Δυσκοιλιότητα

Tι είναι καλό να τρώμε στα 20, τα 30, τα 40 και τα 50

Tι είναι καλό να τρώμε στα 20, τα 30, τα 40 και τα 50

Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες οι οποίες αφορούν και την διατροφή μας. Ανά δεκαετία, από τα 20 έως και τα 50, οι απαιτήσεις του σώματός μας αλλάζουν και αν θέλουμε να ακολουθούμε τα υγιή πρότυπα, πρέπει να προσέξουμε αρκετά πραγματάκια.

Για παράδειγμα, αν είστε 20-30 ετών, στόχος σας είναι η ενδυνάμωση και η τόνωση, η πρόληψη ακμής, η αποφυγή κυτταρίτιδας και η βελτίωση του ανοσοποιητικού. Αυτά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας είναι κατά πρώτον λόγο μια μπάρα δημητριακών ή μία χούφτα ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς μαζί με 4-5 αποξηραμένα δαμάσκηνα. Αυτές οι τροφές θα σας προσφέρουν μεγάλο μέρος των βιταμινών που έχετε ανάγκη κάθε μέρα. Επίσης, αν μπορέσετε να αντικαταστήστε τον απογευματινό σας καφέ με ένα απολαυστικό χυμό φρούτων και θα σας βοηθήσει με την κυτταρίτιδα (αφού περιέχει κάλιο και βιταμίνες) και θα μειώσει την κατακράτηση υγρών και θα σας κόψει την όρεξη για σοκολάτα (που είναι «εχθρός» της ακμής). Στα fast food να τρώτε σίγουρα και μία σαλάτα, ενώ μέσα στην εβδομάδα να καταναλώνετε αυγά, άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, τόνος κ.λπ.), αλλά και κόκκινο κρέας για αύξηση της ενέργειας και της απόδοσης (πνευματικής ή σωματικής).

Αν έχετε περάσει στην ηλικιακή κατηγορία των 30-40 ετών και στόχος σας είναι η πρόληψη γήρανσης του δέρματος, η αποφυγή πεπτικών προβλημάτων (δυσπεψία, δυσκοιλιότητα) και η προσαρμογή σε αυξημένο στρες και έντονες εργασιακές απαιτήσεις, τότε πρέπει να ξεκινάτε με ένα καλό πρωινό. Ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, συνδυασμένο με φρούτα του δάσους θα σας δώσει τα απαραίτητα προβιοτικά για καλή πέψη και το ασβέστιο που σε αυτή τη δεκαετία, αρχίζει να μειώνεται, ενώ τα φρούτα του δάσους περιέχουν πολλά αντιγηραντικά συστατικά. Επιλέξτε τα μακαρόνια ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προσθέστε στις σαλάτες σας λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι που είναι πλούσια σε Ω-3, Ω-6 και Ω-9. Πιείτε ένα πράσινο τσάι αντί για καφέ, καθώς έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με το ψάρι και το λευκό ψωμί με τα κριθαρένια παξιμάδι.

Αν είστε 40–50 ετών πρέπει να προσέχετε την αύξηση του βάρους, θέλετε να προστατευτείτε από ασθένειες και μυοσκελετικούς πόνους και να αποφύγετε την δυσκοιλιότητας και την κατακράτηση που οδηγεί σε πρήξιμο. Για αυτό λοιπόν, προσέξτε το αλάτι που καταναλώνετε καθημερινά, άμεσα ή έμμεσα (κρυμμένο σε τροφές). Από την άλλη, βάλτε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν κάλιο (όπως σπανάκι, ντομάτα, μπρόκολο, αχλάδι, μπανάνα, ζυμαρικά ολικής, φακές). Για τα προβλήματα που ξεκινούν σε αυτή την ηλικία με τα κόκαλά σας, καταναλώστε γαλακτοκομικά αλλά και ανάλατους ξηρούς καρπούς, σκούρα πράσινα λαχανικά και μικρά ψαράκια που τρώγονται ολόκληρα. Για να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα και να περιορίσετε την χοληστερόλη ή την υπέρταση, δώστε στον οργανισμό σας ίνες που θα βρείτε σε βρόμη, μούσλι, κριθαρένιο παξιμάδι και ελαιόλαδο. Μειώστε κατά πολύ το κόκκινο κρέας και τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και μην ξεχνάτε να τρώτε όσπρια, φρούτα, αλλά και να πίνετε κάνα ποτηράκι κόκκινο κρασί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]