Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΟΠΥΥ

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ:Εξοικονομούν 160.000.000 € από τα ΦΥΚ

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ:Εξοικονομούν 160.000.000 € από τα ΦΥΚ

Σε μια απαράδεκτη, ατεκμηρίωτη έως και παραπλανητική επίθεση κατά της λειτουργίας και του ρόλου που διαδραματίζουν τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προέβη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου  (ΠΦΣ), των ιδιωτικών φαρμακείων, σε συνέντευξή Τύπου στις 26/04/2023, τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ . Υπογραμμίζεται ότι '' Ο ΕΟΠΥΥ εξοικονομεί από τα ΦΥΚ ετησίως 160.000.000 € επειδή τα διαθέτει μέσω των Φαρμακείων του . ''

O στόχος της παρέμβασής του κ. Βαλτά ήταν, μέσω της δυσφήμισης των Φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να υποστηριχθεί το αίτημα της διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και ειδικών θεραπειών (αξίας έως 250 ευρώ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.Δεν είναι η πρώτη φορά που βάλλονται τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Στο παρελθόν αμφισβητήθηκε από τον ίδιο, η επιστημονική επάρκεια των συναδέλφων μας, τώρα προσβάλλεται το ήθος και η ευαισθησία τους, με το να χαρακτηρίζονται άδικα και συλλήβδην για υποτιθέμενη απαράδεκτη εξυπηρέτηση των πολιτών στα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς.

Η πραγματικότητα δικαιώνει την εύλογη αγανάκτησή μας!

Οι προσερχόμενοι, σε πρωινό ή απογευματινό ωράριο στα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συμπολίτες μας, πάσχοντες από σοβαρά χρόνια ή και απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, δεν έχουν το περιθώριο να «ρισκάρουν» τη φαρμακευτική αγωγή τους στα παιχνίδια της αγοράς και του κέρδους. Έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή τους, συνεχώς και αδιαλείπτως, ανεξαρτήτως κόστους, χωρίς το φόβο των ελλείψεων (όπως συχνά συμβαίνει στα ιδιωτικά φαρμακεία, σε αντίθεση με τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), χωρίς καμία συμμετοχή στη δαπάνη, για όλα τα νοσήματα (κάτι που δεν θα ισχύει στα ιδιωτικά φαρμακεία) αλλά και με τη δυνατότητα παραλαβής φαρμάκων για δύο και τρεις μήνες (όπως μόνο τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μπορούν να διαθέσουν).

Η πραγματικότητα αποτυπώνεται στην άμεση, σαν καταπέλτη αντίδραση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών στα λεγόμενα του προέδρου του ΠΦΣ.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για μια διετία. Πρότεινε κάποιες λύσεις, σχετικά με την υποστελέχωση των Φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.; Έλαβε κάποια θέση στο αίτημα των εργαζομένων να δημιουργηθούν  Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε κάθε Νομό ακριβώς για να βελτιωθεί περαιτέρω η πρόσβαση των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή τους; Δυστυχώς και εδώ η πραγματικότητα είναι αμείλικτη! Το Σχέδιο Οργανογράμματος που ψηφίστηκε (και με την ψήφο του προέδρου ΠΦΣ) στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στις 21.07.2022, (που ελπίζουμε και θα αγωνισθούμε να μην γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο) στερεί τη δυνατότητα σε 23 Νομούς της χώρας να έχουν το δικό τους Φαρμακείο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χαρακτηρίστηκαν για τον «απαράδεκτο» τρόπο λειτουργίας τους, τη «μη τήρηση πρωτοκόλλων παράδοσης» και τελικά για το ότι «τα κρατικά φαρμακεία κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται να λειτουργούν» γεγονός που θα οδηγήσει τον ΠΦΣ στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Παρά τις αρχικές αναφορές για κλείσιμο των Φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τελικά ο ΠΦΣ διεκδικεί τη διακίνηση μόνο των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους αξίας έως 250 ευρώ!! Δηλαδή μόνο για αυτά τα σκευάσματα είναι κακές οι υπηρεσίες μας;

Η αναφορά ότι τα ΦΥΚ θα δίνονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, δεν πείθει, καθώς όλοι γνωρίζουν από το παρελθόν ότι κάποια φαρμακεία θα κάνουν υψηλούς τζίρους σε ΦΥΚ σε βάρος άλλων φαρμακείων της γειτονιάς.

Και επειδή γίνονται αναφορές για μελέτες κόστους, μπορούν οι φαρμακοποιοί να μας αναφέρουν πόσο κοστίζει στους συμπολίτες μας η χορήγηση των φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε κόστος συμμετοχής στη δαπάνη τους; Από αυτές τις μελέτες κόστους, στις οποίες αναφέρονται οι ιδιώτες φαρμακοποιοί, αποκρύπτεται το γεγονός ότι ο Οργανισμός, ακριβώς επειδή διαθέτει τα φάρμακα αυτά μέσω των Φαρμακείων του και όχι μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων εξοικονομεί ετησίως περί τα 160.000.000 €,  με την αγορά των φαρμάκων από τις εταιρείες σε νοσοκομειακή τιμή -5%, με τις κατά καιρούς εκπτώσεις των εταιρειών προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τις συμφωνίες μέσω  διαπραγμάτευσης,  αλλά και με το δημόσιο έλεγχο που ασκεί στη διάθεση τους.

Οι αδικαιολόγητες επιθέσεις κατά των συναδέλφων μας, φαρμακοποιών και βοηθών που υπηρετούν στα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είναι άλλη μια ένδειξη εκνευρισμού και δεν μας αγγίζουν. Οι περισσότεροι από τους φαρμακοποιούς μας είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών. Δεν θα ήταν υπερβολή να εκτιμήσουμε ότι στα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διαθέτουμε την υψηλότερη ποσόστωση εργαζομένων με τέτοιους είδους κατάρτιση στο δημόσιο τομέα. Έχουν πολύχρονη πείρα στη χορήγηση ΦΥΚ και για αυτό οι ασφαλισμένοι τους εμπιστεύονται καθώς είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία κάθε ασφαλισμένο που έχει ανάγκη και να δίνουν τις ορθές κατευθύνσεις στις θεραπείες τους.

  • Αδίκως ανησυχείτε, κύριοι εκπρόσωποι του ΠΦΣ, τα ΦΥΚ βρίσκονται σε καλά χέρια! Δεν είναι ανάγκη μετά από τόσα χρόνια να εξαθλιώσουμε ευπαθείς ομάδες ασφαλισμένων στο όνομα του εφήμερου κέρδους φαρμακοποιών και φαρμακέμπορων. Δεν θα επιτρέψουμε εικόνες ντροπής με τους ασθενείς να γυρίζουν τα ιδιωτικά φαρμακεία για να βρουν αναγκαία για τη ζωή τους φάρμακα και πληρώνοντας υπέρογκα ποσά ως συμμετοχή.
  • Τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όποιων άλλων φορέων το ζητήσουν, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από το εξειδικευμένο προσωπικό μας,  σε αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις με σύγχρονα ψυγεία με καταγραφικό θερμοκρασίας ώστε να ειδοποιείται ο φαρμακοποιός για κάθε πρόβλημα, με γεννήτριες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αλήθεια τα δικά σας μέλη είναι υποχρεωμένα να έχουν τέτοιο εξοπλισμό στα φαρμακεία τους;

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κυρίως εκείνοι που προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στα Φαρμακεία του, αναμένουμε την απάντηση της Διοίκησης στις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του ΠΦΣ και καλούμε τους ασθενείς και τους συλλόγους τους να μην αφήσουν αναπάντητη την επίθεση αυτή.

  • Αν κάποιος γνωρίζει την αξία της λειτουργίας των Φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αν κάποιος έχει λόγο να υποστηρίξει την παρουσία και επέκτασή τους και τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών τους αυτοί είναι οι ασθενείς. Σε αυτούς ως εργαζόμενοι απλώνουμε χέρι σταθερής και ισότιμης συνεργασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΦΣ: Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Οι Φαρμακοποιοί διαψεύδουν ότι διαθέτουν ελεύθερα το Ozempic

Ικανοποιημένοι οι φαρμακοποιοί από την απαγόρευση εξαγωγών σε 200 φάρμακα

Η νέα σύνθεση της επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης

Ο Απόστολος Βαλτάς στο healthweb: Σε υγειονομικά κέντρα μετατράπηκαν τα φαρμακεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τεράστια απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ με επιθέματα - 71.000 παράνομες συνταγογραφήσεις

Οι εταιρίες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους το διάστημα 2017-2019 έβαζαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνονται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές.

Εκδόθηκε ο νέος ΕΚΠΥ . Όλες οι αλλαγές

Τροποποιήθηκε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). Τι αλλαγές έγιναν;

Θεανώ Καρποδίνη: Η επόμενη μέρα για τον ΕΟΠΥΥ . Τι σχεδιάζουν

Τα στελέχη και τους  εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ επαίνεσε η Διοικήτρια του Θεανώ Καρποδίνη σε πρόσφατη ομιλία της για τα 10 χρόνια λειτουργείας του ΕΟΠΥΥ καθώς είπε ότι ‘’ Ο ΕΟΠΥΥ είναι οι άνθρωποί του και πολλοί από αυτούς εργάζονται από την πρώτη μέρα που συστήθηκε ο Οργανισμός .’’ . Παράλληλα, μίλησε και για την επόμενη μέρα του ΕΟΠΥΥ και τι σχεδιάζουν.  

Ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων ελέγχου μεταλλάξεων γονιδίων

Στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου ο ΕΟΠΥΥ ενσωματώνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης "Διαγνωστικές Εξετάσεις Ογκολογικών Βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2».

Close Icon