ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Απόστολος Βαλτάς
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
video

Ο Απόστολος Βαλτάς στο healthweb: Σε υγειονομικά κέντρα μετατράπηκαν τα φαρμακεία

Ο Πρόεδρος του  Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μίλησε στο www.healthweb.gr  και στην εκπομπή Opinion Health με τη Νικολέτα Ντάμπου , για τον πολλαπλό ρόλο των φαρμακείων και του Έλληνα φαρμακοποιού προς την κοινωνία και πως επηρεάζεται από τις προκλήσεις της εποχής και της πανδημίας αλλά και της έναρξης της δραστηριότητας της ΑΜΑΖΟΝ στην χώρα μας. Παράλληλα μας μιλάει για την συμμετοχή του ,στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ως εκπρόσωπος των υγειονομικών. 

Κύριε Βαλτά καλώς ήρθατε . Πείτε μας πως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα του Έλληνα φαρμακοποιού και ποια είναι η εικόνα  των φαρμακείων σήμερα ;

Η πανδημία άλλαξε την ζωή του Έλληνα φαρμακοποιού, όπως  έχει αλλάξει και την  ζωή όλων των πολιτών. Οι φαρμακοποιοί βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της κρίσης του κορωνοϊού διότι τα φαρμακεία ουσιαστικά ήταν υγειονομικά κέντρα . Ήταν ανοιχτά και παρείχαν υπηρεσίες υγείας όταν πάρα πολλά υγειονομικά κέντρα ήταν κλειστά  Δηλαδή τα φαρμακεία  από τον περασμένο Μάρτιο έχουν επιφορτιστεί  ένα τεράστιο όγκο που αφορούσε τόσο στο να παρέχουν τις υπηρεσίες που πάντα  παρείχαμε στους πολίτες ,  να εκτελέσουμε τις συνταγές του δώσουμε την συμβουλή . Πέρα από αυτά οι φαρμακοποιοί λόγω της πανδημίας παρείχαν νέες υπηρεσίες. Αλλαξε καταρχάς η ζωή μας γιατί θέσαμε υγειονομικά πρωτόκολλα για να μπορούν οι πολίτες να έρχονται απρόσκοπτα στα φαρμακεία χωρίς να διακινδυνεύουν.

Έπρεπε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των υπαλλήλων μας τα φαρμακεία αλλά και να διαχειριστούμε και τον κάθε πολίτη . Όλο το βάρος έπεσε στον Έλληνα φαρμακοποιό διότι τα αγροτικά  ιατρεία δεν λειτουργούσαν διότι οι αγροτική γιατροί μεταφέρθηκαν στα κέντρα υγείας.
Ποιες είναι οι νέες υπηρεσίες;

 • Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό .Στα φαρμακεία εμβολιάσαμε με πρωτόκολλο ασφαλείας πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες.
 • Οι φαρμακοποιοί εκπαιδευτήκαν για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες εφαρμόζοντας τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για την διεξαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού  αλλά και  να κλείσουμε  τα ραντεβού για το εμβόλιο του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει μεγάλος όγκος . Οκτώ χιλιάδες φαρμακοποιοί εκπαιδευτήκαν μέσα σε δύο βδομάδες πάνω στο θέμα του εμβολίου  της COVID 19 κάτι πρωτόγνωρο για όλους .

Καταλαβαίνετε ότι τώρα που ζούμε το πρόβλημα με το εμβόλιο της Άστραζενεκα , φαίνεται πόσο ο κόσμος εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό. Το 60% των ραντεβού για τον εμβολιασμό του κορωνοϊού κλείστηκαν από τα φαρμακεία . Αφιερώνει ο φαρμακοποιός  χρόνο για να δώσει  συμβουλές αλλά και  αλλάξει γνώμη καθώς αμφισβητείται  το εμβόλιο της Άστραζενεκα.

 • Η άυλή συνταγογράφηση δημιούργησε προβλήματα υπό την έννοια ότι έπρεπε να προσαρμοστούν οι νόμοι . Ως Πανελλήνιος φαρμακευτικός  σύλλογος  προσπαθήσαμενα κάνουμε εύκολη την ζωή και των  φαρμακοποιών αλλά  και των πολιτών καθώς ζητούσαν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ σε περίπτωση που η συνταγή είναι άυλή και οι παππούδες δεν μπορούσαν  να έχουν αυτά στοιχεία.
 • Οι φαρμακοποιοί είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε το πολίτη μέσα σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η άρνηση των φαρμακοποιών να διεξάγουν τα σελφ τεστ σχετίστηκε με την έλλειψη αποζημίωσης ;

Ποτέ δεν τέθηκε θέμα αποζημίωσης από τους φαρμακοποιούς για να πραγματοποιηθούν τα self τεστ στα φαρμακεία.Η πολιτεία ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να συμβάλλουν στην προσπάθεια προμήθειας των δωρεάν τεστ  self test  στους πολίτες και  τα 10.000 φαρμακεία που υπάρχουν στην Ελλάδα το δέχθηκαν. Δεν τέθηκε ποτέ το θέμα της αποζημίωσης και κάποιες συνδικαλιστικές φωνές που ακούστηκαν που υποστήριζαν ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να αποζημιωθούν είναι λάθος και δεν είναι ήτανε η θέση του ΠΦΣ.

Οι  λόγοι που οι φαρμακοποιοί  αδυνατούν να διεξάγουν τα σελφ τεστ στα φαρμακεία

Βασικό πρόβλημα των φαρμακοποιών που δεν δέχτηκα να διεξάγονται τα self test μέσα στα φαρμακεία είναι η ασφάλεια . Διότι θα πρέπει ο πολίτης να βγάλει την μάσκα για να γίνει το τεστ και κινδυνεύει η υγεία όλων και των  φαρμακοποιών  αλλά και των υπολοίπων πολιτών στις περιπτώσεις των θετικών κρουσμάτων . Είναι εκτός υγειονομικής φιλοσοφίας και οι φαρμακοποιοί θέλουμε να κάνουμε υπεύθυνα τη δουλειά μας .

 • Παρότι το κράτος ήθελε να μας προσφέρει αποζημίωση εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι για οποιαδήποτε αμοιβή τα φαρμακεία αδυνατούν να διεξάγουν σελφ τεστ μέσα στα φαρμακεία .
 • Οι φαρμακοποιοί έχουμε στα φαρμακεία τα δωρεάν σελφ τεστς τα διαθέτουμε στον πολίτη και όταν χρειάζεται θα  εξηγήσουμε και θα δώσουμε οδηγίες πως θα το χρησιμοποιήσουν και ότι άλλο χρειαστούν .

Ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα από τα σελφ τεστ ;

Η πιστότητα των self test είναι περίπου 80 με 85% . Υπάρχει ένδειξη  στο τεστ ότι δεν βγήκε ούτε θετικό ούτε αρνητικό και είναι μία γραμμούλα η  οποία δείχνει ότι υπήρχε αποτέλεσμα . Ο πολίτης θα το επαναλάβει την επόμενη βδομάδα το δωρεάν τεστ που δικαιούται και  θα δείξει εάν θετικό ή  αρνητικό. Σίγουρα ελλοχεύει κίνδυνος το αρνητικό αποτέλεσμα να είναι ψευδώς αρνητικό διότι οι πολίτες δεν θα μπορούν  να το κάνουν τόσο σωστά και τόσο επιτυχημένα όπως για παράδειγμα ένας ηλικιωμένος.

Κύριε Βαλτά , ποια είναι η φιλοδοξία των φαρμακοποιών και εσάς προσωπικά με την συμμετοχή σας στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ως εκπρόσωπος των Υγειονομικών της χώρας των γιατρών -οδοντιάτρων και φαρμακοποιών ;

