ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βάρος καρδιά: Διαχειριστείτε το βάρος σας και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Βάρος καρδιά: Διαχειριστείτε το βάρος σας και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Βάρος καρδιά: Η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να αντιστρέψει τους περισσότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να αντιστρέψει τους περισσότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η συγχρονική μελέτη του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά φέτος από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης και δυσλιπιδαιμίας (ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης ή άλλων λιπών στο αίμα) ήταν παρόμοιος στους Αμερικανούς που είχαν παλιά παχυσαρκία (αλλά τώρα είχαν υγιές βάρος) και σε εκείνους που διατηρούσαν πάντα υγιές βάρος.

Ωστόσο, αν και ο κίνδυνος του τρέχοντος διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε με την απώλεια βάρους, παρέμεινε αυξημένος σε άτομα που είχαν παλαιότερα παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ παχυσαρκία. Καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή κακή) χοληστερόλη, άλλα μη φυσιολογικά λίπη στο αίμα, το σάκχαρο του αίματος και η φλεγμονή. Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις , εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το εάν τα αποτελέσματα της παχυσαρκίας επιμένουν σε εκείνους που στη συνέχεια επιτυγχάνουν και διατηρούν ένα υγιές βάρος. Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε 20.271 μη ηλικιωμένους ενήλικες στις ΗΠΑ (ηλικίας 20-69 ετών), συγκρίνοντας αυτούς που είχαν παλιά παχυσαρκία αλλά είχαν υγιές βάρος τουλάχιστον τον περασμένο χρόνο (326) και με τους δύο. Εκείνοι που είχαν πάντα υγιές βάρος (6.235) και εκείνοι που είχαν αυτήν τη στιγμή παχυσαρκία.

Η διαχείριση βάρους μπορεί να αναζωογονήσει την καρδιά σας

Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και την εθνικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης και δυσλιπιδαιμίας ήτα ν παρόμοιος σε εκείνους που είχαν παλιά παχυσαρκία και σε εκείνους που διατηρούσαν πάντα ένα υγιές βάρος. Σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πάντα υγιές βάρος, τα άτομα που είχαν παλιά παχυσαρκία είχαν τριπλάσιες πιθανότητες για διαβήτη από εκείνους που δεν είχαν ποτέ παχυσαρκία. ενώ τα άτομα με τρέχουσα παχυσαρκία είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Εκείνοι που είχαν επί του παρόντος παχυσαρκία είχαν επίσης τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για τρέχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση και δυσλιπιδαιμία. Πρώτα από όλα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι δύσκολο να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις μακριά. Σχεδόν όλοι στο αρχικό μας δείγμα που είχαν ποτέ παχυσαρκία, παρέμειναν έτσι. Μην απελπίζεστε όμως: αν καταφέρετε να χάσετε βάρος, όχι μόνο μπορεί να αποτρέψει αλλά και να αναστρέψει σημαντικά προβλήματα υγείας. Η καλύτερη στιγμή για να είστε υγιείς είναι πριν από 20 χρόνια, η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα.

Τα ευρήματά τους δείχνουν συσχετισμούς παρατήρησης και όχι αιτία και αποτέλεσμα και δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα ότι άλλοι μη μετρημένοι παράγοντες (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης) ή ελλιπή δεδομένα (π.χ. διατροφικές συνήθειες, συμπεριφορές σωματικής δραστηριότητας) μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Τέλος, η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφορές διάγνωσης της νόσου και φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και στο υψηλότερο σωματικό βάρος ποτέ, το οποίο μπορεί να μην είναι ακριβές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Aπίστευτα οφέλη για καλύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Γιατί αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων με παχυσαρκία;

Γυναίκες με πρώτο φυσιολογικού βάρους απόγονο και μικρόσωμο δεύτερο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας

Είναι αλήθεια ότι όσο πιο γρήγορα χάνετε βάρος τόσο πιο γρήγορα επανέρχεται; Να τι ξέρουμε για την αργή και τη γρήγορη απώλεια βάρους

Ποιος είναι ο καλύτερος ρυθμός απώλειας βάρους για εσάς;

Οι καλύτερες ασκήσεις για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Η συνεργασία συνιστά αλλαγές στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και έγκριση των φαρμάκων για την ψυχική υγεία

Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αξίζει να επανεξεταστούν φάρμακα που εγκρίθηκαν υπό λιγότερο αυστηρές συνθήκες και ότι αυτό μπορεί να πρέπει να γίνει από δημόσιους πόρους.