Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ απεργία: Κατεβαίνουν οι γιατροί στον δρόμο

ΠΟΕΔΗΝ απεργία: Κατεβαίνουν οι γιατροί στον δρόμο

ΠΟΕΔΗΝ απεργία:Πανελλαδική Απεργία από την ΠΟΕΔΗΝ αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και  πορεία  στο Υπουργείο Υγείας με εκκίνηση τις 8:30πμ από την Πλατεία Μαβίλη. Με την πανδημία σε εξέλιξη έχουν όλοι αντιληφθεί τη σημασία της Δημόσιας Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας δεν συνέβαλλε διόλου στη διαχείριση της πανδημίας. Αντιθέτως το είδε ως μία επιπλέον ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη του (υλικά, ΜΕΘ, τεστ κλπ).

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τις ιδέες της για την είσοδο των ιδιωτών στο σύστημα. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 7,5% στου ΑΕΠ. Τα Νοσοκομεία ως όριο δαπανών στον προϋπολογισμό τους έχουν το 1,5 δις ευρώ παγωμένο στο ίδιο ύψος τα τελευταία χρόνια παρά την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν τα Νοσοκομεία και άλλες Υγειονομικές μονάδες να ανανεώσουν, να συντηρήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές. Δεν είναι σε θέση να πληρώνουν μισθούς, νυκτερινά και αργίες στους Επικουρικούς υπαλλήλους.

Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό. Οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων είναι 45.000. Στις 90.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 45.000. Από το 2018 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κάθε χρόνο αποχωρούν περί των 1.500 μόνιμων υπαλλήλων από τα Νοσοκομεία. Προκηρύχτηκαν 2.100 θέσεις για προσλήψεις μόνιμων που θα έρθουν στα Νοσοκομεία μετά από ένα χρόνο το νωρίτερο. Τα Νοσοκομεία χρειάζονται πρόγραμμα ετήσιων προσλήψεων 3.000 υπαλλήλων προκειμένου να καλύπτονται συνταξιοδοτήσεις και σταδιακά οι κενές οργανικές θέσεις.

Δημόσια Υγεία και κορωνοϊός

Αναστάτωση προκαλείται στη λειτουργία των Νοσοκομείων από τις μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών, για την στελέχωση Νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, την λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού ειδικά στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

 • Μετακινούνται γιατροί και Νοσηλευτές για να ανοίξουν νέες ΜΕΘ χωρίς να διαθέτουν την κατάλληλη εξειδίκευση σε ΜΕΘ.
 • Οι κλίνες ΜΕΘ θα πρέπει να αυξηθούν. Με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θαέπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ.
 • ΜΕΘ Covid 19 λειτουργούν περίπου 200 με δυνατότητα να λειτουργήσουνπερισσότερες.
 • Για την παρακολούθηση της πανδημίας θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και να βελτιωθούν τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες.
 • Τα Νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν μοριακούς αναλυτές και αντιδραστήρια.
 • Να αυξηθούν τα προληπτικά τεστ στην κοινότητα προκειμένου να εντοπίζονται τα ασυμπτωματικά περιστατικά.
 • Να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Να εκδίδονται άμεσα τα αποτελέσματα των τεστ και όχι σε 4 ημέρες όπως σήμερα. Να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται η εξέταση κορωνοϊού από τον ΕΟΠΥΥ.
 • Να υπάρξει διαχωρισμός των κλινικών νοσηλείας στα Νοσοκομεία ύποπτων και θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού με όλες τις προδιαγραφές.

Διαβάστε και για τις ελλείψεις που καταγγέλλει Η ΠΟΕΔΗΝ.

Αιτήματα ΠΟΕΔΗΝ

 • Ζητάμε την ένταξή μας, με την αναγνώριση όλου του ασφαλιστικού βίου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία αύξηση των εισφορών. Έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση.
 • Διεκδικούμε Σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού. Δεν μπορεί να διαχωρίζεται το νοσηλευτικό προσωπικό. Η ενότητα στο Νοσηλευτικό κλάδο είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπισης της πανδημίας και των άλλων παθήσεων.
 • Ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς και αυξήσεις στα νυκτερινά και τις αργίες.
 • Ζητάμε επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.
 • Ζητάμε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΕΔΗΝ:Τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ στο “Αττικόν”

Προβλήματα θέρμανσης σε νοσοκομεία της Ελλάδας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμφιβολίες της Regeneron για την αποτελεσμαικότητα της θεραπείας αντισωμάτων covid έναντι της "όμικρον"

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στα τέλη Σεπτεμβρίου συνέστησε τη Regeneron για θεραπεία Covid-19, αλλά μόνο σε ασθενείς με συγκεκριμένα προφίλ υγείας, όπως οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή

Πιστοποιητικό νόσησης: Αυστηροποίηση της διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή κατά τη σημερινή τακτική της συνεδρίαση. Ειδικότερα, η Επιτροπή ζήτησε εφεξής το πιστοποιητικό νόσησης να εκδίδεται μετά από θετικό μοριακό έλεγχο (PCR), όχι μόνο από θετικό rapid test. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί με διαγνωστικούς ελέγχους (PCR ή Rapid Test).  

Κορωνοϊός: Στο 0,94 το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια - Παιδιά το 24% των κρουσμάτων

Κορωνοϊός θετικότητα 1/12: Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.74% σε σύνολο 2.583.605 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.54% σε σύνολο 2.197.911 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.94%.

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε έχουν υγιέστερους πνεύμονες σε σχέση με αυτούς που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης στο αίμα τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε είναι μέσω της διατροφής. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται εν αφθονία στις παρακάτω τροφές: