Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Άποψη

ΠΦΣ: Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

ΠΦΣ: Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας πρόκειται να προχωρήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος τους  Απόστολος Βαλτάς ‘’ Για τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας των κρατικών φαρμακείων.’’, όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου . Παράλληλα είπε ότι '' Τα κρατικά φαρμακεία κανονικά απαγορεύεται να λειτουργούν.''

Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Βαλτάς ότι ‘’Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επικοινωνία με καθηγητές Νομικούς του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας των κρατικών φαρμακείων. Τα κρατικά φαρμακεία κανονικά απαγορεύεται να λειτουργούν. Εμείς δεν λέμε αυτό. ‘’ Στην συνέχεια τόνισε ότι ‘’ Εμείς λέμε να λειτουργούν, αλλά να λειτουργούν για τα πολύ ακριβά φάρμακα. Και όλα τα φάρμακα να πάνε στα ιδιωτικά φαρμακεία και επιπλέον θα φτάσουμε να προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα αυτό. Ξέρουμε ότι θα κερδίσουμε την υπόθεση.

Ενώ, υπογράμμισε ότι ” Όμως όταν εγώ βλέπω να διαμαρτύρονται κάποιοι για το clawback, θα πρέπει να σκεφτούν την ωφελιμότητα όλης αυτής της περιόδου περί μειώσεως του clawback. Είναι αδιανόητο να ταλαιπωρούμε ένα κόσμο και να θέλουμε επιχειρήματα που δεν ισχύουν και σας παρακαλώ εγώ σας προτείνω να πάμε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Και να δείτε. Δεν χρειάζεται, μην εμφανιστείτε σαν δημοσιογράφοι. Πάτε και στηθείτε απ’ έξω και ουρές θα δείτε και αυτά που σας είπα θα δείτε και ταλαιπωρία 200 χιλιομέτρων θα δείτε και προϊόντα τα οποία δεν πάνε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν περιπτώσεις φαρμάκων που στέλνονται σε περιφερειακές διευθύνσεις όπου δεν υπάρχει φαρμακοποιός με οποιοσδήποτε συνθήκες της αλυσίδας, δηλαδή αυτό το φάρμακο που απαιτεί να του εξηγήσω τις παρενέργειες, θα τις δώσει ένας υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ που δεν είναι φαρμακοποιός; Πού βρισκόμαστε βρε παιδιά; Γιατί;.”

Φάρμακα Υψηλού Κόστους 

Για τα ΦΥΚ είπε ο κ. Βαλτάς ότι ” Σε μεγάλο ποσοστό είναι πάνω κάτω 150 και 200 €. Αυτά τα φάρμακα καλύπτουν το 30-35% των κουτιών. Αυτά λοιπόν μαζί με υπάρχουν και άλλα φάρμακα τα οποία δίνονται για ασθενείς οι οποίοι είναι αιμοκαθαρόμενοι και για οι ασθένειες, οι οποίοι απαιτούν θέλουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτά τα φάρμακα τα δίνουν αποκλειστικά μόνο τα λίγα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αν θεωρείτε ότι το παραπάνω είναι μόνο παράδοξο, εγώ το θεωρώ και προσπάθεια των φαρμακευτικών εταιρειών να μεταφέρουν είδη φαρμάκων από τα φαρμακεία της Κοινότητας προς τα ελάχιστα σημεία για οικονομικούς λόγους. Από εκεί ξεκινάει το θέμα. Πρόκειται για μια νέα μόδα, όπως εξελίσσονται οι μετακινήσεις της φαρμακευτικής ύλης, η οποία συντελείται με την αρωγή της πολιτείας από τα ιδιωτικά φαρμακεία, που καθιστά το ελληνικό αυτό φαινόμενο, φαινόμενο μοναδικό. Δηλαδή τι; Ενίσχυση της λειτουργίας των κρατικών φαρμακείων, που εμείς το θεωρούμε ότι είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Τεράστια τα κόστη που βαρύνουν τη λειτουργία τους, προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, πληρωμή υπερωριών, αυξημένα ποσά ταχυμεταφοράς και καθυστερήσεων με προβλήματα διακίνησης και διάθεσης και πωλήσεις των φαρμάκων αυτών χωρίς να τηρούνται σε όλους τα πρωτόκολλα παράδοσης της αλυσίδας. Έχουμε φαινόμενα όπου οι ασθενείς αυτοί θα περνούν χωρίς καμία παγοκύστη, χωρίς καμιά παγοκύστη. ”  Έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα, είπε , διότι και εμείς έχουμε και τους συναδέλφους ή άτομα τα οποία βλέπουν τι γίνεται. Πέρα από κει, αυτό που δημιουργείται είναι και αυτό είναι τι συνέπεια; Είναι η συνέπεια ενός συγκεντρωτικού και υπερτροφικού μοντέλου που ακολουθείται.

”Πέραν όμως του μεγάλου κόστους που επιβαρύνει για εμάς τον κρατικό προϋπολογισμό, ο σημαντικότερος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και η ταλαιπωρία των ασθενών και συγγενών, οι οποίοι εξαναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι και 200 και 300 km για να πάνε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους. Υπάρχει μια μελέτη η οποία λέει ότι ο ασθενής η ο συγγενής που πάει χάνει 3 και 4 μεροκάματα. Με κόστος. Εδώ είναι ότι κάθε προσπάθεια από μέρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με μια τεκμηριωμένη και βιώσιμη πρόταση βρήκε την αντίδραση των συγκεκριμένων των εταιρειών, οι οποίοι κρίνουν ότι αυτό θα το επιβαρυνθούν σε clawback, και επιπλέον παρουσιάζουν ότι τα φάρμακα αυτά θα εξαχθούν στο εξωτερικό χωρίς να φτάσουν στον Έλληνα πολίτη. Εμείς καταθέσαμε στον Υπουργό Υγείας πρόταση τεκμηριωμένη, όπου ιχνηλατείται το φάρμακο, αυτό. Δηλαδή από τη στιγμή που θα φύγει από την φαρμακευτική εταιρεία και θα καταλήξει μέσω οποιασδήποτε φαρμακαποθήκης στο φαρμακείο του Βαλτά, για τον συγκεκριμένο ασθενή δεν μπορεί το προϊόν αυτό να ξεστρατίσει και να πάει στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, όμως, δυστυχώς, παρόλο που υπήρχε τέτοια πρόταση τεκμηριωμένη ώστε τα φαρμακεία να πάρουν ένα ποσοστό των φαρμάκων αυτών και να απεγκλωβίζουν και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με όλα αυτά που σας ανέφερα, τα μεγάλα συμφέροντα και οι φωνές περί ηυξημένου clawback και τα σχετικά οδηγούν μια ταλαιπωρία του κόσμου και μια κατάσταση η οποία στην τελική ανάλυση είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Δεν το είδαμε πουθενά. Στο εξωτερικό ή τα φάρμακα είναι νοσοκομειακά ή διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.” σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ .

Επομένως ,κατέληξε ‘οτι ” Εμείς το μήνυμα είναι το εξής, η επόμενη κυβέρνηση θα επανέλθει το θέμα με επιχειρήματα και θα διεκδικήσουμε την επίλυση αυτού του διαχρονικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας, γιατί περιλαμβάνει καινοτόμα φάρμακα τα οποία δυστυχώς εξαναγκάζονται να διακινούνται μόνο από τα συγκεκριμένα κρατικά φαρμακεία.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκπαιδευτικά σεμινάρια ΠΦΣ - ΙΔΕΕΑΦ

ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς: Να δημιουργηθεί εφαρμογή real-time ενημέρωσης για τις εξαγωγές φαρμάκων

Ο Απόστολος Βαλτάς στο healthweb: Σε υγειονομικά κέντρα μετατράπηκαν τα φαρμακεία

ΠΦΣ: Στηρίζει τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων - 3ωρη στάση για τον ΦΣ Λάρισας

Η νέα σύνθεση της επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης

Ικανοποιημένοι οι φαρμακοποιοί από την απαγόρευση εξαγωγών σε 200 φάρμακα

6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

Περιβαλλοντική δράση με πρωτοβουλία των φαρμακευτικών συλλόγων

Βαλτάς : Θα ζητήσει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Δίμηνη παράταση στην διάθεση των  Self Tests έδωσαν τα φαρμακεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΣΑμεΑ: Προσβλητικός με ρατσιστικά χαρακτηριστικά όρος σε απόφαση του υπ. Εθν. Άμυνας «κόβει» ευεργετικά μέτρα από άτομα με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Ο όρος της «ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία» είναι προσβλητικός, εμπεριέχει καταφανή ρατσιστικά χαρακτηριστικά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 147 έτη προσφοράς και εθελοντισμού

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μεγάλη εκδήλωση-έκθεση στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος με ενημέρωση για το έργο και τις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2024.

ΦΣΘ: Εθελοντική αιμοδοσία 29/5 σε συνεργασία με το νοσοκομείο "Άγιος Παύλος"

ΦΣΘ: Πρόκειται για την 20ή εθελοντική αιμοδοσία του ΦΣΘ η οποία είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης, αλλά και για φίλους και γνωστούς.

ΕΣΑμεΑ: Ζητείται άμεση λύση στα προβλήματα των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. όλης της χώρας

ΕΣΑμεΑ: Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει αγωνιστεί σκληρά για τη δημιουργία του θεσμού των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. και για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου των μνημονίων.

Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Metropolitan General, για πλήρη επανένταξη

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Metropolitan General στοχεύει στην ταχύτερη και ασφαλέστερη επανένταξη των ασθενών σε όλες τις καθημερινές και αθλητικές τους δραστηριότητες. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικοθεραπευτήρια της χώρας με σύγχρονο εξοπλισμό καθώς κι ένα από τα ελάχιστα πιστοποιημένα κέντρα θεραπείας Human Tecar και Ergon Technique.

Close Icon