Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα Διαπροσωπικές σχέσεις: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια ενός πληγωμένου εσωτερικού παιδιού σε εσάς και το σύντροφό σας

Αυτοφροντίδα Διαπροσωπικές σχέσεις: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια ενός πληγωμένου εσωτερικού παιδιού σε εσάς και το σύντροφό σας

Αυτοφροντίδα Διαπροσωπικές σχέσεις: Όταν τα παιδιά τραυματίζονται συναισθηματικά και διανοητικά, παραμελούνται ή ακόμη και κακοποιούνται στην παιδική ηλικία, αυτές οι εσωτερικές πληγές δεν επουλώνονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδάκι μέσα μας μπορεί να δρα μέσα από συναισθήματα οργής ή φόβου, να αντιμετωπίζει προκλήσεις στο να εμπιστεύετε τους άλλους γύρω του και να παραμένει ύποπτο ως προς τα κίνητρα τους.

Καθένας μας έχει στιγμές που συμπεριφέρεται με τρόπους που δεν είναι οι πιο ενήλικοι, ιδιαίτερα όταν είμαστε απογοητευμένοι, πληγωμένοι, φοβισμένοι ή θυμωμένοι. Ωστόσο, όταν αυτοί οι τύποι συμπεριφορών γίνονται η προεπιλεγμένη και συνηθέστερη επιλογή μας σε μια σχέση, είναι καιρός να επιδιώξουμε αλλαγές και να υιοθετήσουμε πιο υγιείς συνδέσμους εντός μας και εκτός από εμάς.

Είναι αλήθεια, πως μία από τις πραγματικότητες της ζωής για πολλούς ενήλικες είναι ότι μεγάλωσαν χωρίς μια ευτυχισμένη, σταθερή και στοργική παιδική ηλικία. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σταθερό και στοργικό περιβάλλον έχουν ένα υγιές και ισορροπημένο παιδάκι μέσα τους, που είναι γεμάτο χαρά, δημιουργικότητα, αγάπη και εμπιστοσύνη για τους άλλους.

Όμως, όταν τα παιδιά τραυματίζονται συναισθηματικά και διανοητικά, παραμελούνται ή ακόμη και κακοποιούνται στην παιδική ηλικία, αυτές οι εσωτερικές πληγές δεν επουλώνονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδάκι μέσα μας μπορεί να δρα μέσα από συναισθήματα οργής ή φόβου, να αντιμετωπίζει προκλήσεις στο να εμπιστεύετε τους άλλους γύρω του και να παραμένει ύποπτο ως προς τα κίνητρα τους.

Καθώς τα συναισθηματικά τραυματισμένα παιδιά μεγαλώνουν, αφήνουν, σταδιακά, κάποιες από τις παιδικές τους συμπεριφορές πίσω, αλλά το πληγωμένο εσωτερικό παιδί εξακολουθεί να ζει βαθιά μέσα στην ψυχή αυτών των ενηλίκων.

Έτσι, ως ενήλικες, όταν αγχώνονται ή πιέζονται, συχνά επιστρέφουν στα γνωστά πρότυπα συμπεριφοράς που χρησιμοποίησαν ως παιδιά προκειμένου να αποκριθούν στα δύσκολα περιβάλλοντα που μεγάλωσαν.

Ποια είναι τα σημάδια ενός πληγωμένου εσωτερικού παιδιού και πώς μπορείτε να τα αναγνωρίσετε σε εσάς ή στο σύντροφό σας;

1. Οι απότομες ή ‘υπερβολικές’ αντιδράσεις σε αρνητικά σχόλια ή γεγονότα

Οι ενήλικες που δεν είναι ευέλικτοι και δεν μπορούν να δεχτούν κριτική, αρνητικά σχόλια ή αλλαγές σε σχέδια και γεγονότα, συχνά φιλοξενούν ένα τραυματισμένο εσωτερικό παιδί. Αναγνωρίσατε τις περιπτώσεις εκείνες, όπου το δράμα και οι υπερβολικές αντιδράσεις είναι οι συνήθεις αποκρίσεις σε οτιδήποτε αρνητικό. Ακόμη και μικρές αλλαγές στα γεγονότα ή κριτική μπορεί να προκαλέσουν το πληγωμένο εσωτερικό παιδί.

2. Η απόκρυψη ή η άρνηση των συναισθημάτων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ως ενήλικες, τα συναισθηματικά τραυματισμένα παιδιά, μπορεί να είναι σε θέση να καλύψουν ή να αρνηθούν τα συναισθήματα τους, προσποιούμενα ότι δέχονται μια κατάσταση, ενώ είναι εμφανές από τις πράξεις τους πως είναι αναστατωμένα. Τα εσωτερικά τραυματισμένα παιδιά αναζητούν προσοχή και έγκριση από τους άλλους.

3. Ο χειρισμός ή προσπάθεια χειρισμού των καταστάσεων

Ο χειρισμός των σκέψεων και των συναισθημάτων των άλλων για να πάρουν αυτό που θέλουν είναι μια κοινή συμπεριφορά των πληγωμένων παιδιών. Πρόκειται, ωστόσο, για μια συμπεριφορά που, όταν επαναλαμβάνεται στην ενήλικη ζωή, είναι ζημειογόνα για την εμπιστοσύνη και το σεβασμό στη σχέση. Είναι καλύτερο να είμαστε ειλικρινείς και να μοραζόμαστε την αλήθεια, ακόμη κι όταν το άλλο άτομο μπορεί να μην θέλει να την ακούσει, παρά να προσπαθούμε να χειριστούμε μια κατάσταση ή να προσποιούμαστε ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να εξασκήσετε την τέχνη της βαθιάς ακρόασης

Τρεις τακτικές για ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της εστίασης και της ευτυχίας

Τι είναι το τάντρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του μυοσκελετικού πόνου

Αθλητισμός: Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό πώς η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους με πόνο. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική, βελτιώνοντας την ευλυγισία των μυών, προάγοντας τη χαλάρωση, μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών που ανακουφίζουν από τον πόνο, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του αυτοελέγχου και της αυτοπεποίθησής μας.

Καιρός να κόψετε το κάπνισμα

Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι μία πολύ δύσκολη για να κοπεί συνήθεια. Εκτός από την εξάρτηση που ξεκάθαρα προκαλεί η νικοτίνη, υπάρχει και το συνήθειο της κίνησης του χεριού ή για τους πιο φανατικούς, του στριψίματος του τσιγάρου, που δύσκολα κόβεται. Οπότε πιστέψτε μας, δεν είστε οι μόνοι που δυσκολεύεστε.

Αναδείξτε τα αρώματα του χειμώνα μέσα από αρμονικούς DIY συνδυασμούς

Ποτ πουρί: Μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει σαν σπιτική μηλόπιτα φούρνου, καφετέρια ή φρέσκια ανοιξιάτικη μέρα. Απλώς ρίξτε μερικά φρούτα, βότανα και μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για να αναζωπυρωθούν τα αρώματα.

Φροντίζοντας το σώμα μας στην ινομυαλγία

Ινομυαλγία αυτοφροντίδα: Οι ασθενείς με ινομυαλγία συχνά βιώνουν πόνο που απλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά εντοπίζεται πιο έντονα στον αυχένα, στους αγκώνες, στους ώμους, στα γόνατα και στους γλουτούς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το αίσθημα της συνεχούς κόπωσης, της μειωμένης συγκέντρωσης και των πονοκεφάλων.

Συμβουλές για να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας

Χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτοφροντίδα: Κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, όλη τους τη ζωή. Η κατάσταση αυτή ρίχνει την ψυχολογία μας, έχει κακό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και φυσικά, αναπόφευκτα, επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά μας.

Πώς να σταματήσετε να τρώτε συναισθηματικά

Συναισθηματική διατροφή: Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τα ερεθίσματα και τις καταστάσεις που πυροδοτούν την συναισθηματική διατροφή στη ζωή σας. Η τήρηση ημερολογίου διατροφής μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό καταστάσεων όπου κάποιος είναι πιο πιθανό να φάει λόγω συναισθηματικής παρά σωματικής πείνας. Η παρακολούθηση της συμπεριφοράς σας είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε εικόνα για τις διατροφικές σας συνήθειες.

"Στιγμές" ευτυχίας με αιθέρια έλαια

Αιθέρια έλαια Ευτυχία: Yπάρχουν αιθέρια έλαια που προάγουν την ευτυχία. Αυτά τα έλαια επηρεάζουν το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου - το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, τα κίνητρα, τη μακροπρόθεσμη μνήμη και την όσφρηση. Αυτά τα αιθέρια έλαια είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους και της αυτοαμφισβήτησης.