Pin It

 Η θεραπευτική τεχνολογία  με τα εξωκυττάρια κυστίδια (ΕΕΥ) στοχεύει στις ανεκπλήρωτες ανάγκες των νευροφλεγμονωδών ασθενειών με χαμηλότερο κόστος από ό, τι αλλογενείς θεραπείες βλαστικών κυττάρων. H ομάδα Esperite ανακάλυψε τη χρήση των ΕΕΥ στη θεραπεία της χρόνιας επιληψίας παιδιών.


Η Esperite είναι χορηγός μιας διεθνούς κοινοπραξίας από τις κορυφαίες ομάδες στην παιδιατρική αναγεννητικής ιατρική για να φέρει την τεχνολογία με εξωκυττάρια κυστίδια (ΕΕΥ) στην κλινική σε εξειδικευμένες εφαρμογές για θεραπεία των σοβαρών νευρο-φλεγμονώδων νόσων.


Η Esperite με επιχειρηματικό κεφάλαιο «Το εργοστάσιο κυττάρων»  αναπτύσσει μια θεραπεία που βασίζεται στη φαρμακευτική ανθετικότητα της επιληψίας σε παιδιά από κοινού με το Παιδικό Νοσοκομείο Bambino Gesù, το  Ινστιτούτο φαρμακολογικής έρευνας Mario Negri και το τμήμα υγείας γυναικών και παιδιών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας.


Το πρώτο της έργο επικεντρώνεται στην εφαρμογή της ΕΕΥ στην ανίατη επιληψία, ακόμη οξείας και χρόνιας  ανθεκτικής στα φάρμακα στα παιδιά. Η κοινοπραξία θα διερευνήσει πέρα από τη θεραπεία με τα εξωκυττάρια κυστίδια, τα εξωσωμικά χαρακτηριστικά, την ισχύ και τον τρόπο δράσης της και θα βελτιώσει περαιτέρω τις διαδικασίες παραγωγής εξωκυττάριων κυστιδίων.


Με επικεφαλής τον καθηγητή Federico Vigevano στο Νοσοκομείο Bambino Gesù, με τον Δρ Alessandra Fierabracci εμπειρογνώμονα της Ανοσολογίας και τη Δρ Annamaria Vezzani στο Ινστιτούτου Mario Negri, προ-κλινικές δοκιμές των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων (MSC) προερχόμενων από την  ΕΕΥ βρίσκονται σε εξέλιξη για την επιβεβαίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Ήδη έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές in vitro και in vivo έρευνες.


Το έργο αυτό θα επιτρέψει την πρώτη χρήση σε άνθρωπο των MSC που προέρχονται από ΕΕΥ και εξωσώματα στη θεραπεία της επιληψίας που είναι ανθεκτική στα φάρμακα σε παιδιά. Το έργο ακολουθεί μια μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ Νοσοκομείο Παίδων και της ομάδας Esperite ξεκινώντας από τον καθηγητή Stefano Grossi, Επιστημονικό Διευθυντή της Esperite στην Ιταλία.


Παράλληλα, το έργο της ομάδας σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Maurizio Muraca στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, είναι ο καλύτερος χαρακτηριστικός της ΕΕΥ για να εγκαθιδρυθούν κλινικά πρότυπα ποιότητας για την παραγωγή, τον καθαρισμό, την ποσοτικοποίηση, τη βιο-διανομή και το μοριακό χαρακτηρισμό των νέων θεραπειών με εξωκυττάρια κυστίδια.


Ο καθηγητής Muraca έχει επίσης συμφωνήσει να συμμετάσχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο του «εργοστασίου κυττάρων» για την υποστήριξη της ΕΕΥ, την ανάπτυξη προϊόντων και την κλινική μετάφραση. Ο καθηγητής Muraca έχει εκτεταμένη και μακροχρόνια εμπειρία στην ανοσολογία, στην ΕΕΥ και την έρευνα MSCs, και εμπειρία του στους κανονισμούς των προηγμένων θεραπειών στην κλινική χρήση.


 


Το εργοστάσιο κύτταρων παράγει εξαιρετικά καθαρα ΕΕΥ και εξωσώματα σύμφωνα με τις οδηγίες του GLP / GMP, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για την επέκταση της MSC σε πλήρως καθορισμένα μέσα χωρίς τη χρήση των συστατικών που προέρχονται από ζώα σε οποιοδήποτε στάδιο. Η επέκταση των βλαστικών κυττάρων γίνεται με τα πιο αποτελεσματικά και επεκτάσιμα συστήματα 3D καλλιέργειας με τη χρήση μικροφορέων.


Το ιδιόκτητο κλειστό σύστημα καλλιέργειας κυττάρων στο εργοστάσιο κύτταρο παράγει ΕΕΥ υψηλής καθαρότητας και εξωσώματα χρησιμοποιώντας φαρμακευτικής ποιότητας σύστημα διαδοχικού φιλτραρίσματος για την εξαγωγή EVs και καθαρισμό. Το σύστημα μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί βελτιώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής ΕΕΥ, το αποτύπωμα και τη διαδικασία κλιμάκωσης. Τα προϊόντα που μπορούν να κατασκευαστούν με την τεχνολογία αυτή είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο αποτελεσματικά και λιγότερο δαπανηρά σε σύγκριση με τα MSC ισοδύναμα.


Η κοινοπραξία θα διερευνήσει την αντι-φλεγμονώδη και αντι-επιληπτική δράση των ΕΕΥ "off-the-shelf" που προέρχονται από μη-HLA- που ταιριάζουν στις MSC γραμμές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης εξωκυττάριων κυστιδίων στη θεραπεία της οξείας και χρόνιας επιληψίας είναι η σταθερότητα του προϊόντος και το χαμηλό κόστος παραγωγής που παρέχει την "off-the-shelf" φάρμακο για την άμεση και επαναλαμβανόμενη μη επεμβατική εφαρμογή.


Σε μια ευρύτερη προοπτική, τα θετικά αποτελέσματα από τη χρήση ανοσοκατασταλτικών EVs στο κεντρικό νευρικό σύστημα θα ανοίξει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε οξείες ασθένειες στην νευρολογία, όπως στο εγκεφαλικό επεισόδιο, στην τραυματική εγκεφαλική, κάκωση του νωτιαίου μυελού, στην υποξική ισχαιμία των νεογέννητων και σε  πολλά άλλα.


Η επιληψία είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες του εγκεφάλου που επηρεάζει περίπου 1 στα 100 παιδιά κάτω των 17 ετών, σύμφωνα με CDC. Η επιληψία φέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής και μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή βλάβη του εγκεφάλου. Η ασθένεια μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων της αποπληξίας ,του  τραύματος του εγκεφάλου και τη  νευρο-φλεγμονή. Η σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων είναι μεταβλητή και τα αντιεπιληπτικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά μόνο στα 2/3 περίπου των ασθενών.


 


 


 


 

Pin It