εαυτό σου βασίζεται στην ικανότητα να πηγαίνεις συνεχώς προς τα μέσα και να ακούς ό, τι υπάρχει εκεί με ανοιχτά και συμπονετικά αυτιά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων στη ζωή, τείνουμε να εστιάζουμε προς τα έξω. Έτσι, μειώνουμε ή αγνοούμε την εσωτερική μας ζωή, αγνοώντας τις ανάγκες και τα όριά μας.

Και όμως, είναι σε ταραγμένες ή δύσκολες στιγμές που πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας.

Τότε πρέπει να κινήσουμε το σώμα μας, να κοιμηθούμε αρκετά, να μην παραλείψουμε τα γεύματα, να πάρουμε μια ανάσα και να διατηρήσουμε τα όριά μας. Τότε είναι που πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και να συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες που μας τρέφουν.

Η άσκηση της αυτο-φροντίδας όχι μόνο μας βοηθά να νιώθουμε καλύτερα. Μας βοηθά επίσης να λειτουργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναπληρώνει τα αποθέματα ενέργειάς μας και μας παρέχει διαύγεια. Η αυτο-φροντίδα υποστηρίζει την υγεία και την ευημερία μας, πηγαία.

  • Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Για παράδειγμα, σκέψου, αυτό που σου προκαλεί τόσο άγχος, είναι πραγματικά αυτό που αγαπάς, είναι το αληθινό κάλεσμα της καρδιάς σου ή μια ακόμη εξωτερική προσδοκία;

Τι πραγματικά θέλεις να πετύχεις; Όταν το ορίσεις, όρισε επίσης πόσο «απασχολημένος/η» θα ήθελες να είσαι για να φτάσεις ως εκεί;

  • Αναγνώριση των ανεκπλήρωτων αναγκών

Όταν δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε μια συγκεκριμένη ανάγκη, αυτό μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό. Ωστόσο, η αναγνώριση των αναγκών μας-ακόμα και όταν δεν μπορούν να καλυφθούν (άμεσα)-είναι μια ουσιαστική μορφή συναισθηματικής φροντίδας του εαυτού που μπορεί να μας βοηθήσει να αντέξουμε μέχρι να περάσει η “μπόρα”».

  • Ακούστε τον εαυτό σας

Καθήστε για 5 κυριολεκτικά λεπτά-κάπου ήσυχα και άνετα-και κάντε ένα γρήγορο check in σωματικά, πνευματικά, συναισθηματικά, ρωτώντας «Τι παρατηρώ; Τι χρειάζομαι;». Κι αυτό σε κάθε τομέα.

  • Ζητήσετε βοήθεια

Όταν οι υποχρεώσεις φαίνεται πως απλώς έχουν βγεί εκτός ελέγχου, είναι ξανά η ώρα να αρχίσετε να απελευθερώνετε. Πώς; Αν υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να αναθέσετε αλλού, κάντε το.

Και μην ξεχνάτε πως η έννοια και πρακτική της αυτο-φροντίδας είναι προσωπικές. Αυτό που επιλέγετε να κάνετε θα εξαρτηθεί από την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σας. Ό, τι κι αν επιλέξετε, θυμηθείτε επίσης ότι η αυτο-φροντίδα δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα που πρέπει να είναι προτεραιότητα σε χαλεπούς καιρούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

"Καμπανάκια" που δείχνουν ότι παραμελούμε τον εαυτό μας

Βασικές αρχές για να διαχειριστείτε το στρες

Όταν η ευτυχία βρίσκεται σε αυτά που θεωρούμε δεδομένα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια ροφήματα δρουν ως κατασταλτικά της όρεξης;

Διαχείριση βάρους: Ενώ ο καφές και το νερό με ανθρακικό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποτελούν μαγικές λύσεις για την απώλεια βάρους.

Πώς να ξεφορτωθείτε ρούχα που κρατάτε για συναισθηματικούς λόγους;

Ρούχα συναισθήματα: Το να απαλλαγείτε από ρούχα που έχουν συναισθηματική αξία μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν στοχαστικοί τρόποι να τα αποχωριστείτε διατηρώντας τις αναμνήσεις τους.

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας στο δέρμα μας;

Λεβάντα: Το έλαιο λεβάντας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Close Icon