Διατροφή

Αδυνάτισμα: Ποιος είναι ο καλύτερος ρυθμός απώλειας βάρους για εσάς;

Αδυνάτισμα: Ποιος είναι ο καλύτερος ρυθμός απώλειας βάρους για εσάς;

Αδυνάτισμα: Το αργό και σταθερό κερδίζει πραγματικά τον αγώνα απώλειας βάρους; Ή είναι εξίσου αποτελεσματική και ασφαλής η γρήγορη απώλεια βάρους;

Όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν ότι είναι ώρα να χάσουν βάρος, συνήθως θέλουν να δουν γρήγορα αποτελέσματα. Ίσως έχουν κάποιο συμβάν ή θέλουν ανακούφιση από προβλήματα υγείας και δυσφορία. Αλλά οι κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών συνήθως συνιστούν πιο αργή απώλεια βάρους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Αυτό αντιστοιχεί στην ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η γρήγορη απώλεια βάρους ανακτάται πιο γρήγορα. Η αργή απώλεια βάρους θεωρείται γενικά καλύτερη για την υγεία σας και πιο βιώσιμη. Πολλά προγράμματα που προσφέρουν «τον πιο γρήγορο τρόπο απώλειας βάρους» θεωρούνται μοντέρνες δίαιτες που περιορίζουν σοβαρά τις θερμίδες ή εξαλείφουν ορισμένες τροφές. Αλλά το αργό και σταθερό κερδίζει πραγματικά τον αγώνα απώλειας βάρους; Ή είναι εξίσου αποτελεσματική και ασφαλής η γρήγορη απώλεια βάρους;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αργής και γρήγορης απώλειας βάρους;

Οι επιστήμονες συνιστούν συνήθως απώλεια βάρους 0,5 έως 1 κιλό κάθε εβδομάδα, η οποία θα ορίζεται ως αργή απώλεια βάρους. Έτσι, η γρήγορη απώλεια βάρους – που ονομάζεται επίσης “ταχεία απώλεια βάρους” – είναι η απώλεια άνω του 1 κιλού την εβδομάδα σε αρκετές εβδομάδες.

Τι λέει η έρευνα για τη γρήγορη απώλεια βάρους;

Υπάρχουν αρκετές καλά διεξαχθείσες μελέτες που εξετάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Μια μελέτη με 200 άτομα τυχαία τους ανέθεσε σε γρήγορη ή αργή απώλεια βάρους – 12 εβδομάδες έναντι 36 εβδομάδων – με στόχο τη μείωση του βάρους κατά 15%. Η ομάδα γρήγορης απώλειας βάρους τέθηκε σε δίαιτα πολύ χαμηλής ενέργειας χρησιμοποιώντας υποκατάστατα γευμάτων, με σέικ, μπάρες και σούπες, τρεις φορές την ημέρα. Η ομάδα αργής απώλειας βάρους συμβουλεύτηκε τον Αυστραλιανό Οδηγό για την Υγιεινή Διατροφή με στόχο να τρώει 500 θερμίδες λιγότερες από αυτές που χρησιμοποιούσαν για ενέργεια (δημιουργώντας έλλειμμα θερμίδων) κάθε μέρα. Χρησιμοποιούσαν επίσης ένα έως δύο υποκατάστατα γεύματος ημερησίως.

Περίπου το 50% της ομάδας αργής απώλειας βάρους και το 81% της ομάδας γρήγορης απώλειας βάρους πέτυχαν 12,5% ή περισσότερο απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μετά από αυτή την αρχική φάση, όσοι είχαν χάσει 12,5% ή περισσότερο, στη συνέχεια τέθηκαν σε δίαιτα διατήρησης βάρους για περίπου 2,75 χρόνια. Μέχρι το όριο των τριών ετών, το 76% όσων συμμετείχαν στην αργή απώλεια βάρους και το ίδιο ποσοστό όσων στην ομάδα γρήγορης απώλειας βάρους είχαν ανακτήσει το χαμένο τους βάρος. Έτσι, δεν είχε σημασία αν το είχαν χάσει αργά ή γρήγορα, παρόλα αυτά ξαναπήραν το βάρος.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη σε 101 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι η γρήγορη απώλεια βάρους είχε καλύτερα αποτελέσματα από μια ομάδα αργής απώλειας βάρους στα τρία χρόνια. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, εκτός από την απώλεια βάρους, όταν πρόκειται για διαφορετικούς τρόπους απώλειας βάρους – όπως αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και την οστική πυκνότητα. Αυτό τονίζεται καλύτερα από μια μεγάλη μετα-ανάλυση. Αυτού του είδους οι μελέτες συνδυάζουν τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων καλά διεξαγόμενων μελετών για το θέμα.

Ενώ αυτή η ανάλυση διαπίστωσε ότι το μέγεθος της απώλειας βάρους ήταν παρόμοιο και για τις δύο προσεγγίσεις, η αργή απώλεια βάρους είχε καλύτερα αποτελέσματα από τη γρήγορη απώλεια βάρους σε σχέση με το μεταβολισμό ή το πόσες θερμίδες καίμε σε ηρεμία. Δεν υπήρχαν διαφορές στην ποσότητα της μάζας χωρίς λίπος ή της μυϊκής μάζας που χάθηκε μεταξύ των ομάδων αργής και γρήγορης απώλειας βάρους. Αλλά η αργή απώλεια βάρους είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες μειώσεις στη μάζα λίπους και ως εκ τούτου καλύτερη αναλογία λίπους προς μύες. Η αργή απώλεια βάρους φαίνεται επίσης καλύτερη για την οστική πυκνότητα, επειδή η γρήγορη απώλεια βάρους οδηγεί σε διπλάσια απώλεια οστού και θέτει ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο εύθραυστων οστών ή οστεοπόρωσης.

Τι γίνεται με άλλες διατροφικές προσεγγίσεις;

Η έρευνα δείχνει ότι δεν έχει σημασία τι είδους δίαιτα μακροθρεπτικών συστατικών ακολουθείτε – δίαιτα μέτρια ή πλούσια σε πρωτεΐνες, δίαιτα χαμηλή ή υψηλή σε υδατάνθρακες, δίαιτα χαμηλή ή υψηλή σε λιπαρά. Όλες οι προσεγγίσεις δίαιτας επιτυγχάνουν παρόμοια αποτελέσματα απώλειας βάρους. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τους μοντέρνους τρόπους μείωσης των θερμίδων από τη διατροφή, όπως η διαλείπουσα νηστεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοιες δίαιτες δεν έχουν καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους από οποιαδήποτε από τις προκατόχους τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας είναι εξαιρετικά καλό στην προστασία από την απώλεια βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο λάθος κάνουμε και δε χάνουμε κιλά ενώ κάνουμε δίαιτα;

10 παράξενοι τρόποι για να κάψετε θερμίδες

5 τροφές που δεν θα σας παχύνουν παρά τα όσα πιστεύατε

7 υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα