Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

Η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και τη νεότητα της επιδερμίδας μας και όλα δείχνουν ως υπαίτιο το κολλαγόνο, σύμφωνα με την ολιστική διατροφολόγο Krista Goncalves. Tο κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη η οποία διασφαλίζει τη σφριγηλότητα και τη φυσική ελαστικότητα της επιδερμίδας μας.


Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά είδη κολλαγόνου, ο οργανισμός μας αποτελείται από το κολλαγόνο τύπου 1, 2 και 3. Με το πέρασμα των χρόνων, παράγουμε λιγότερο κολλαγόνο κάτι που οδηγεί στο γήρας της επιδερμίδας και του οργανισμού μας. Δεν είναι τυχαίο που η αγορά έχει κατακλυστεί από συμπληρώματα κολλαγόνου, όμως θα έπρεπε ίσως να αναρωτηθούμε αν θα ήταν ωφέλιμο να στραφούμε πρώτα στις τροφές που περιέχουν κολλαγόνο ή βοηθούν τον οργανισμό μας να το δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Carrie Gabriel, τροφές, όπως ο ζωμός κρέατος περιέχουν ένα είδος κολλαγόνου το οποίο είναι άμεσα αξιοποιήσιμο από τον οργανισμό μας, καθιστώντας το αρκετά πιο ωφέλιμο από τα αντίστοιχα συμπληρώματα. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι η πιο υγιής λύση για την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού μας.

Οι παρακάτω τροφές, είναι πλούσιες σε κολλαγόνο και μπορείτε να τις εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα για την ενίσχυση του κολλαγόνου στον οργανισμό σας.

  1. Ζωμός

Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές η οποία θεωρείται πλούσια σε κολλαγόνο και έχει περάσει από γενιά σε γενιά είναι ο ζωμός κρέατος. Μάλιστα, θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια του βρασμού των οστών, γίνεται έκλυση κολλαγόνου στο μείγμα, καθώς τα οστά είναι πλούσια σε συνδετικούς ιστούς και περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, γλυκοζαμίνες, αμινοξέα και άλλα εξίσου σημαντικά συστατικά.

  1. Ψάρια και οστρακοειδή

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το κολλαγόνο που προέρχεται από τα θαλασσινά, απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό μας ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μέρη του ψαριού που έχουν το περισσότερο κολλαγόνο είναι συνήθως αυτά που αποφεύγουμε (ή δεν μπορούμε) να φάμε, δηλαδή το κεφάλι, τα μάτια και τα λέπια.

  1. Ασπράδι αυγού

Μπορεί τα ασπράδια αυγών να μην περιέχουν συνδετικούς ιστούς είναι όμως πλούσια σε προλίνες, δηλαδή ένα από τα δύο αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την παραγωγή κολλαγόνου.

  1. Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και το λάιμ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου.

  1. Μούρα

Τα μούρα και τα βατόμουρα δεν είναι μόνο πλούσια σε βιταμίνη C (περισσότερη από όση μας προσφέρουν τα εσπεριδοειδή) αλλά μας παρέχουν πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τη φθορά που προκαλείται από την περιβαλλοντική μόλυνση.

  1. Τροπικά φρούτα

Το μάνγκο, το ακτινίδιο, ο ανανάς και η γκουάβα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας.

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο δεν προσθέτει μόνο νοστιμιά στα φαγητά μας αλλά και μερικά ακόμη σημαντικά συστατικά ώστε να βοηθήσει τον οργανισμό μας να παράξει κολλαγόνο και να διατηρήσει την καλή του λειτουργία και τη νεότητά του.

  1. Φυλλώδη λαχανικά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές όπως το σπανάκι που είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη βοηθούν τον οργανισμό μας να δημιουργήσει κολλαγόνο.

  1. Φασόλια

Τα φασόλια είναι πλούσια σε αμινοξέα και στοιχεία που ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου.

  1. Κάσιους

Τα κάσιους αποτελούν το ιδανικό σνακ το οποίο εκτός από γευστικό, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και χαρίζει στον οργανισμό μας όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να δημιουργήσει κολλαγόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η παγκόσμια αντασφάλιση θεωρείται σταθερή

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon