Άποψη

ΠΦΣ: Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

ΠΦΣ: Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας πρόκειται να προχωρήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος τους  Απόστολος Βαλτάς ‘’ Για τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας των κρατικών φαρμακείων.’’, όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου . Παράλληλα είπε ότι '' Τα κρατικά φαρμακεία κανονικά απαγορεύεται να λειτουργούν.''

Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Βαλτάς ότι ‘’Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επικοινωνία με καθηγητές Νομικούς του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας των κρατικών φαρμακείων. Τα κρατικά φαρμακεία κανονικά απαγορεύεται να λειτουργούν. Εμείς δεν λέμε αυτό. ‘’ Στην συνέχεια τόνισε ότι ‘’ Εμείς λέμε να λειτουργούν, αλλά να λειτουργούν για τα πολύ ακριβά φάρμακα. Και όλα τα φάρμακα να πάνε στα ιδιωτικά φαρμακεία και επιπλέον θα φτάσουμε να προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα αυτό. Ξέρουμε ότι θα κερδίσουμε την υπόθεση.

Ενώ, υπογράμμισε ότι ” Όμως όταν εγώ βλέπω να διαμαρτύρονται κάποιοι για το clawback, θα πρέπει να σκεφτούν την ωφελιμότητα όλης αυτής της περιόδου περί μειώσεως του clawback. Είναι αδιανόητο να ταλαιπωρούμε ένα κόσμο και να θέλουμε επιχειρήματα που δεν ισχύουν και σας παρακαλώ εγώ σας προτείνω να πάμε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Και να δείτε. Δεν χρειάζεται, μην εμφανιστείτε σαν δημοσιογράφοι. Πάτε και στηθείτε απ’ έξω και ουρές θα δείτε και αυτά που σας είπα θα δείτε και ταλαιπωρία 200 χιλιομέτρων θα δείτε και προϊόντα τα οποία δεν πάνε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν περιπτώσεις φαρμάκων που στέλνονται σε περιφερειακές διευθύνσεις όπου δεν υπάρχει φαρμακοποιός με οποιοσδήποτε συνθήκες της αλυσίδας, δηλαδή αυτό το φάρμακο που απαιτεί να του εξηγήσω τις παρενέργειες, θα τις δώσει ένας υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ που δεν είναι φαρμακοποιός; Πού βρισκόμαστε βρε παιδιά; Γιατί;.”

Φάρμακα Υψηλού Κόστους 

Για τα ΦΥΚ είπε ο κ. Βαλτάς ότι ” Σε μεγάλο ποσοστό είναι πάνω κάτω 150 και 200 €. Αυτά τα φάρμακα καλύπτουν το 30-35% των κουτιών. Αυτά λοιπόν μαζί με υπάρχουν και άλλα φάρμακα τα οποία δίνονται για ασθενείς οι οποίοι είναι αιμοκαθαρόμενοι και για οι ασθένειες, οι οποίοι απαιτούν θέλουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτά τα φάρμακα τα δίνουν αποκλειστικά μόνο τα λίγα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αν θεωρείτε ότι το παραπάνω είναι μόνο παράδοξο, εγώ το θεωρώ και προσπάθεια των φαρμακευτικών εταιρειών να μεταφέρουν είδη φαρμάκων από τα φαρμακεία της Κοινότητας προς τα ελάχιστα σημεία για οικονομικούς λόγους. Από εκεί ξεκινάει το θέμα. Πρόκειται για μια νέα μόδα, όπως εξελίσσονται οι μετακινήσεις της φαρμακευτικής ύλης, η οποία συντελείται με την αρωγή της πολιτείας από τα ιδιωτικά φαρμακεία, που καθιστά το ελληνικό αυτό φαινόμενο, φαινόμενο μοναδικό. Δηλαδή τι; Ενίσχυση της λειτουργίας των κρατικών φαρμακείων, που εμείς το θεωρούμε ότι είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Τεράστια τα κόστη που βαρύνουν τη λειτουργία τους, προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, πληρωμή υπερωριών, αυξημένα ποσά ταχυμεταφοράς και καθυστερήσεων με προβλήματα διακίνησης και διάθεσης και πωλήσεις των φαρμάκων αυτών χωρίς να τηρούνται σε όλους τα πρωτόκολλα παράδοσης της αλυσίδας. Έχουμε φαινόμενα όπου οι ασθενείς αυτοί θα περνούν χωρίς καμία παγοκύστη, χωρίς καμιά παγοκύστη. ”  Έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα, είπε , διότι και εμείς έχουμε και τους συναδέλφους ή άτομα τα οποία βλέπουν τι γίνεται. Πέρα από κει, αυτό που δημιουργείται είναι και αυτό είναι τι συνέπεια; Είναι η συνέπεια ενός συγκεντρωτικού και υπερτροφικού μοντέλου που ακολουθείται.

”Πέραν όμως του μεγάλου κόστους που επιβαρύνει για εμάς τον κρατικό προϋπολογισμό, ο σημαντικότερος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και η ταλαιπωρία των ασθενών και συγγενών, οι οποίοι εξαναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι και 200 και 300 km για να πάνε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους. Υπάρχει μια μελέτη η οποία λέει ότι ο ασθενής η ο συγγενής που πάει χάνει 3 και 4 μεροκάματα. Με κόστος. Εδώ είναι ότι κάθε προσπάθεια από μέρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με μια τεκμηριωμένη και βιώσιμη πρόταση βρήκε την αντίδραση των συγκεκριμένων των εταιρειών, οι οποίοι κρίνουν ότι αυτό θα το επιβαρυνθούν σε clawback, και επιπλέον παρουσιάζουν ότι τα φάρμακα αυτά θα εξαχθούν στο εξωτερικό χωρίς να φτάσουν στον Έλληνα πολίτη. Εμείς καταθέσαμε στον Υπουργό Υγείας πρόταση τεκμηριωμένη, όπου ιχνηλατείται το φάρμακο, αυτό. Δηλαδή από τη στιγμή που θα φύγει από την φαρμακευτική εταιρεία και θα καταλήξει μέσω οποιασδήποτε φαρμακαποθήκης στο φαρμακείο του Βαλτά, για τον συγκεκριμένο ασθενή δεν μπορεί το προϊόν αυτό να ξεστρατίσει και να πάει στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, όμως, δυστυχώς, παρόλο που υπήρχε τέτοια πρόταση τεκμηριωμένη ώστε τα φαρμακεία να πάρουν ένα ποσοστό των φαρμάκων αυτών και να απεγκλωβίζουν και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με όλα αυτά που σας ανέφερα, τα μεγάλα συμφέροντα και οι φωνές περί ηυξημένου clawback και τα σχετικά οδηγούν μια ταλαιπωρία του κόσμου και μια κατάσταση η οποία στην τελική ανάλυση είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Δεν το είδαμε πουθενά. Στο εξωτερικό ή τα φάρμακα είναι νοσοκομειακά ή διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.” σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ .

Επομένως ,κατέληξε ‘οτι ” Εμείς το μήνυμα είναι το εξής, η επόμενη κυβέρνηση θα επανέλθει το θέμα με επιχειρήματα και θα διεκδικήσουμε την επίλυση αυτού του διαχρονικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας, γιατί περιλαμβάνει καινοτόμα φάρμακα τα οποία δυστυχώς εξαναγκάζονται να διακινούνται μόνο από τα συγκεκριμένα κρατικά φαρμακεία.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκπαιδευτικά σεμινάρια ΠΦΣ - ΙΔΕΕΑΦ

ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς: Να δημιουργηθεί εφαρμογή real-time ενημέρωσης για τις εξαγωγές φαρμάκων

Ο Απόστολος Βαλτάς στο healthweb: Σε υγειονομικά κέντρα μετατράπηκαν τα φαρμακεία

ΠΦΣ: Στηρίζει τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων - 3ωρη στάση για τον ΦΣ Λάρισας

Η νέα σύνθεση της επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης

Ικανοποιημένοι οι φαρμακοποιοί από την απαγόρευση εξαγωγών σε 200 φάρμακα

6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

Περιβαλλοντική δράση με πρωτοβουλία των φαρμακευτικών συλλόγων

Βαλτάς : Θα ζητήσει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Δίμηνη παράταση στην διάθεση των  Self Tests έδωσαν τα φαρμακεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αξίζω να Γνωρίζω Plus: Δωρεάν ελαστογραφία ήπατος σε ηλικιωμένους ασθενείς ακριτικών περιοχών

Αξίζω να Γνωρίζω Plus: Ο Σύλλογός μας έχει παράσχει από το 2016 δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος σε 15.000 ωφελούμενους, έχοντας επισκεφθεί 25 πόλεις και νησιά.

Ακυρώνονται τακτικά χειρουργεία στη Ρόδο από την έλλειψη αναισθησιολόγων

Ρόδος χειρουργεία: Τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται και πάλι, από την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αναβάλλονται και πάλι κατά δεκάδες, τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία. 

Ρίτα Μωραϊτάκη: Στην Αττική του Νίκου Χαρδαλιά δεν θα μένει κανείς πίσω

Το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας θα αναδειχθεί αυτή την τετραετία και σε αυτό δεσμεύομαι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, εφόσον οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους και εκλεγώ στον κεντρικό τομέα με το συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά.Της Ελευθερίας (Ρίτας) Μωραϊτάκη-Πικρού

Το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων

Το προτεινόμενο άρθρο 15 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που είναι σε διαβούλευση εάν ψηφιστεί νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, συνεχίζοντας την ιστορία αφού 47 φορές από το 2009 έως σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι παράνομες προμήθειες και κάποιοι αθώωναν όσους οδηγούσαν σε χρεοκοπία το σύστημα δημόσιας υγείας.