Ειδήσεις Φαρμακοποιών

Ο Α.Βαλτάς ‘’κρούει τον κώδωνα ‘’ του κινδύνου: Στο 50% των ασθενών γίνεται αυτόματη υποκατάσταση φαρμάκου

Ο Α.Βαλτάς ‘’κρούει τον κώδωνα ‘’ του κινδύνου: Στο 50% των ασθενών γίνεται αυτόματη υποκατάσταση φαρμάκου
ADMAN

Της Νικολέτας Ντάμπου

Στον ρόλο του σύγχρονου φαρμακοποιού,  τα φάρμακα των ειδικών παθήσεων, την πρόληψη, το κίνητρο των γενοσήμων, τα καινοτόμα φάρμακα αλλά και το κόστος των τεχνολογικών προϊόντων αναφέρθηκε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, Απόστολος Βάλτας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων ενίσχυσης του κλάδου και αλλαγής νοοτροπίας, σε σχέση με το έργο που επιτελεί σήμερα ο φαρμακοποιός και την υποστήριξη που απαιτείται τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Το 50% των ασθενών δεν λαμβάνει το φάρμακο του όπως είναι συνταγογραφημένο, είπε , μεταξύ άλλων , ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς κατά την ομιλία του στο 7ο Συνέδριο του ΣΥΦΑΚ στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο διττός ρόλος του φαρμακοποιού

«Ο φαρμακοποιός επιτελεί διπλό ρόλο, αφενός του επιστήμονα υγείας, καθώς με τις γνώσεις που διαθέτει χορηγεί την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή  στον ασθενή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και αφετέρου αυτόν του συμβούλου. Ο ρόλος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ειδικά τώρα που τα συστήματα υγείας δέχονται μεγάλη πίεση στα οικονομικά τους, εξωθώντας τα σε περιορισμό των παροχών τους» είπε ο κ. Βαλτάς .

Καινοτόμα φάρμακα

Όσα καινοτόμα φάρμακα ανακαλυφθούν από τις καινοτόμες εταιρίες, όταν ο ασθενής δεν συμμορφώνεται δεν μπορεί αυτό το φάρμακο να είναι αποτελεσματικό. ‘’Καταλαβαίνετε ποιος είναι ο τεράστιος ρόλος του φαρμακοποιού σε αυτούς τους κρίκους και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στον τελευταίο κρίκο.’’ τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ .

Στοιχεία – σοκ

‘’Μια τελευταία μελέτη δείχνει πως το 50% των ασθενών δεν λαμβάνει το φάρμακό του, όπως είναι συνταγογραφημένο. Προκαλούνται ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Το 5% των ασθενών καταλήγει στο νοσοκομείο. Το 50% των περιστατικών θα μπορούσε εύκολα να έχει αποφευχθεί, αν υπήρχε καλύτερη οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η πιθανότητα να πεθάνει ένας ασθενής από μη συμμόρφωση ή κακή χρήση φαρμάκων είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από το να αυτοκτονήσει, και 30 φορές μεγαλύτερη από το να πεθάνει σε ηλικία μεγαλύτερη των 50 χρόνων. ‘’Καταλαβαίνετε ποιος είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού; Οι εταιρίες το καταλαβαίνουν; Οι εταιρίες που διακινούσαν μέσω courier φάρμακα στον ασθενή το καταλαβαίνουν;’’ λέει ο κ. Βαλτάς.

Απαραίτητη η πρόληψη

‘’Οι φαρμακοποιοί παρακολουθούμε στενά την κάθε δράση του υπουργείου και της πολιτείας αλλά τολμώ να πω ότι εδώ και μήνες στις περισσότερες περιπτώσεις προηγούμαστε σαν επιστημονικός κλάδος της πολιτείας.’’ Είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ για να τονίσει ότι ‘’Τα 11,5 χιλιάδες φαρμακεία που είναι άριστα καταρτισμένα στο σύνολο της χώρα και έτσι τα πλέον προσβάσιμα σημεία παροχής και υπηρεσιών υγείας, μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο στην αναμόρφωση του συστήματος υγείας.’’

Αποκάλυψε τις δράσεις του ΠΦΣ ο πρόεδρος λέγοντας ότι ΄΄ Ο πανελλήνιος Φαρμακευτικός σύλλογος αλλά και όλοι οι σύλλογοι έχουν χαράξει μια νέα πολιτική σε προγράμματα δράσεων, όπως η εκστρατεία κατά του καπνίσματος, οι μαζικοί αντιγριπικοί εμβολιασμοί , δράσεις κατά της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών και της συμμόρφωσης των ασθενών στην θεραπεία .’’

Ενώ σημείωσε ότι ‘’ Το φαρμακείο παρά τα όσα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, ιδιοκτησιακό, ωράριο, μειώσεις του κέρδους, πληθυσμιακό 1προς 1000 που το είδαμε 1 προς 1000 σήμερα, όταν η Ευρώπη έχει 1 προς 4000, δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε σιγά σιγά πίσω σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον.’’

Ο εκσυγχρονισμός του φαρμακείου

‘’Υπάρχουν χώρες,  όπου οι εταιρίες μέσω του κρατικού φορέα πληρώνουν για φαρμακευτική ανασκόπηση.’’ εξήγησε ο κ. Βαλτάς . Υπάρχουν χώρες που η ανάδειξη και η επίδειξη της συνοδευτικής συσκευής,  για να μπορέσει να έχει αποτελεσματικότητα το φάρμακο μέσω του κρατικού μηχανισμού πληρώνονται. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκσυγχρονιστούμε να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο μέσω της πλατφόρμας του  Ι.Δ.Ε.Ε.Α.Φ. , για να παρουσιάσει και εμείς ένα μοντέλο φαρμακοποιού που μπορεί να έχει κρίσιμο συμβουλευτικό ρόλο.

Το κόστος των τεχνολογικών προϊόντων

‘’Δεν είναι δυνατόν να πουλάμε τεχνολογικά προϊόντα κάτω από το κόστος. Παρουσίασα στον υπουργό την σημερινή κατάσταση όπου για παράδειγμα υπάρχουν γάλατα εταιριών που διατίθενται 30 – 40%  πάνω από την χονδρική τιμή, την ώρα που η τιμή  αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ είμαι πολύ χαμηλή. Ποιος θα το πληρώσει, ο φαρμακοποιός; Όχι φυσικά. Έτσι, αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να το βάζουν από την τσέπη τους, γιατί δεν μπορούν να  εισπράξουν τη διαφορά.’’ τόνισε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών .

Το κίνητρο των γενοσήμων

‘’Να πω για το κίνητρο του νόμου περί γενοσήμων για τα χωριά όπου ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο γενόσημο  και μας οφείλει ο ΕΟΠΥΥ 7 εκατομμύρια ευρώ , γιατί δεν τα δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στον ΕΟΠΥΥ άρα δεν πληρωνόμαστε και οι φαρμακοποιοί.’’ τόνισε ο κ. Βαλτάς και στην συνέχεια αναρωτήθηκε’’ Γιατί λοιπόν να την πληρώνει ο φαρμακοποιός που πιάνει τον επιδιωκόμενο στόχο; ‘’ Σε μια αλυσίδα, λοιπόν, ο ένας κρίκος πρέπει να συμπληρώνει τον άλλο και στο πυρήνα να είναι πάντα ο ασθενής . Και για να γίνει αυτό απαιτούνται συμβιβασμοί από όλους! 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ικανοποιημένοι οι φαρμακοποιοί από την απαγόρευση εξαγωγών σε 200 φάρμακα

20ο PHARMA Point: Αύξηση στην κατανάλωση αναλγητικών και συμπληρωμάτων διατροφής λόγω κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμμετοχή φαρμακοποιών στην εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό

Προσωπικός ιατρός: Περισσότεροι από 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο νέο θεσμό του προσωπικού ιατρού μέσω των φαρμακείων από τις 5:00μ.μ. του απογεύματος της περασμένης Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου.

Στα σκαριά η διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τα φαρμακεία

Στη διευκόλυνση επενδύσεων για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης τόσο για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, όσο και για εξαγωγές στοχεύει το νομοθετικό πλαίσιο N. 4523/2018.

Εκδηλώσεις «Μαζί μια αγκαλιά» από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας,  ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η  Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Λάρισας για την προώθηση του εθελοντισμού και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα υγείας και πρόληψης.

Προχειρότητα στη διάθεση self test καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Διάθεση self test ΦΣΘ: Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ακόμη και σήμερα δεν έχουν διευθετηθεί οι λεπτομέρειες ως προς τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό, τόσο για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, όσο και για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται.

Προχωρά με αργούς ρυθμούς ο αντιγριπικός εμβολιασμός. O ρόλος των Φαρμακοποιών

ΠΦΣ αντιγριπικός εμβολιασμός: Ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην χώρα μας προχωρά με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν  συνταγογραφηθεί 2.474.923  εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια.