Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Ανοσοποιητικό Σύστημα: Πώς και γιατί η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του

Ανοσοποιητικό Σύστημα: Πώς και γιατί η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του

H διατροφή μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα, τη λειτουργία φραγμού του εντέρου, τις φλεγμονώδεις διεργασίες και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία εμπιστεύονται τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ανοσοποιητικό Σύστημα: Μπορούμε να το θεωρήσουμε δεδομένο ότι η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αλλά πώς και γιατί αυτό που τρώμε επηρεάζει την ανοσοαπόκριση; Σε αυτό το χαρακτηριστικό της τίμιας διατροφής γίνεται η έρευνα. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύνθετο δίκτυο που λειτουργεί συνεχώς για την προστασία του σώματος από αντιγόνα, τα οποία έχουν συσχετισμούς με παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των τοξινών, των παρασίτων και των ιών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα προσφέρει δύο γραμμές άμυνας: έμφυτη ανοσία και προσαρμοστική ανοσία.

Η έμφυτη ανοσία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και αποτελείται από φυσικά εμπόδια, όπως το δέρμα, οι βλεννογόνοι και οι χημικές και κυτταρικές άμυνες. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μη ειδική αξιόπιστη πηγή επειδή αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ξένους εισβολείς. Εάν το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό έναντι μιας πιθανής απειλής, τότε αναλαμβάνει το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα αίματος και πρωτεΐνες που στοχεύουν στη συγκεκριμένη αιτία μόλυνσης. Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια «μνήμη αξιόπιστης πηγής», και αυτός είναι ο λόγος που το σώμα ενός ατόμου καθίσταται ανοσοποιημένο σε συγκεκριμένες ασθένειες μετά μια αρχική έκθεση. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου πρέπει να λειτουργεί καλά για να παραμένει υγιές. Ορισμένες ασθένειες, φάρμακα και επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα αξιόπιστης πηγής και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αξιόπιστης πηγής μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει και την ανοσολογική υγεία. Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Μελέτες βρίσκουν ότι η διατροφή ενός ατόμου επηρεάζει το ανοσοποιητικό του σύστημα, όπως όλες οι άλλες πτυχές της υγείας. Για παράδειγμα, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα, τη λειτουργία φραγμού του εντέρου, τις φλεγμονώδεις διεργασίες και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία εμπιστεύονται τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι διατροφικές συνήθειες και τα μεμονωμένα τρόφιμα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας, μεγαλύτερο κίνδυνο αλλεργίας και μειωμένη ανοσοαπόκριση. Οι δίαιτες δυτικού τύπου τείνουν να περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, πρόσθετη ζάχαρη,  αλάτι και συνολικές θερμίδες.

Αυτή η διατροφή είναι συχνά χαμηλή σε τρόφιμα που σχετίζονται με καλύτερη υγεία, όπως λαχανικά, φρούτα και λιπαρά ψάρια και έχει ισχυρούς δεσμούς με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου. Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες δυτικού τύπου προκαλούν φλεγμονή και μεταβάλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προωθώντας την ανάπτυξη ασθενειών. Αντίθετα, οι δίαιτες πλούσιες σε ολόκληρα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια και θαλασσινά και χαμηλές σε επεξεργασμένες τροφές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας και να προωθήσουν την υγιή ανοσοποιητική λειτουργία. Επιπλέον, μια ανεπάρκεια ή ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητα για την ανοσολογική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, του ψευδαργύρου και της βιταμίνης C, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση Ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι πιο συχνές σε εκείνους που καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένες δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα με πυκνά θρεπτικά συστατικά. Αν και είναι σαφές ότι οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής λειτουργίας, η αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής και ανοσολογικής υγείας είναι πολύ περίπλοκη. Οι επιστήμονες μαθαίνουν ακόμα πώς τα τρόφιμα που καταναλώνει ένα άτομο μπορούν να βοηθήσουν ή να βλάψουν την ανοσοποιητική λειτουργία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο

Ποια βιταμίνη δημιουργεί άμυνα έναντι του κορωνοϊού

Πώς η άσκηση και η υγιής διατροφή συμβάλουν στην διατήρηση της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη της ρεφλεξολογίας;

Ρεφλεξολογία οφέλη: Η Ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική θεραπεία που περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.

Ποια είναι τα πιο περίεργα χόμπι για το καλοκαίρι;

Καλοκαίρι χόμπι: Ένα περίεργο χόμπι μπορεί να προσθέσει μια μοναδική ανατροπή στο καλοκαίρι σας, επιτρέποντάς σας να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα και να συναντήσετε άτομα που μοιράζονται τις ίδιες προτιμήσεις.

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο;

Πόνος γόνατα: Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι εξουθενωτικός, αλλά ορισμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας και στην ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και τη λειτουργία.

Close Icon