Δεν πρόκειται για φιλοδοξία . Επιβάλλεται η αλλαγή της θέσης καθώς επι  10 χρόνια υπήρχε εκπρόσωπος γιατρός στον ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.  Το τιμητικό είναι ότι έτυχε σε μένα προσωπικά ως πρόεδρος του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου να εκπροσωπήσω τους υγειονομικούς . Θεωρώ πολύ λογικό μετά από 10 χρόνια η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας ο κύριος Κικίλιας  να κρίνει  ότι οι  γιατροί ότι ναι μεν προσέφεραν τόσα χρόνια από τη θέση αυτή αλλά έχουν δικαίωμα και οι φαρμακοποιοί  και οι οδοντίατροι. Εγώ θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να λύσουμε και να συζητήσουμε χρόνια προβλήματα των υγειονομικών και των φαρμακοποιών. ‘’ Όταν είσαι σε αυτή την υπεύθυνη θέση δεν το βλέπεις συνδικαλιστικά το θέμα αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι απέναντί σου έχεις έναν οργανισμό με μία μεγάλη δυναμική και έχει την δυνατότητα να εκσυγχρονιστεί ώστε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον Έλληνα πολίτη . Μέσα από τη θέση αυτή  θα συμβάλω και  όχι να επιλύσω  προβλήματα των γιατρών , Φαρμακοποιών και οδοντιάτρων αλλά για  να βοηθήσω τον Έλληνα πολίτη να έχει υψηλότατες υπηρεσίες υγείας μέσα  από τον ΕΟΠΠΥ,  που πιστεύω ότι είναι ένας γίγαντας που τώρα σιγά-σιγά αρχίζει και στέκεται στα πόδια του.

Πως αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί τις τιμές αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ , που είναι χαμηλότερες από την τιμή προμήθειας τους από τα φαρμακεία ; 

Μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση και χαίρομαι κυρία Ντάμπου που την βάλατε διότι αυτή η σύμβαση που κάποτε υπογράφτηκε για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα,  χωρίς να  θέλω να κρίνω τους προέδρους προηγουμένων ετών που υπέγραψαν αυτή την σύμβαση . Υποχρέωσή μου είναι να ξανά συζητήσουμε από την αρχή την σύμβαση των ιατροτεχνολογικών. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα μία νέα πρόταση για να ξανά συζητήσουμε την σύμβαση των ιατροτεχνολογικών με τρία βασικά σημεία:

 • Τα αναλώσιμα του διαβήτη όπως και τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία διότι είναι εξειδικευμένα προϊόντα και απευθύνονται σε ειδικές παθήσεις και την διαχείριση δεν μπορεί να την έχει κανένας άλλος εκτός από τον φαρμακοποιό.
 • Για όλα τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά θεωρούμε το σύστημα νοθευμένο διότι δημιουργεί προβλήματα στον κάθε πολίτη καθώς δεν έχει πρόσβαση πραγματική στα προϊόντα .
 • Υπάρχουν τα γάλατα , ένα παράδειγμα που βγάζει μάτι , όπου αγοράζουμε το γάλα πιο ακριβά από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ και δεν επιτρέπεται να εισπράξουμε την διαφορά.

Φυσικά , δεν είναι μόνο τα γάλατα υπάρχουν προϊόντα τα οποία δυστυχώς οι τιμές τους είναι τόσο πεσμένες που είναι εξαναγκασμένος ο πολίτης να πληρώσει την διαφορά και εάν θα την πληρώσει θα είναι ‘’κάτω το τραπέζι ‘’, άρα ένας νομοταγής πάροχος αρνείται κάτι τέτοιο και στερούμαι το δικαίωμα  στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να  επιλέξει το προϊόν που θέλει όπως γίνεται στην Αγγλία .

 • Υπάρχει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα το οποίο συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Ο εισαγωγέας ο  όποιος είναι προμηθευτής και κατασκευαστής και διαχειρίζεται την χονδρική τιμή να είναι ταυτόχρονα και πάροχος.

Για παράδειγμα το οξυγόνο : Υπάρχουν παροχοι οι οποίοι ασχολούνται με το οξυγόνο, το νούμερο ένα για κάποιον κάποιον ασθενή που βγαίνει από το νοσοκομείο μετά από COVID 19 για να μπορέσει να τον βοηθήσει στην συγκέντρωση οξυγόνου . Η δαπάνη αυξάνεται αφού λόγω πανδημίας τα περιστατικά αυξήθηκαν 30 με 40% περισσότερο . Είναι δυνατόν το κράτος να λέει ότι έχω κλειστό προϋπολογισμό , με ποσό όσο ήταν και πριν δύο χρόνια , και δε με νοιάζει αν υπάρχει COVID  στην Ελλάδα και άρα το  clawback να το πληρώσει ο πάροχος γιατί οι ασθενείς  αυξήθηκαν

 • Θα πρέπει να υπάρξει μία επιτροπή από τεχνοκράτες και οικονομικούς του ΕΟΠΠΥ , όπου θα κάτσουμε να δούμε όλα τα οφέλη για τον πολίτη καθώς σε αυτόν επικεντρωνόμαστε.

Γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα όπως ΝΈΞΙΟΥΜ (ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ )– ΕΛΙΚΟΥΙΖ(ΑΝΤΙΠΙΚΤΙΚΑ)-ΣΤΙΛΝΟΞ (ΥΠΝΟΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝΤΑΣ )-ΝΈΟΥΠΡΟ (ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΠΑΡΚΙΣΟΝ ΓΙΑ ΠΟΔΙΑ-) ;

Οι ελλείψεις είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και όταν ανέλαβα πρόεδρος του ΠΦΣ, ζήτησα από τον υπουργό Υγείας κύριο Κικίλια και τον τότε υφυπουργό κύριο Κοντόζαμανη να λύσουμε το πρόβλημα .Συσκεφτήκαμε μαζί και με τον πρόεδρο του ΕΟΦ και αποφάσισε να βρούμε λύσεις ξεκινώντας ένα διάλογο με τις εταιρείες τις φαρμακευτικές και τις  φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές . Δημιουργήσαμε μία πλατφόρμα και περιμένουμε να ολοκληρωθεί και η πλατφόρμα των ελλείψεων του ΕΟΦ για να συνδεθούν. Για να μπορέσουμε από κοινού να ξέρουμε ποιες είναι οι πραγματικές ελλείψεις των φαρμάκων.
Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς , οι ελλείψεις των  φαρμάκων  οφείλονται σε τρεις λόγους:

 1. Τα φάρμακα είναι πάρα πολύ φτηνά στην Ελλάδα και οι  εταιρείες προσπαθούν να κάνουν εξαγωγές και μειώνονται οι διαθέσιμες  ποσότητες στον ελλαδικό χώρο.
 2. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις εξαγωγές φαρμάκων και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι κατακριτέο και για τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και για τις συνεταιριστικές . Έχω αντιμετωπίσει πολλές πιέσεις καθώς οι φαρμακαποθήκες μου λένε ότι έτσι θα μπορώ να έχω καλύτερη πιστωτική πολιτική . Διαφορετικά δεν θα είχα τη δυνατότητα να σου δίνω 2,3 μήνες πίστωση για να πληρώσεις.

Εγώ προσωπικά , πάντως πιστεύω ότι δεν μπορεί ο φαρμακοποιός το μόνο που θα σκεφτεί την επόμενη μέρα μόλις ξυπνήσει είναι πως θα βρει το ελλειπτικό φάρμακο στον πελάτη του. Εγώ θέλω ο  φαρμακοποιός να σκεφτεί την επιστήμη του και να οραματιστεί ένα διαφορετικό φαρμακείο και όχι  να σκεφτείτε  πως θα παρακαλέσει  τις φαρμακαποθήκες για να του δώσει  το φάρμακο και να σπασεί τις  παραγγελίες στα τρία , για να μπορέσει να μη χάσει τον πελάτη του και να εξασφαλίσει το φάρμακο .

Είχε ακουστεί ότι κάποια φαρμακεία είχαν συμβάλλει σε παράλληλες εξαγωγές, αυτό ισχύει;

Ναι ισχύει , το φαινόμενο της σκούπας όπως λέγεται στην αγορά και στην πιάτσα. Ωστόσο, δεν είναι ο πρωταρχικός λόγος των ελλείψεων,  όλοι γνωρίζουν ότι οι ελλείψεις οφείλονται στις εξαγωγές και στην μείωση των ποσοτήτων των φαρμάκων που διατίθενται στην Ελλάδα . Το θέμα των ελλείψεων δεν θα το αφήσουμε θα βρούμε λύση .

Η ΑΜΑΖΟΝ ήρθε στην Ελλάδα και έχει ενοικιάσει εγκαταστάσεις και προσλαμβάνει προσωπικό . Άρα σύντομα ξεκινάει την δραστηριότητα της . Οι φαρμακοποιοί είσαστε έτοιμοι ή θα οχυρωθείτε πίσω από νόμους του 1983 και παλιαότερα. Θα υπάρξουν κοινοπραξίες όπως τα Boots στην Αγγλία για να μπορέσετε να είσαστε το αντίπαλο δέος ενός τέτοιου γίγαντα ; 

Η Amazon μπορεί να είναι στην νοοτροπία του Αμερικάνου ή και του Ασιάτη  και όχι του  μέσου ευρωπαίου ή του ευρωπαίου της κεντρικής Ευρώπης και της νότιας Ευρώπης. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να πετύχει. Αυτό φαίνεται και στα φαρμακεία τα ιδιωτικά σε όλη την Ευρώπη που βρίσκονται στην κεντρική Ευρώπη και στο νότο . Στον Βορά στην Σουηδία και την  Δανία  υπάρχουν εταιρείες φαρμακείων και είναι εταιρείες με 1000 φαρμακεία.  Αυτό δε συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες . Εμείς ως Έλληνες έχουμε την κουλτούρα του φαρμακείου και εμπιστευόμαστε το φάρμακο διά χειρός φαρμακοποιών.

Αυτά που μου λέτε για  την Amazon τα έχω ακούσει πολλές φορές,  να σας πω εγώ πιο είναι το αντίθετο  είναι ο φαρμακοποιός που πέρασε τα χρόνια των μνημονίων και πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Δεν πιστεύω ότι η Amazon θα έρθει στην Ελλάδα υπό την έννοια ότι θα δούμε μέσω ντρόουν να διακινούνται τα φάρμακα. Αυτά δημιουργούν μία ανασφάλεια στον Έλληνα φαρμακοποιό . Η δυναμική του ελληνικού φαρμακείου είναι να μπορεί να βρει ο ασθενής φαρμακεία αυτή τη στιγμή στο τριεθνές όπου 12  ώρα το βράδυ,  θα δώσει ο φαρμακοποιός το φάρμακο του παππού όταν ο αγροτικός γιατρός έχει να πατήσει εκεί ένα μήνα.Ποια Amazon θα λύσει το πρόβλημα της διαστρωμάτωσης στην Ελλάδα , στα ορεινά και στα ημιορεινά αλλά και στα απομονωμένα νησιά.

Ναι μεν υπάρχει , ναι μεν , και εμείς την σκεφτόμαστε αλλά τα 10.000 φαρμακεία πάντα στηρίζουν τον πολίτη στην χώρα μας όπως   στήριξαν στην πανδημία την κυβέρνηση  παρέχοντας υπηρεσίες  της ΠΦΥ μέσα στα φαρμακεία .

Κοινοπραξίες θα μπορούν να υπάρχουν μεταξύ των φαρμακείων είναι στην κουλτούρα του Έλληνα;

Δε μου αρέσει να χρησιμοποιώ την λέξη κοινοπραξία . Εάν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού θα είχε ψηφιστεί τώρα ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργούσε εταιρείες φαρμακείων αποκλειστικά για φαρμακοποιούς. Αυτό σημαίνει ότι ο μικρομεσαίος φαρμακοποιός θα μπορεί  να συνεταιριστεί  με άλλους φαρμακοποιούς μέσα στην ίδια περιφέρεια και να δυναμώσει τόσο πολύ ώστε να σταθεί  στο ύψος του και να προσφέρει ότι και ένα μεγαλύτερο φαρμακείο .

Έχει μπει στη συζήτηση των φαρμακοποιών η συνεργασία;

Έχω μιλήσει με πάνω από 2000 φαρμακοποιούς ανά  συλλόγους και σε διαδικτυακά συνεδρία και όταν θέτω το θέμα της συνεργασίας και συνεννόησης αυτό μου απαντούν είναι το μπράβο και προχώρα! Οι συνεργασία θα δυναμώσει τους φαρμακοποιούς και αυτό θέλουμε . Δεν θέλουμε οι φαρμακοποιοί να προβληματίζονται για την βιωσιμότητα αλλά για την εξέλιξη τους. Ο ΠΦΣ θα καταθέσει νέες προτάσεις στο Υπουργείο υγείας για τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας από τα φαρμακεία .

Πως βλέπετε το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα σε σχέση με την φαρμακευτική περίθαλψη  και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα Υψηλού κόστους ;

Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη ζητήθηκε από τους φαρμακοποιούς για ένα διάστημα να διαθέσουν τα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία για να καταργηθούν οι ουρές της ντροπής του ΕΟΠΠΥ. Οι φαρμακοποιοί είμαστε ευαισθητοποιημένοι . Ως διοικητικό συμβούλιο του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου σε γενική  συνέλευση και με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίσαμε να διαθέτουμε τα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία , ωστόσο απέτυχε αυτό το εγχείρημα και δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί αλλά λόγω της διαδικασίας. Αναφέρομαι στην δυσκολία που αντιμετώπισε ο ίδιος ο ασφαλισμένος καθώς έπρεπε να μπει σε μία πλατφόρμα δυσκίνητη . Ο ασθενής προτίμησε την σιγουριά να πάει στο φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ. Ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος θα καταθέσει μία πρόταση στο υπουργείο υγείας , η οποία θα δώσει στα ιδιωτικά φαρμακεία μία πολύ μεγάλη ύλη αλλά ταυτόχρονα θα αφήσει και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να λειτουργούν καθώς θα διαχειριστούν κι αυτά μία πολύ μεγάλη ύλη και  φάρμακα μεγάλης αξίας .

Ποια είναι αυτή η πρόταση;

Είναι μία πρόταση την οποία συζητάμε και δουλεύουμε , θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω κάτι παραπάνω τώρα να την κρατήσουμε αλλά να σας πω ότι η πρόταση αυτή θα επιλύσει το πρόβλημα των ούρων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και της ταλαιπωρίας των ασθενών. Οι προβληματισμοί του κράτους και των εταιρειών πως θα γίνει αυτό εγχείρημα με την πρόταση που θα καταθέσουμε οι φαρμακοποιοί θα επιλυθεί. Όσοι δεν θέλουν την πρόταση αυτή να ξέρετε ότι σκέφτονται άλλα πράγματα που είναι πέρα των συμφερόντων του ΕΟΠΥΥ .

 

Για πείτε μας ένα παράδειγμα τι σκέφτονται αυτοί που δεν θα θέλουν την πρόταση σας ;

Όταν συζητιέται μία πρόταση με στοιχεία και κάποιος την απορρίπτει τότε κάτι άλλο κρύβεται από πίσω και συμβαίνει , διότι εγώ όταν πάω στην διάλογο εξαντλώ την συζήτηση για να επιλύσουμε όλα αυτά τα οποία μας δημιουργούν την διαφωνία. Εγώ θεωρώ ότι επειδή απέναντι μου έχω ένα κράτος που δεν πιστεύει  στην έννοια του κρατισμού. Τι σημαίνει κρατικό φαρμακείο ; Είναι φαρμακείο για τα αναγκαία φάρμακα .Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν αυτά. Στην Ευρώπη υπάρχουν τα ιδιωτικά φαρμακεία και  για εξειδικευμένα φάρμακα τα φαρμακεία των νοσοκομείων .
Η πρόταση μας  θα επίλυση τα προβλήματα και το κυριότερο είναι ότι θα εμπεριέχει  υψηλές  υπηρεσίες υγείας ώστε να εξυπηρετείται και ο ασθενής που βρίσκεται σε απομονωμένο νησί που δεν υπάρχει ούτε αγροτικός γιατρός .

Κύριε Βαλτά υποστηρίζετε την αποφασιστική ανεξαρτησία του ΕΟΠΥΥ γιατί ακούγεται ότι προωθούνται αλλαγές χωρίς διαβούλευση και συζήτηση τους με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΟΠΥΥ;

Αυτό αφορά εσωτερικές υποθέσεις του ΕΟΠΠΥ αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι όποιοι δεν είναι ανεξάρτητος ο ΕΟΠΥΥ του οποίου την εποπτεία έχει ο υπουργός υγείας ο κύριος Κικίλιας . Ο πρόεδρος του οργανισμού δε νομίζω ότι δεν είναι ανεξάρτητος , έχουμε ζήσει πρόεδρους ανεξάρτητους  και με ταπεραμέντο ήθελαν να κάνουν  τομές στον ΕΟΠΠΥ αλλά δεν τις έκαναν .Πιστεύω ότι ένας πρόεδρος αν θέλει να κάνει τομές στον ΕΟΠΥΥ μπορεί να κάνει θαύματα.

Εσείς υποστηρίζετε την ανεξαρτησία του ΕΟΠΠΥ γιατί δεν μπορεί ο ΕΟΠΠΥ να εξαρτάται από τον υπουργό υγείας ,δεν είναι ο ρόλος του.

Εάν είμαι πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ αυτό που κάνω είναι να φέρω την πρόταση μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και σας δηλώνω ότι όταν το αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να κάνεις  υπουργός να την αλλάξει . Ασχολούμαι με τον ΕΟΠΠΥ από την διοίκηση Βουδούρη μαζί στήσαμε την πρώτη σύμβαση μαζί αγωνιστήκαμε για την επίλυση προβλημάτων,  τότε που πληρωνόντουσαν οι φαρμακοποιοί με δώσεις ένα 3 και 4 μήνες, τα λεγόμενα με σφηνάκια πάνω στην κρίση . Ο ΕΟΠΥΥ έχει  κάνει πολλά βήματα εκσυγχρονισμού,  ωστόσο πιστεύω ότι χρειάζεται δουλειά διότι τρέχουν οι ευκαιρίες και για τον οργανισμό αυτόν και πρέπει με διορατικότητα η διοικήτρια και με στόχο να τα δει τα πράγματα ώστε να μπορεί να αποδώσει το καλύτερο στον Έλληνα ασφαλισμένο.

Εσείς προσωπικά κύριε Βαλτά ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ θα απαιτήσετε διαφάνεια στις αποφάσεις;

 Θεωρώ ότι πάντα υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις έτσι πιστεύω γι’ αυτό αγωνίζομαι. Εάν εγώ προσωπικά εντοπίσω οτιδήποτε είναι από τα πιστεύω μου και των αρχών μου θα το καταγγείλω. Αφήσετε να μπω και να δω , διότι ήδη στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο λόγω των προβλημάτων  δεν μπορούσα να παρευρεθώ διαδικτυακά  και πήγε ο αντικαταστάτης μου ο κύριος Ζήκας. Να σημειώσουμε όμως είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ  ότι η δυναμική του ΕΟΠΠΥ είναι και οι εργαζόμενοι του υγειονομικοί,  φαρμακοποιοί , γιατροί , αυτό που έχω δει είναι ότι στα δύσκολα όλοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Έχω ζήσει καταστάσεις να κινδυνεύει να μη γίνει πληρωμή το φαρμακοποιών λόγω συνθηκών πανδημίας αλλά και να έχουν χαθεί οι κούτες γιατί δεν τα βρίσκανε τα ΕΛΤΑ . Τελειώνω ότι σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ δουλέψαμε μερόνυχτα και σαββατοκύριακα για να βρούμε λύση . Είναι πολύ θετικό και το φιλότιμο  του Έλληνα .Τέλος ο κύριος Βαλτάς ζήτησε από την κ. Ντάμπου να πραγματοποιήσουν   μία εκπομπή αφιερωμένη στις δράσεις του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου και η δημοσιογράφος δεσμεύτηκε  .