ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σχέση του θηλασμού με τον νεογνικό ίκτερο

Σχέση του θηλασμού με τον νεογνικό ίκτερο

Ο νεογνικός ίκτερος είναι ένα συχνό φαινόμενο μετά τη γέννηση. Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή το μη ανεπτυγμένο ακόμα ήπαρ του νεογνού δεν μπορεί να μεταβολίσει τη χολερυθρίνη, με αποτέλεσμα το δέρμα και οι βλεννογόνοι να αποκτήσουν κίτρινη χροιά.

Τα μωρά που γεννήθηκαν από εργώδεις τοκετούς και φέρουν μώλωπες όπως (προκεφαλή, κεφαλαιμάτωμα), μπορεί να παρουσιάσουν ίκτερο, καθώς το αίμα που αθροίζεται στις περιοχές αυτές μετατρέπεται σε χολερυθρίνη. Τα πρόωρα νεογνά επίσης εμφανίζουν ίκτερο, γιατί το ήπαρ τους δεν έχει ωριμάσει. Στις λιγότερο συνηθισμένες αιτίες ίκτερου περιλαμβάνονται ηπατικά προβλήματα και ασυμβατότητα ρέζους.

Συνήθως ο φυσιολογικός νεογνικός ίκτερος, υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο αν τα επίπεδα της χολερυθρίνης αυξηθούν στο αίμα του νεογνού, θα πρέπει να γίνει φωτοθεραπεία για την αποφυγή επιπλοκών.

Είναι τελικά ασφαλές να θηλάζω το μωρό μου όταν έχει ίκτερο;

Από έρευνα που διεξήχθη στο ιατρικό κέντρο Princes Maha Chakri Sirindhorn, το 2013-2014, μελετήθηκαν 88 περιπτώσεις νεογνικού ίκτερου και 88 περιπτώσεις χωρίς ίκτερο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι σαφώς υπάρχει συσχέτιση του νεογνικού ίκτερου με τον χρόνο έναρξης,τη συχνότητα και τη διάρκεια του θηλασμού.

Επιπλέον, ο σωστός θηλασμός τεχνικά και ποσοτικά αποτελεί πρόληψη του νεογνικού ίκτερου από μη επαρκή σίτιση του νεογνού. Ο ίκτερος του μητρικού γάλακτος ξεκινάει την 1η ή 2η εβδομάδα θηλασμού και μπορεί να παραμείνει για μερικές εβδομάδες(Bratton S, Stern M, 2019). Από μια άλλη έρευνα των Αfsheen Mehmood και Naila Noor 2018, προκύπτει ότι ο θηλασμός σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με φυσιολογικό ίκτερο .

Συμπερασματικά

Η αποφυγή του θηλασμού δεν αποτελεί μέθοδο προστασίας καθώς μπορεί να αυξήσει τον ίκτερο. Η σωστή τεχνική και η αποτελεσματική σίτιση του νεογνού είναι αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τηλεψυχιατρική και ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης για ασθενείς με σχιζοφρένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εμμηνοπαυσιακή αρθρίτιδα-Ασκήσεις & tips που ανακουφίζουν τον πόνο

Αθλητισμός κολύμβηση: Οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να προκαλέσει κατάγματα. Δείτε πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις.

Ασύρματος βηματοδότης βιοδιασπάται όταν δεν είναι απαραίτητος

Ασύρματος βηματοδότης: Οι ερευνητές είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά να προσφέρουν στους ασθενείς με καρδιοπάθειες έναν προσωρινό «έξυπνο» βηματοδότη που απλώς διαλύεται όταν δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό

Διαλείπουσα νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Υπάρχει κίνδυνος για δηλητηρίαση από υπερβολικής ποσότητας νερού;

Δηλητηρίαση από νερό: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα.