Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα : Απελευθέρωσε τον εαυτό σου από το καθημερινό άγχος

Αυτοφροντίδα : Απελευθέρωσε τον εαυτό σου από το καθημερινό άγχος

Το άγχος είναι μια αίσθηση γενικής ανησυχίας και δυσφορίας, σε αντίθεση με τον φόβο που περνάει σε μερικά λεπτά αφού αντιμετωπιστεί η αρχική απειλή.

Το στρες είναι επίμονο πολλές φορές, για μέρες, εβδομάδες ακόμα και μήνες. Μπορεί να συνδέεται με συγκεκριμένες καταστάσεις, μπορεί όμως και να προκληθεί από ένα ψυχοτραυματικό γεγονός, υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να αισθανόμαστε έντονο στρες χωρίς καμία προφανή αιτία. Πως μπορούμε να φροντίσουμε μονοί μας τον εαυτό μας και να απαλλαγούμε από το καθημερινό άγχος; Απαντήσεις δίνει στο healthweb η κ. Βασιλική  Κουμαντάκη Κλινική Ψυχολόγος/Υγείας MSc, MBPsS- Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών Επιστημονική Συνεργάτης Β’ Ψυχιατρική Κλινική  Διασυνδετική Ψυχιατρική  Ε.Κ.Π.Α.. 

Όταν αισθανόμαστε έντονο άγχος εμφανίζονται στο σώμα μας μια πληθώρα συμπτωμάτων όπως, αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, αίσθημα ζαλάδας, αίσθημα βάρους στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, και μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια.

Αρκετές φορές μπορεί να νιώθουμε ότι το συναίσθημα αυτό δεν το ελέγχουμε ή έντονη αίσθηση πανικού ή φόβο ότι παθαίνουμε καρδιακή προσβολή.

koumantaki vasiliki

Bασιλική  Κουμαντάκη Κλινική Ψυχολόγος/Υγείας MSc, MBPsS

 Παρόλο που όλα αυτά τα συμπτώματα δείχνουν να είναι πολύ τρομακτικά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι θα επέλθουν σε ένα μικρό χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας ώρας.

 Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ;

  •  Αναγνωρίζουμε τους παράγοντες που μας προκαλούν στρες
  •  Κάποιες φορές την στιγμή που αισθανόμαστε άγχος κατά την διάρκεια της ημέρας ή έχουμε την άσχημη εμπειρία των κρίσεων πανικού είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες που προκαλούν αυτή την αντίδραση καθως είμαστε σε μια κατάσταση μη ελεγχόμενη.
  • Ένας κάλος τρόπος να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες και τα ερεθίσματα που μας προκαλούν έντονο στρες είναι να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε στο τέλος κάθε ημέρας πως νιώσαμε κατά της διάρκεια της, ή τι ενδεχόμενος πυροδότησε μια κατάσταση, μπορούμε ακόμα να βαθμολογούμε τι εμπειρίες μας σε μια κλίμακα από 1 έως 5.
  • Καταγράφοντας τα συναισθήματα μας σε ένα ‘’Ημερολόγιο’’ μας βοηθά να τα βγάζουμε με ένα τρόπο από το μυαλό μας, πριν την ώρα του ύπνου και με σταθερή καθημερινή προσπάθεια θα φτάσουμε να ανακαλύψουμε καθημερινούς τους παράγοντες που μας προκαλούν στρες

 Βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας

 Ακόμα και όταν το καθημερινό μας πρόγραμμα δείχνει να είναι αρκετά φορτωμένο είναι σημαντικό μέσα στην ημέρα να δίνουμε στον εαυτό μας, λίγο χρόνο ηρεμίας ή να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν όπως να φροντίσουμε τον εαυτό μας κάνοντας ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο στο τέλος της ημέρας, να δούμε την αγαπημένη μας ταινία, να βρούμε λίγο χρόνο για δούμε έναν φίλο ή φίλη που αισθανόμαστε καλά μαζί του, ακόμα και μαγειρεύοντας ένα υγιεινό γεύμα για εμάς και τους αγαπημένους μας.

  • Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά επίσης τον οργανισμό μας να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας καθως αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Από πρόσφατες έρευνες έχει φανείς ότι ασθενεις με ήπια και μέτρια κατάθλιψη περπατώντας έντονα τουλάχιστον για μισή ώρα την ημέρα τους βοήθησε αποτελεσματικά στην θεραπεία τους.

Αναπνέοντας σωστά

 «Πάρε μια βαθιά αναπνοή» είναι σίγουρα μια φράση που ακούμε τόσο συχνά που έχει καταντήσει κάπως ‘’cliché ‘’.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι η σωστή διαφραγματική αναπνοή είναι πολύ αποτελεσματική και χαλαρωτική τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για το σώμα μας όταν αισθανόμαστε έντονο στρες.

Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά το έντονο στρες αναταράσσει και τους ρυθμούς αναπνοής μας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν αναστατωνόμαστε να αναπνέουμε πολύ γρήγορα, αλλά και με τρόπο άτακτο. Ο οργανισμός μας στην συνθήκη αυτή, λαμβάνει πολύ περισσότερο οξυγόνο από ότι έχει ανάγκη και έτσι οδηγείται σε ‘‘υπεροξυγόνωση’’.

Η έντονη και άτακτη αναπνοή γίνεται συνήθεια με αποτέλεσμα να υπάρχει στο αίμα πολύ περισσότερο οξυγόνο και ταυτόχρονα πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι χρειάζεται.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι το τρέμουλο, κράμπες, ζαλάδες, θολή όραση, δύσκολη αναπνοή, αισθήματα κόπωσης, πόνοι στην κοιλιά ή στο στήθος.

Παίρνοντας αργά και σταθερά μια βαθιά αναπνοή και μια αργή εκπνοή και επαναλαμβάνοντας για τουλάχιστον για 10 φορές διακόπτουμε την διαδικασία της ‘‘υπεροξυγόνωσης’’ και το σώμα μας επανέρχεται σταδιακά σε κατάσταση ηρεμίας.

Επαναφορτώνουμε τον οργανισμό μας με Βιταμίνες Β

 Όταν νιώθουμε στρες τα επίπεδα της βιταμίνης Β μειώνονται σημαντικά στον εγκέφαλο. Το σύμπλεγμα βιταμινών Β παίζει έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο ρόλο στις λειτουργίες του σώματος μας, καθως και στον μεταβολισμό μας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα επίπεδα της βιταμίνης Β να είναι σε καλό επίπεδο ιδιαίτερα όταν αισθανόμαστε στρες και θα πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή με τροφές όπως πουλερικά και ψαριά, σόγια και αυγά τα οποία είναι πλούσια σε Βιταμίνες Β και φυλικό οξύ.

Εναλλακτικά μπορούμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας ή τον διατροφολόγο μας για μας κατευθύνει ανάλογα ή να μας συστήσει ένα συμπλήρωμα διατροφής του συμπλέγματος βιταμινών Β.

Κοιμόμαστε σωστά

 Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε αρκετό χρόνο ύπνου σε φυσιολογικό βιορυθμό, έτσι ώστε, να δώσουμε την ευκαιρία σε κυτταρικό επίπεδο να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές και επανορθωτικές διεργασίες στον οργανισμό μας.

Κρατώντας μια καθημερινή ρουτίνα στην διαδικασία στον τρόπο που κοιμόμαστε μας βοηθά να αποφύγουμε τις διαταραχές ύπνου που συχνά είναι επαγόμενες του χρόνιου στρες.

Αναζητούμε τον κατάλληλο ειδικό ψυχικής υγείας

Αν τελικά πάρα τις προσπάθειες μας να αντιμετωπίσουμε το στρες αποτελεσματικά δεν τα καταφέρνουμε, παράλληλα αισθανόμαστε δυσφορία, συναισθηματική επιβάρυνση και μας επηρεάζει σημαντικά στη λειτουργικότητα μας, στην διατροφή μας, και στον ύπνο μας και από αυτό ξεπερνά σε διάρκεια τον ένα μήνα, τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτούμε ένα ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο που εξειδικεύεται στην διαχείριση του στρες.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε το στρες δεν κρατάει για πάντα, και με τις κατάλληλες μεθόδους μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εκδίκηση ή συγχώρεση: Ποιο είναι καλύτερο;

Σνακ που βοηθούν το διατροφικό σας πλάνο σε σχέση με τον διαβήτη,

Η θεραπευτική επίδραση του θαλασσινού νερού

Θαλασσινό νερό: Η θεραπευτική επίδραση του. Μια γεμάτη ζωή, χωρίς προβλήματα με υπερβολικό βάρος, μια υγιεινή διατροφή, ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου... πολλοί εύχονται για αυτά τα πράγματα. Αλλά στο μονοπάτι της προσωπικής αλλαγής σταματάμε συχνά επειδή το πρώτο μας βήμα είναι ήδη λάθος. Πρέπει να αποτοξινώσουμε το σώμα και να αναγεννήσουμε τα κύτταρα του για να "ξυπνήσουμε εκ νέου" και να αρχίσουμε να χτίζουμε νέα θεμέλια.

Θέλεις να γίνεις αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος;

Αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι: Ποια είναι τα μυστικά επιτυχίας τους. Θέλεις να γίνεις αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος; Ναι, εσύ και σχεδόν όλοι οι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο θέλουν το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων είναι πραγματικά σε θέση να επιτύχουν αυτό το επίτευγμα.

Πώς θα σου φαινόταν να πιεις ένα καφεδάκι πριν τον ύπνο σου

Καφεΐνη και ύπνος: Ένας καφές πριν τον ύπνο είναι τελικά εμπόδιο. Σε ό,τι αφορά στην καφεΐνη και τον ύπνο, οι περισσότεροι ειδικοί θα έλεγαν ότι αυτό το δίδυμο έχει βραχώδη σχέση, στην καλύτερη περίπτωση. Φυσικά, όλοι απαντούν στην καφεΐνη διαφορετικά (κάποιοι μπορούν να ανεχτούν μια απογευματινή σιέστα, άλλοι σίγουρα θα είναι ξύπνιοι όλη τη νύχτα), αλλά γενικά, το διεγερτικό συνδέεται με έναν κακό κιρκάδιο ρυθμό και διαταραγμένο κύκλο ύπνου.

Ποια είναι τα ορυκτά που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά μετά την κολύμβηση

Ποια είναι τα ορυκτά εξαιτίας των οποίων αισθάνεσαι καλά μετά την κολύμβηση. Το πιο συνηθισμένο ορυκτό στο θαλασσινό νερό είναι το χλωριούχο. Για να μην εκληφθούν ως χλώριο, "Το χλωριούχο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες στο αίμα", σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Μίσιγκαν. Αλλά τι κάνει για την υγεία μας, συγκεκριμένα; Βοηθά να διατηρείται σε ισορροπία η ποσότητα υγρού μέσα και έξω από τα κύτταρα σας.

Αν νιώθεις χαμένος θέσε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου για να δεις πού βρίσκεσαι

Αισθάνομαι χαμένος: Οι ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου. Όταν αισθάνεστε χαμένοι, μπορούν να σας συνοδεύσουν σπασμωδικά συναισθήματα για το ποιοι είστε ή για το πού πηγαίνετε. Αυτές οι κρίσεις μπορούν να προκαλέσουν φουρτούνες που νομίζατε ότι ήταν ήρεμες. Ωστόσο, η καλύτερη απάντηση μπορεί να ξεκινήσει με την υποβολή μερικών ερωτήσεων.