Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Η αναγκαιότητα που πρέπει να είναι προτεραιότητα σε χαλεπούς καιρούς

Αυτοφροντίδα: Η αναγκαιότητα που πρέπει να είναι προτεραιότητα σε χαλεπούς καιρούς

Αυτοφροντίδα: Και μην ξεχνάτε πως η έννοια και πρακτική της αυτο-φροντίδας είναι προσωπικές. Αυτό που επιλέγετε να κάνετε θα εξαρτηθεί από την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σας. Ό, τι κι αν επιλέξετε, θυμηθείτε επίσης ότι η αυτο-φροντίδα δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα που πρέπει να είναι προτεραιότητα σε χαλεπούς καιρούς.

Η ικανότητα να φροντίζεις τον εαυτό σου βασίζεται στην ικανότητα να πηγαίνεις συνεχώς προς τα μέσα και να ακούς ό, τι υπάρχει εκεί με ανοιχτά και συμπονετικά αυτιά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων στη ζωή, τείνουμε να εστιάζουμε προς τα έξω. Έτσι, μειώνουμε ή αγνοούμε την εσωτερική μας ζωή, αγνοώντας τις ανάγκες και τα όριά μας.

Και όμως, είναι σε ταραγμένες ή δύσκολες στιγμές που πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας.

Τότε πρέπει να κινήσουμε το σώμα μας, να κοιμηθούμε αρκετά, να μην παραλείψουμε τα γεύματα, να πάρουμε μια ανάσα και να διατηρήσουμε τα όριά μας. Τότε είναι που πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και να συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες που μας τρέφουν.

Η άσκηση της αυτο-φροντίδας όχι μόνο μας βοηθά να νιώθουμε καλύτερα. Μας βοηθά επίσης να λειτουργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναπληρώνει τα αποθέματα ενέργειάς μας και μας παρέχει διαύγεια. Η αυτο-φροντίδα υποστηρίζει την υγεία και την ευημερία μας, πηγαία.

  • Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Για παράδειγμα, σκέψου, αυτό που σου προκαλεί τόσο άγχος, είναι πραγματικά αυτό που αγαπάς, είναι το αληθινό κάλεσμα της καρδιάς σου ή μια ακόμη εξωτερική προσδοκία;

Τι πραγματικά θέλεις να πετύχεις; Όταν το ορίσεις, όρισε επίσης πόσο «απασχολημένος/η» θα ήθελες να είσαι για να φτάσεις ως εκεί;

  • Αναγνώριση των ανεκπλήρωτων αναγκών

Όταν δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε μια συγκεκριμένη ανάγκη, αυτό μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό. Ωστόσο, η αναγνώριση των αναγκών μας-ακόμα και όταν δεν μπορούν να καλυφθούν (άμεσα)-είναι μια ουσιαστική μορφή συναισθηματικής φροντίδας του εαυτού που μπορεί να μας βοηθήσει να αντέξουμε μέχρι να περάσει η “μπόρα”».

  • Ακούστε τον εαυτό σας

Καθήστε για 5 κυριολεκτικά λεπτά-κάπου ήσυχα και άνετα-και κάντε ένα γρήγορο check in σωματικά, πνευματικά, συναισθηματικά, ρωτώντας «Τι παρατηρώ; Τι χρειάζομαι;». Κι αυτό σε κάθε τομέα.

  • Ζητήσετε βοήθεια

Όταν οι υποχρεώσεις φαίνεται πως απλώς έχουν βγεί εκτός ελέγχου, είναι ξανά η ώρα να αρχίσετε να απελευθερώνετε. Πώς; Αν υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να αναθέσετε αλλού, κάντε το.

Και μην ξεχνάτε πως η έννοια και πρακτική της αυτο-φροντίδας είναι προσωπικές. Αυτό που επιλέγετε να κάνετε θα εξαρτηθεί από την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σας. Ό, τι κι αν επιλέξετε, θυμηθείτε επίσης ότι η αυτο-φροντίδα δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα που πρέπει να είναι προτεραιότητα σε χαλεπούς καιρούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

"Καμπανάκια" που δείχνουν ότι παραμελούμε τον εαυτό μας

Βασικές αρχές για να διαχειριστείτε το στρες

Όταν η ευτυχία βρίσκεται σε αυτά που θεωρούμε δεδομένα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο;

Ηλιακό Έγκαυμα: Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει λόγω μειωμένης εφαρμογής αντηλιακού. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φροντίσετε τα εγκαύματα αυτά.

Οφέλη της κολύμβησης για την υγεία, σύμφωνα με το CDC

Κολύμβηση: Μόλις δυόμισι ώρες αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση

Αθλητισμός: Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η διατροφή, η άσκηση και η κοινωνική δέσμευση μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Πώς επηρεάζει η διακόσμηση τη διάθεσή μας;

Interior Design: Η εσωτερική διακόσμηση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους διακόσμησης για να είμαστε πιο ευδιάθετοι.

H άσκηση είναι ελιξίριο υγείας & μακροζωίας

Αθλητισμός: Το σώμα μας παράγει καρκινικά κύτταρα όλη την ώρα και είναι δουλειά του ανοσοποιητικού να τα σκοτώσει. Όταν οι μύες κινούνται, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, που στέλνει τα Τ κύτταρα για να καταστρέψει τυχόν καρκινικά κύτταρα.

Η γιόγκα μειώνει την «κακή» χοληστερόλη σε έναν μήνα-έρευνα

Αθλητισμός: Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη από τον οργανισμό για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Ωστόσο, η υπερβολική «κακή» χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ευτυχώς, υπάρχει λύση για όσους αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.