Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Η ολιστική προσέγγιση είναι το κλειδί για μια ζωή με καλύτερη υγεία

Αυτοφροντίδα: Η ολιστική προσέγγιση είναι το κλειδί για μια ζωή με καλύτερη υγεία

Αυτοφροντίδα: Όταν το άγχος είναι έντονο ή παρατεταμένο τότε μπορεί να δημιουργήσει μια συναισθηματική εξάντληση και ψυχοσωματικές διαταραχές όπως είναι οι ημικρανίες, οι διαταραχές του ύπνου, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η χρόνια κόπωση, η ταχυκαρδία, η δυσπεψία, η κατάθλιψη, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υπερχοληστερηναιμία κλπ.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 40% του συνόλου των εργαζομένων στην Αμερική αισθάνονται τόσο πιεσμένοι σε βαθμό που αγγίζουν τα όρια της εξουθένωσης και της κατάθλιψης. Στη Δυτική κοινωνία ενώ, πολύ σωστά, ασχολούμαστε με το σώμα μας (διατροφή, άσκηση κ.λπ.) δε δίνουμε τη φροντίδα που χρειάζεται στην ηρεμία του νου μας και κυρίως στην ισορροπία του νου με το σώμα. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο νους και το σώμα βρίσκονται σε μία συνεχή αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, όταν έχουμε αγωνία για κάτι τότε μας πιάνει πόνος στο στομάχι ή αντίθετα όταν τρώμε ένα ωραίο γεύμα τότε νοιώθουμε απόλαυση.

Γι’ αυτό  παγκόσμια πλέον υπάρχει η τάση να προχωρήσουμε από την αναζήτηση της ευζωίας στην ολιστική ευζωία, που είναι ένα μείγμα σωματικής, νοητικής, συναισθηματικής και πνευματικής ευεξίας. Είναι μια συνειδητή επιλογή ενός τρόπου ζωής που μας ανταμείβει με περισσότερη ευεξία, θετική ενέργεια και καλύτερη υγεία.

Όπως λοιπόν γυμνάζουμε τακτικά τους μύες του σώματος για να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση έτσι χρειάζεται να «γυμνάζουμε» τακτικά και το μυαλό μας, να το κάνουμε σύμμαχό μας. Γιατί ο εγκέφαλος μας έχει νευροπλστικότητα, που σημαίνει ότι μπορεί να εκπαιδευτεί σε διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίδρασης. Έτσι λοιπόν τον «μαθαίνουμε» να είναι πιο δεκτικός σε θετικές σκέψεις και συναισθήματα και έτσι μειώνεται το άγχος και αισθανόμαστε περισσότερη χαρά και αισιοδοξία, στο παρόν.

Πώς θα ξαναβρούμε την ηρεμία και τη χαρά μας;

Μια βόλτα στην εξοχή ή στη φύση, λίγο περπάτημα, το μαγείρεμα, η γυμναστική κ.λπ., είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξισορροπήσουμε το νου και το σώμα, αρκεί το μυαλό μας να βρίσκεται εκεί «στο τώρα» και να μην περιπλανιέται με χιλιάδες σκέψεις, οι περισσότερες αρνητικές.

Μερικές πρακτικές, που συμβάλλουν στην ολιστική ευζωία και προσφέρουν μια βαθιά χαλάρωση, ηρεμία και  αναζωογόνηση, είναι το Ηχο-μασάζ,ο Διαλογισμός, το Tai Tchi, η Yoga, η προσευχή κ.λπ.

Μία απλή άσκηση χαλάρωσης, που μπορείτε να κάνετε καθημερινά, είναι η ακόλουθη: Καθίστε ή ξαπλώστε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο μέρος και κλείστε τα μάτια σας. Πάρτε μερικές ήρεμες αναπνοές και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Σε κάθε εισπνοή πείτε νοητικά «εισπνέω» και σε κάθε εκπνοή πείτε «εκπνέω». Κάντε το για 5 λεπτά και μετά ανοίξτε αργά-αργά τα μάτια σας, πιείτε οπωσδήποτε ένα ποτήρι νερό ή χυμό και δείτε πως νοιώθετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαλογισμός βοηθάει να διώξουμε το άγχος

Εξημερώστε την κατάθλιψη, στρέφοντας την προσοχή σας προς τα μέσα

Ανακουφίστε τα συμπτώματα του άγχους σε 5'

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 απροσδόκητες αιτίες καλοκαιρινών εξανθημάτων

Ενώ το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες UV, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι ευαίσθητα σε ορισμένα συστατικά του αντηλιακού, οδηγώντας σε εξάνθημα γνωστό ως δερματίτιδα εξ επαφής.

Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ύπνου 

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία ενός ατόμου. Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, γνωστική εξασθένηση και διαταραχές της διάθεσης.

Dry skin brushing:Τι είναι το στεγνό βούρτσισμα δέρματος και πώς το ωφελεί

Το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να σας βοηθήσει να απολεπίσετε το δέρμα σας, να βελτιώσετε την κυκλοφορία και να προωθήσετε μια υγιή λάμψη.

Close Icon