Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις: “Το ΑΧΕΠΑ υπολειτουργεί”

ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις: “Το ΑΧΕΠΑ υπολειτουργεί”

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλέιψεις: “Το ΑΧΕΠΑ υπολειτουργεί” Σύμφωνα με επιστολή που απεστάλη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις για  το ΑΧΕΠΑ:  “Το Σωματείο μας κινούμενο, αποκλειστικά και μόνο από αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες, οφείλει να ενημερώσει, πως κατά την κρίση του, το ΑΧΕΠΑ λειτουργεί με συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Παραθέτουμε αναλυτικά τους λόγους που μας οδηγούν σε αυτή την άποψη:

1. Τραγική έλλειψη έμπειρου προσωπικού : 35% περίπου στην νοσηλευτική υπηρεσία, 40% περίπου στην ιατρική υπηρεσία, 45% στην διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό.

2. Προσωπικό μη έμπειρο (επικουρικό, συμβασιούχοι) καλείται να καλύψει σοβαρές ανάγκες στις μονάδες covid-19. Στην πραγματικότητα στέλνονται νεοσύλλεκτοι στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Όταν αυτοί εκπαιδευτούν θα απολυθούν για να έρθουν άλλοι.

3. Εν μέσω πανδημίας γίνονται ανακαινίσεις κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς χωρίς covid-19. Με ποια λογική αυτή την περίοδο ξεκινάνε ανακαινίσεις μεγάλων κλινικών και μονάδων;

4. Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού που αναδείχθηκαν τώρα στην κρίση, γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο και την λειτουργία των κλινικών από τις οποίες προήλθαν.

 

5. Καταπατούνται νόμοι, ισχύοντα διεθνώς πρωτόκολλα και εργασιακά δικαιώματα. Εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από δέκα ημέρες χωρίς ανάπαυση, με ωράρια κυκλικά, που δεν απέχουν μεταξύ τους ως ορίζει ο νόμος, παρά την επισήμανση του Υπουργείου και της ΔΥΠΕ για αυτό. Ασθενείς και εργαζόμενοι εκτίθενται σε κίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο που σε μέρα υποδοχής μεγάλου αριθμού ασθενών covid-19 εκτέθηκαν και μολύνθηκαν οι συνάδελφοι της βάρδιας, γιατί το ποσοστό τους ήταν δυσανάλογα μικρό προς τις ανάγκες που προέκυψαν.

6. Λόγω της μη λειτουργίας ανελκυστήρων, χειρουργημένοι ασθενείς μεταφέρονται διασχίζοντας δρόμο, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες.

7. Σε ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου, οι ασθενείς με covid-19 μεταφέρονται από τα επείγοντα στις κλινικές υποδοχής, διασχίζοντας όλο το ΑΧΕΠΑ. Το γεγονός μάλιστα έχει αναδειχθεί και από μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι.

8. Το ΑΧΕΠΑ πλέον λειτουργεί ως φτωχοεπαίτης με δωρεές ιδιωτών οι οποίοι προβάλλονται και ως ήρωες. Στις 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση βράβευσης τους που περιλάμβανε: ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, KLEEMAN, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ ΑΕ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΑ.Ε.,EMBRYOCLINIC,ΒΑΛΜΑΣ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Διοικητής του Νοσοκομείο κ. Παντελιάδης.

Αντίθετα, οι πραγματικοί ήρωες στη μάχη με τον covid-19 αντιμετωπίζονται από την Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και την ανοχή της Διοίκησης του Νοσοκομείου φασιστικά, με το μαστίγιο, με απειλές και εκφοβισμούς, κάθε φορά που προσπαθούν να μιλήσουν μεταφέροντας προβλήματα του χώρου τους.

9. Η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, που δεν θεωρεί τους ΔΕ Νοσηλευτές ως Νοσηλευτές και πρωτοστατεί στην αποπομπή τους από το Νοσηλευτικό Κλάδο, πως δέχεται και νομιμοποιεί να εργάζονται αυτοί ως νοσηλευτές μόνοι τους στην πρώτη γραμμή;

10. Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδεια πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα του test για covid-19, αναλαμβάνουν κανονικά υπηρεσία με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται λόγω έλλειψης προσωπικού. Άλλη μια απόδειξη της υποστελέχωσης του νοσοκομείου.

11. Αν και η κοινωνία αναγνώρισε από την αρχή της πανδημίας την προσφορά του υγειονομικού προσωπικού, η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ και η Νοσηλευτική Υπηρεσία, το εκμεταλλεύτηκαν για την προσωπική τους ανάδειξη, καλή εικόνα και βράβευση.

12. Το Σωματείο Εργαζομένων στην προσπάθεια του να επιλύσει τα προβλήματα των εργαζομένων και να σταθεί δίπλα τους στοχοποιήθηκε και τελεί υπό διωγμό.

13. Η πανδημία προσφέρει πρόσφορο έδαφος ώστε να καρποφορήσουν προσδοκίες ετών των ιδιωτών να εισβάλουν στα δημόσια νοσοκομεία. Η σίτιση, ο καθαρισμός, η φύλαξη , τα πλυντήρια δόθηκαν σε ιδιωτικές εταιρίες, αν και το ΑΧΕΠΑ με μικρότερο κόστος είχε την δυνατότητα να λειτουργήσει αυτές τις υπηρεσίες. Μάλιστα πριν δοθούν στους ιδιώτες έχουν ανακαινιστεί και τα πλυντήρια και τα μαγειρεία.

14. Παρά την πανδημία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, το προσωπικό συνεχίζει να πλένει στο σπίτι τα ρούχα εργασίας του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αττικόν νοσοκομείο αυτοκτονία : Ασθενής μαχαίρωσε νοσηλεύτρια & έβαλε τέλος στη ζωή του

ΕΚΕΑ: Χωρίς αντιδραστήρια εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού

Συναγερμός στο Δρομοκαΐτειο: Ασυμπτωματικοί ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό

Πώς να διακρίνουμε τις καούρες από Παλινδρόμηση οξέων και Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αυτή η αίσθηση καψίματος ακριβώς στη μέση του στήθους, δεν έχει καμία σχέση με την καρδιά σας. Πρόκειται για τον οισοφάγο σας. Οι ειδικοί πίστευαν ότι η αίσθηση προέρχεται απευθείας από τα στομαχικά οξέα, αλλά μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο JAMA ανέφερε ότι η παλινδρόμηση των οξέων κάνει τον οισοφάγο να παράγει κυτοκίνες - μόρια βασικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία ενεργοποιούν κύτταρα να καταφτάσουν στο σημείο της φλεγμονής, της μόλυνσης ή του τραύματος.

Δωρεά νεφρού από μάνα στον γιο της

Δωρεά Νεφρού Βόλος: Μητέρα χάρισε το χαμόγελο στο παιδί της. Ο 46χρονος γιο της, επί 4 χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση, έτσι όταν διαπιστώθηκε η συμβατότητα η μητέρα μπήκε στην διαδικασία της μεταμόσχευσης. Έπειτα από τον  απαραίτητο έλεγχο από τους γιατρούς, μητέρα και γιος ειδοποιήθηκαν από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η επέμβαση θα γίνει, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, καθώς επρόκειτο για περιστατικό που αφορούσε σε νέο άνθρωπο.

Ανοίγει στις 6 μμ η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 80- 84 ετών

Ραντεβού για εμβολιασμό για κορωνοϊό: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα. Μέχρι και χθες Πέμπτη(21/01)  είχαν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας. Σήμερα στις 18:00 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών.

Έξαρση κρουσμάτων στο Ντουμπάι

Ντουμπάι covid-19: Έξαρση κρουσμάτων μετά τα πάρτι εν μέσω πανδημίας.  Η εικόνα που διοχετευόταν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν αυτή ενός παράλληλου σύμπαντος. Ενώ η πανδημία έχει ήδη στοιχίσει εκατομμύρια ζωές, το Ντουμπάι διατηρούσε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του απαξιώνοντας την παγκόσμια πραγματικότητα. Σαμπάνιες, πάρτυ, κόσμος χωρίς μάσκες (αν και σε εξωτερικούς χώρους γινόταν χρήση τους) και όλα όσα βλέπαμε πριν την πανδημία συνέχισαν κανονικά και εν μέσω αυτής. 

Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα μετάλλαξης στην Ελλάδα- Τι λένε Βασιλακόπουλος και Σαρηγιάννης

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα μεταλλαγμένου ιού στην Ελλάδα- τι λένε Βασιλακόπουλος- Σαρηγιάννης. Για την πορεία της πανδημίας ειδικά μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και την μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού μίλησαν ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». 

Θετικός στον κορωνοϊό γιατρός του ΑΧΕΠΑ 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό του

ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκη: Θετικός στον κορωνοϊό γιατρός, 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό του. Ειδικευόμενος στρατιωτικός γιατρός σε κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, 35 ετών, παρουσίασε βήχα και πυρετό, 2 εβδομάδες αφότου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό. Το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, έδειξε την περασμένη Κυριακή ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό και από τότε βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του.