ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ ΔΣ: Για παράβαση των αρχών του Υπαλληλικού Κώδικα κατηγορεί τον Κικίλια

ΕΟΠΥΥ ΔΣ: Για παράβαση των αρχών του Υπαλληλικού Κώδικα κατηγορεί τον Κικίλια

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ καθώς και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κάποιοι από τους οποίους εκπροσωπούν φορείς, για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και συμπεριλαμβάνει επιπλέον τροπολογίες που αφορούν στον οργανισμό . Η επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ στον Βασίλη Κικίλια.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επισημαίνουν σε επιστολή που έστειλαν στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι  ‘’ Χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και μέσω  τροπολογίας που δεν θα κατατεθεί ούτε καν σε διάλογο ενώπιον της διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών , κατά παράβαση των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα, και χωρίς προηγούμενο γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο για ΝΠΔΔ -Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, επιχειρείται  αποσπασματικά και χωρίς κανένα κριτήριο η θέσπιση διάταξης μαζικών αποσπάσεων αορίστου αριθμού εργαζομένων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποκλειστικά στον ΕΟΠΥΥ. ‘’  Τονίζοντας ότι ‘’ Περαιτέρω, στο ίδιο κατ’εξαίρεση ρυθμιστικό πλαίσιο υπάγεται η με απόσπαση και εν συνεχεία με απευθείας ανάθεση πλήρωση των θέσεων ευθύνης του Οργανισμού, χωρίς κανένα κριτήριο και δη εν μέσω της πανδημίας. Επιπλέον προτείνεται η υπαγωγή όλων των οργανικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ στον Διοικητή, κατά παράβαση των αρχών του Υπαλληλικού Κώδικα και αποδομείται η ιεραρχική διοικητική οργάνωση του ΝΠΔΔ.

Ολόκληρη η  επιστολή του ΔΣ προς τον  Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια :

Εν μέσω πανδημίας COVID-19 και αναμένοντας ένα δύσκολο χειμώνα, οι ασθενείς, οι συμβεβλημένοι ιατροί και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας αναμένουν καινοτόμες δράσεις στη δημόσια υγεία, δομημένες σε ανθρωποκεκτρική βάση και με ρεαλιστική προσέγγιση ως προς την έγκαιρη εφαρμογή τους σε ολόκληρη την επικράτεια.Στη συγκυρία αυτή δεν είναι δυνατόν να συνιστά προτεραιότητα η διοικητική αναδιάρθρωση του Οργανισμού και η σύσταση αμειβόμενων επιτροπών. Οι ασθενείς περιμένουν τη θεσμοθέτηση πολιτικών που να διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε αποτελεσματικές θεραπείες, τη θωράκισή τους έναντι της (αντι)μικροβιακής αντοχής (AMR), που είναι άλλωστε και επιταγή και προτεραιότητα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα περίμενε κανείς τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία για επανασχεδιασμό του Υγειονομικού συστήματος και ιδιαίτερα της πολύπαθης και κατακερματισμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντί αυτού παρακολουθούμε τις εντατικές ενέργειες του Υπουργείου Υγείας να δημιουργεί νέους Οργανισμούς  (γιατί άραγε;) λες και η προτεραιότητα για τους πολίτες και τους ασθενείς (και κυρίως οι ευάλωτες ομάδες) είναι ο διορισμός των διαφόρων φίλα προσκείμενων στην εκάστοτε Κυβέρνηση.Δυστυχώς κύριοι του Υπουργείου φοβόμαστε ότι για άλλη μια φορά οι ελπίδες των πολιτών και του ιατρικού κόσμου – ασθενών διαψεύστηκαν!

!Ευχόμαστε κι ελπίζουμε ν΄ αλλάξετε άμεσα πορεία και αντί να σπαταλάτε τις δυνάμεις σας εδώ και ένα χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας, στη δημιουργία ή τον μετασχηματισμό των Οργανισμών με διάφορα προσχήματα, (Διοικητικά ή Οικονομικά), σας προτρέπουμε επιτέλους ν΄ ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα του Υγειονομικού συστήματος τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά γιατί τα διαχειριστήκατε διαχρονικά, χωρίς να τα έχετε επιλύσει, για το καλό όλων μας.

Περαιτέρω, αιτούμαστε και την άμεση εναρμόνιση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου σχετικά με το θέμα, μια και η χώρα μας δεν έχει ενημερωμένη προσέγγιση και εθνική στρατηρική για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής προτεραιότητας, σύμφωνα με τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τις οδηγίες Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του ΠΟΥ https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/directory-guidance-prevention-and-control/antimicrobial-resistance-strategies.Προσθέτουμε ότι η κατανόηση της απόδοσης ενός συστήματος υγείας, η απόφαση χρόνου παρέμβασης σε αυτό, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εφαρμογή αλλαγής απαιτούν το διάλογο με το σύνολο των θεσμικών εταίρων και ουσιαστική συνεργασία με τους ιατρούς, τους παρόχους ιατρικών υπηρεσιών και τους ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους που λόγω χρόνιων νοσημάτων αποκτούν ολοκληρωμένη εικόνα του πόσο αποσπασματική είναι η φροντίδα τους και το πως αυτό θέτει σε κίνδυνο διαρκώς την ασφάλειά τους.

Βασική δεξιότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής αλλά και ουσιαστική υποχρέωση και ευθύνη τους αποτελεί η ανάληψη ενεργού ρόλου και ουσιαστικών μέσων που να διασφαλίζει τη στήριξη για την ενημερωμένη συμμετοχή των ασθενών, των φροντιστών τους αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού, στη λήψη αποφάσεων που επιδρούν καταλυτικά στις ζωές όλων μας και στις οικογένειες όλων μας. Σε αυτή τη στιγμή που το σύνολο των Ελλήνων πολιτών καλείται ν΄ αντιμετωπίσει τη σοβαρότερη πανδημία των τελευταίων ετών, οι ασθενείς εστιάζουν όχι σε επιτροπές ελέγχου ή αμοιβόμενους συμβούλους που επιλέγονται χωρίς κριτήρια, αλλά σε ουσιαστικές δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Κύριε Υπουργέ, εν μέσω της πανδημίας του Covid19, δημοσιοποιείται ότι, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και μέσω  τροπολογίας που δεν θα κατατεθεί ούτε καν σε διάλογο ενώπιον της διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών , κατά παράβαση των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα, και χωρίς προηγούμενο γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο για ΝΠΔΔ -Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, επιχειρείται  αποσπασματικά και χωρίς κανένα κριτήριο η θέσπιση διάταξης μαζικών αποσπάσεων αορίστου αριθμού εργαζομένων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποκλειστικά στον ΕΟΠΥΥ. Περαιτέρω, στο ίδιο κατ’εξαίρεση ρυθμιστικό πλαίσιο υπάγεται η με απόσπαση και εν συνεχεία με απευθείας ανάθεση πλήρωση των θέσεων ευθύνης του Οργανισμού, χωρίς κανένα κριτήριο και δη εν μέσω της πανδημίας. Επιπλέον προτείνεται η υπαγωγή όλων των οργανικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ στον Διοικητή, κατά παράβαση των αρχών του Υπαλληλικού Κώδικα και αποδομείται η ιεραρχική διοικητική οργάνωση του ΝΠΔΔ.

Κύριε Υπουργέ, σε αυτή τη δραματική στιγμή που το σύνολο των Ελλήνων πολιτών καλείται να αντιμετωπίσει την σοβαρότερη πανδημία των τελευταίων ετών, δημοσιοποιείται ότι, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και μέσω  τροπολογίας που δεν θα κατατεθεί ούτε καν σε διάλογο ενώπιον της διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών,  στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, στις οποίες μέχρι τώρα παρίστατο εμμισθος δικηγόρος-Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας ΕΟΠΥΥ, δεν θα δύναται να μετέχει πλέον πάρεδρος του ΝΣΚ σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ.2 3086/2002 του ιδρυτικού Νόμου του Νομικού Συμβουλίου του  Κράτους. Η νομική υποστήριξη των μελών κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι σημαντική, καθώς το ΔΣ έχει την ευθύνη της κατανομής των 6 δις του προϋπολογισμού του Φορέα ώστε να καλύπτεται αποσπασματικά η υγεία του συνόλου του πληθυσμού που διαμένει στην ελληνική Επικράτεια.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν φορείς

  • Κωνσταντίνος Κερασίδης
  • Γρηγόρης Λεοντόπουλος
  • Άννα Μαστοράκου
  • Γρηγόρης Σαμπάνης
  • Αθανάσιος Τσαγγάρης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΠΥΥ: Το Διοικητικό Συμβούλιο  θα μείνει ξεκρέμαστο μετά τις αλλαγές με νέο νομοσχέδιο ;

Ιδού οι αρμοδιότητες του νέου Διοικητή στον ΕΟΠΥΥ

Απεργία: Κατεβαίνουν οι γιατροί στον δρόμο

ΕΟΠΥΥ : Έρχεται η κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.;

Για την  Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στον νόμο  ν.3918/11 και το  άρθρο 21 στις αρμοδιότητες του Προέδρου ΕΟΠΥΥ  παρ.και θ. αναφέρετο  ότι « Παραγγέλλει στην ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων και ελέγχων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού.  Εποπτεύει και συντονίζει τις Υπηρεσίες της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. και αναθέτει σε δύο (2) δικηγόρους που ασχολούνται […]

Επί τάπητος τα πρόστιμα των παθολόγων από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ευάγγελου Τούλη Πρόεδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη και τον Υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Ρηγάτο.

Ξεκινά η παράδοση ΦΥΚ με ραντεβού για την σκλήρυνσης κατά πλάκας στην Θεσσαλονίκη

Την δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού μέσω της σχετικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και να παραλάβουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους για σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν πλέον και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ επί της οδού Μιχαήλ Καλού 6, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ .  Η Υπηρεσία διατίθεται από τα τέλη Μαρτίου στο Κεντρικό […]

ΕΟΠΥΥ: Σε ποιους παρόχους δίνεται παράταση των συμβάσεων

Παράταση συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων συγκεκριμένων κατηγοριών. Η παράταση των συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων συγκεκριμένων κατηγοριών προβλέπεται σε τροπολογία που αντικαθιστά το άρθρο 22 του ν. 4683/20. Η παράταση των συμβάσεων γίνεται με τους ίδιους όρους αναδρομικά από την ημερομηνία λήξης τους και μέχρι την 10η.10.2020, στις παρακάτω κατηγορίες: –          Υγειονομικό υλικό –          […]

Διοίκηση ΕΟΠΥΥ : Απάντηση στον ΠΙΣ για τα σημειώματα στους γιατρούς για συνταγογράφηση

Απαντά η διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στην επιστολή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για τα σημειώματα που εστάλησαν από τον ΕΟΠΥΥ σε όλους τους συμβεβλημένους και πιστοποιημένους ιατρούς, αναφορικά με τη μέχρι σήμερα συνταγογράφησή τους, τονίζοντας ότι ‘’ Τα σημειώματα που αναρτήθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αποσκοπούν αποκλειστικά στην ενημέρωση κάθε πιστοποιημένου και συμβεβλημένου ιατρού για […]

Διεκπεραίωση αιτημάτων μέσω της διαδικασίας διάθεσης ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Χωρίς να παρατηρούνται καθυστερήσεις συνεχίζεται ομαλά η διαδικασία παραλαβής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Από την έναρξη εφαρμογής της διαδικασίας την 1η Απριλίου 2020 έως και τις 29 Μαΐου 2020 έχουν υποβληθεί συνολικά 1387 αιτήματα από 753 ασφαλισμένους,σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Από τα παραπάνω, 984 αιτήματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί με τελική […]

ΕΟΠΥΥ: Ουρές στα φαρμακεία γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού́

Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μη λειτουργία του έργου για τηλεφωνικό και ηλεκτρονικό προγραμματισμό ραντεβού παραλαβής φαρμάκων από Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ,  καταγγέλλει ο κ. Γρηγόρης ΛεοντόπουλοςΠρόεδρος ΠΟN – Μέλος ΔΣ ΕΟΠΥΥ, σε επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό . Αναλυτικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής :  Σήμερα για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της μεγάλης […]

Νέες τεχνολογικές παρεμβάσεις στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τι δηλώνει ο Πλαγιανάκος

Νέες τεχνολογικές παρεμβάσεις θα γίνουν σύντομα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μετά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί το τελευταίο διάστημα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, σύμφωνα με την διοίκηση του οργανισμού . Πολλά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν έχουν ήδη μεγάλη απήχηση και αποδοχή από τους ασφαλισμένους, και […]