Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ απεργία: Κατεβαίνουν οι γιατροί στον δρόμο

ΠΟΕΔΗΝ απεργία: Κατεβαίνουν οι γιατροί στον δρόμο

ΠΟΕΔΗΝ απεργία:Πανελλαδική Απεργία από την ΠΟΕΔΗΝ αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και  πορεία  στο Υπουργείο Υγείας με εκκίνηση τις 8:30πμ από την Πλατεία Μαβίλη. Με την πανδημία σε εξέλιξη έχουν όλοι αντιληφθεί τη σημασία της Δημόσιας Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας δεν συνέβαλλε διόλου στη διαχείριση της πανδημίας. Αντιθέτως το είδε ως μία επιπλέον ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη του (υλικά, ΜΕΘ, τεστ κλπ).

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τις ιδέες της για την είσοδο των ιδιωτών στο σύστημα. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 7,5% στου ΑΕΠ. Τα Νοσοκομεία ως όριο δαπανών στον προϋπολογισμό τους έχουν το 1,5 δις ευρώ παγωμένο στο ίδιο ύψος τα τελευταία χρόνια παρά την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν τα Νοσοκομεία και άλλες Υγειονομικές μονάδες να ανανεώσουν, να συντηρήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές. Δεν είναι σε θέση να πληρώνουν μισθούς, νυκτερινά και αργίες στους Επικουρικούς υπαλλήλους.

Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό. Οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων είναι 45.000. Στις 90.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 45.000. Από το 2018 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κάθε χρόνο αποχωρούν περί των 1.500 μόνιμων υπαλλήλων από τα Νοσοκομεία. Προκηρύχτηκαν 2.100 θέσεις για προσλήψεις μόνιμων που θα έρθουν στα Νοσοκομεία μετά από ένα χρόνο το νωρίτερο. Τα Νοσοκομεία χρειάζονται πρόγραμμα ετήσιων προσλήψεων 3.000 υπαλλήλων προκειμένου να καλύπτονται συνταξιοδοτήσεις και σταδιακά οι κενές οργανικές θέσεις.

Δημόσια Υγεία και κορωνοϊός

Αναστάτωση προκαλείται στη λειτουργία των Νοσοκομείων από τις μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών, για την στελέχωση Νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, την λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού ειδικά στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

 • Μετακινούνται γιατροί και Νοσηλευτές για να ανοίξουν νέες ΜΕΘ χωρίς να διαθέτουν την κατάλληλη εξειδίκευση σε ΜΕΘ.
 • Οι κλίνες ΜΕΘ θα πρέπει να αυξηθούν. Με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θαέπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ.
 • ΜΕΘ Covid 19 λειτουργούν περίπου 200 με δυνατότητα να λειτουργήσουνπερισσότερες.
 • Για την παρακολούθηση της πανδημίας θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και να βελτιωθούν τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες.
 • Τα Νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν μοριακούς αναλυτές και αντιδραστήρια.
 • Να αυξηθούν τα προληπτικά τεστ στην κοινότητα προκειμένου να εντοπίζονται τα ασυμπτωματικά περιστατικά.
 • Να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Να εκδίδονται άμεσα τα αποτελέσματα των τεστ και όχι σε 4 ημέρες όπως σήμερα. Να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται η εξέταση κορωνοϊού από τον ΕΟΠΥΥ.
 • Να υπάρξει διαχωρισμός των κλινικών νοσηλείας στα Νοσοκομεία ύποπτων και θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού με όλες τις προδιαγραφές.

Διαβάστε και για τις ελλείψεις που καταγγέλλει Η ΠΟΕΔΗΝ.

Αιτήματα ΠΟΕΔΗΝ

 • Ζητάμε την ένταξή μας, με την αναγνώριση όλου του ασφαλιστικού βίου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία αύξηση των εισφορών. Έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση.
 • Διεκδικούμε Σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού. Δεν μπορεί να διαχωρίζεται το νοσηλευτικό προσωπικό. Η ενότητα στο Νοσηλευτικό κλάδο είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπισης της πανδημίας και των άλλων παθήσεων.
 • Ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς και αυξήσεις στα νυκτερινά και τις αργίες.
 • Ζητάμε επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.
 • Ζητάμε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΕΔΗΝ:Τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ στο “Αττικόν”

Προβλήματα θέρμανσης σε νοσοκομεία της Ελλάδας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων για την Ελλάδα σήμερα

Κρούσματα σήμερα: Με τον ΕΟΔΥ να επαγρυπνά καθημερινά σε σχέση με τα νέα δεδομένα για τα κρούσματα του κορονωϊού, για σήμερα, Τρίτη 01 Δεκεμβρίου παρατηρείται αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων.

ΠΟΕΔΗΝ: "Ανακαλέστε την απόφαση μετακίνησης του προσωπικού των νοσοκομείων στα εμβολιαστικά κέντρα"

Κορωνοϊός εμβόλιο: Οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων στηλίτευσαν με ανακοίνωσή τους την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ζητήσει από τα νοσοκομεία της χώρας να ετοιμάσουν πολυάριθμες λίστες με ονόματα υπαλλήλων των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων νοσηλευτών, επισκεπτών, μαίων κλπ, ούτως ώστε αυτοί να στελεχώσουν τα εκάστοτε κέντρα υγείας, που έχουν καθοριστεί ως κέντρα για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του Covid - 19.

Ο ΣΕΙΒ ζητά άμεση συνάντηση με Υπουργείο Υγείας

ΣΕΙΒ: Αίτημα για άμεση συνάντηση με Υπουργείο Υγείας και Ανάπτυξης. Ο γ.γ Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδης, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε  ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζοντας «τις πρακτικές του υγιούς ανταγωνισμού, οφείλει να παρέμβει θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας» Προτίθεται γι΄ αυτό τον σκοπό να «επιβάλλει ανώτατες τιμές» «για […]

Τα επόμενα 24ωρα κρίνεται η άρση των μέτρων - Οι 18 "κόκκινες" περιοχές

Τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες ημέρες ενώ και ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει RT έχει πέσει κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση αποκλιμακώνεται.

Έρχεται επίδομα εφάπαξ για τους γιατρούς

Οικονομική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού θα δικαιούνται ορισμένοι επιστημονικοί κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, ενώ έχει προβλεφθεί επίδομα ύψους 500 ευρώ και δυνατότητα άτοκης δανειοληψίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στα 1044 τα νέα κρούσματα από Covid - 85 νέοι θάνατοι σήμερα

Κορωνοϊός κρούσματα: Σήμερα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ προέβη στην καθιερωμένη ανακοίνωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα δημοσιεύοντας νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.