Δυσκοιλιότητα

«Ντολμαδάκια γιαλαντζί με καστανό ρύζι» με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

«Ντολμαδάκια γιαλαντζί με καστανό ρύζι» με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

 

«Ντολμαδάκια γιαλαντζί με καστανό ρύζι» δοκιμάστε το πιο παραδοσιακό πιάτο με καστανό ρύζι: απλά τέλειο!

 

Χρόνος προετοιμασίας: 30΄

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Υλικά για 6 μερίδες

  • 300γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε κονσέρβα
  • 200γρ. καστανό ρύζι
  • 200γρ. μέτρια, ξερά κρεμμύδια
  • 5κ.σ. ελαιόλαδο
  • 15γρ.(1 κουταλιά σούπας) μαϊντανός
  • 15γρ. (1 κουταλιά σούπας) άνηθος
  • 2 κορφές από δυόσμο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 ολόκληρο λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγους σπόρους μπαχάρι
  • Φρέσκα αμπελόφυλλα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 Εκτέλεση:

  1. Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ξεχωρίζουμε ένα-ένα, τα ξεβγάζουμε με νερό και τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά μέσα στο βραστό νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε βάζο, τα ξεχωρίζουμε και πάλι ένα-ένα και τα ξεβγάζουμε σε νερό. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για 5-8 λεπτά. Και στις δύο περιπτώσεις τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε καθαρή πετσέτα για να στραγγίξουν καλά.
  2. Ξεπλένουμε το καστανό ρύζι μέσα σε ένα σουρωτήρι κάτω από το νερό της βρύσης και το στραγγίζουμε καλά. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το ρύζι και συνεχίζουμε το ελαφρύ σοτάρισμα μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε 400  ml νερό και το μπαχάρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να βράσει σχεδόν το ρύζι.
  3. Στο μεταξύ, ξεβγάζουμε σε κρύο νερό το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο και τινάζουμε για να στραγγίξουν καλά τα φυλλαράκια. Τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο μίγμα του μαγειρεμένου ρυζιού.
  4. Αρχίζουμε το τύλιγμα με τον ακόλουθο τρόπο: τοποθετούμε το κάθε φύλλο που θα γεμίσουμε σε μία επίπεδη και καθαρή επιφάνεια και αφαιρούμε, αν χρειάζεται, το κοτσάνι που μπορεί να είναι σκληρό. Τοποθετούμε μία κουταλιά του γλυκού γέμιση στο κέντρο του φύλλου και τυλίγουμε πρώτα από κάτω προς τα πάνω, περιλαμβάνοντας και τα πλαϊνά. Το μέγεθος του κάθε ντολμά πρέπει να είναι από μικρό έως μέτριο, γι’ αυτό τυλίγουμε κάπως σφικτά τα ντολμαδάκια, χωρίς να βάζουμε πολλή γέμιση μέσα.
  5. Τα τοποθετούμε σφικτά το ένα δίπλα στο άλλο σε μία μεγάλη, φαρδιά και σχετικά ρηχή κατσαρόλα σε στρώσεις. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα αναποδογυρισμένο πιάτο και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να το σκεπάσουμε. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει εκτός φωτιάς για άλλη μία ώρα.
  6. Σερβίρουμε καλύπτοντας ένα πιάτο με φρέσκα αμπελόφυλλα και τοποθετώντας από πάνω τα ντολμαδάκια.

 

ΣΧΟΛΙΑ: Γευστική πρόταση ιδανική για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας, λόγω της περιεκτικότητας βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, στη συνταγή αυτή παρουσιάζεται ένας ενισχυμένος γευστικός συνδυασμός επιμέρους αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι το σελήνιο, η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία! Η απόδοσή της σε μονάδες ORAC προσφέρει απόλυτη αντιοξειδωτική περιεκτικότητα που χαρίζει υψηλές αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα αμπελόφυλλα επιπλέον αποτελούν μία ιδανική πρόταση για άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας λόγω του υψηλού τους περιεχομένου σε φυτικές ίνες!

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 7,301

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 182,5%

Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Σκουφά 32 Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210-3647517, Fax: 210-3617502

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]