Σεξουαλική Υγεία

Κολπική Πλύση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αμφιλεγόμενη διαδικασία

Κολπική Πλύση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αμφιλεγόμενη διαδικασία

Εάν η κολπική οσμή, το έκκριμα, η ερυθρότητα, το κάψιμο ή ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή της ούρησης δεν καθαρίσουν σε περίπου μία εβδομάδα, η Cleveland Clinic προτείνει να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας. Ο Gumucio εξήγησε: "Αν μυρίζετε επίμονη και άσχημη οσμή ή αν οποιαδήποτε οσμή συνοδεύεται από παχύρρευστη ή πρασινωπή έκκριση, μπορεί να έχετε λοίμωξη. Αν έχετε πόνο, τραχύτητα ή πληγές στην περιοχή του κόλπου σας, ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας".

Κολπική Πλύση: Εκατομμύρια γυναίκες εφαρμόζουν την κολπική πλύση για τα οφέλη που πιστεύουν ότι προσφέρει στην υγεία, αλλά τι ακριβώς είναι η κολπική πλύση και είναι πραγματικά ασφαλής; Εδώ, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και σας συμβουλεύουν για το τι μπορείτε να κάνετε αντί για την πλύση.

Τι είναι οι πλύσεις;

Η κολπική πλύση προέρχεται από τη γαλλική λέξη douche, που σημαίνει “πλύσιμο”. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, είναι η πρακτική της εισαγωγής ενός διαλύματος στον κόλπο σας για να τον πλύνετε ή να τον καθαρίσετε. Συνήθως, ένα διάλυμα douching περιλαμβάνει ένα μείγμα νερού και κάποιου άλλου συστατικού όπως ξύδι, μαγειρική σόδα ή σαπούνι. Ορισμένοι άνθρωποι αγοράζουν από το κατάστημα σετ douching που περιέχουν ένα αντισηπτικό διάλυμα καθαρισμού και ένα εφαρμοστή υψηλής πίεσης για την έγχυση του διαλύματος. Το Γραφείο Γυναικείας Υγείας (OWS) αναφέρει ότι περίπου μία στις πέντε Αμερικανίδες μεταξύ 15 και 44 ετών επιλέγει να κάνει κολπική πλύση. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, όπως για να απαλλαγούν από την κολπική οσμή, τον κνησμό ή το έκκριμα, για να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη μετά το σεξ, για να προλάβουν τις λοιμώξεις ή απλώς για να εξασφαλίσουν την καθαριότητα. “Οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν κολπική πλύση επειδή δεν αισθάνονται αρκετά καθαρές”, δήλωσε η νοσηλεύτρια της Cleveland Clinic Molly Gumucio σε πρόσφατο άρθρο. “Έχουν μια οσμή και προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτήν. Ή μετά τη συνουσία, μερικές φορές, θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν”.

Είναι ασφαλής η κολπική πλύση;

Όχι, οι κολπικές πλύσεις δεν θεωρούνται ασφαλείς, λέει ‘Το Γραφείο Γυναικείας Υγείας’ (“Office of Women’s Health”, OWS). Μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό για διάφορους λόγους υγείας και στην καλύτερη περίπτωση θα σταματήσει μόνον προσωρινά την οσμή και άλλα κολπικά προβλήματα. Επίσης, δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη ή τις λοιμώξεις. “Η πλύση δεν συνιστάται επειδή ο κόλπος είναι ένα όργανο αυτοκαθαρισμού”, εξηγεί ο Gumucio σε πρόσφατο άρθρο της Cleveland Clinic. “Όταν προσπαθείτε να τον καθαρίσετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας μια πλύση, στην πραγματικότητα ξεπλένετε τα φυσιολογικά υγιή μικρόβια, καθώς, και αλλάζετε προσωρινά το pH, το οποίο αλλάζει την όξινη έναντι της βασικής φύσης του κόλπου”. Ξεπλένοντας τα υγιή μικρόβια και αλλάζοντας το pH, το Γραφείο Γυναικείας Υγείας OWS λέει ότι η πλύση μπορεί να προκαλέσει υπερανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων στον κόλπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Μολύνσεις από κολπική ζύμη
  • Βακτηριακή κολπίτιδα (βακτηριακή μόλυνση του κόλπου)
  • Προβλήματα εγκυμοσύνης, όπως, πρόωρος τοκετός και έκτοπη εγκυμοσύνη
  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις
  • Κολπική ξηρότητα και ερεθισμό
  • Μια σοβαρή κατάσταση υγείας που ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από πλύσεις με συσκευή εφαρμογής υψηλής πίεσης, η οποία μπορεί να ωθήσει τα μικρόβια επάνω στα αναπαραγωγικά όργανα.

Τι να κάνετε αντί για κολπικές πλύσεις

Το Γραφείο Γυναικείας Υγείας OWS λέει ότι δεν πρέπει να κάνετε τίποτα αντί για κολπικές πλύσεις. Ότι είναι καλύτερο να αφήσετε τον κόλπο σας να καθαριστεί μόνος του, όπως έχει φτιαχτεί για να κάνει. Αυτό το κάνει με την παραγωγή βλέννας, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση του αίματος, των κολπικών εκκρίσεων και του σπέρματος. Μπορείτε απλώς να πλένετε τακτικά το εξωτερικό του κόλπου σας με ήπιο σαπούνι και νερό για να καθαρίσετε ό,τι αποβλήθηκε με τη βλέννα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις κολπικές οσμές, τον κνησμό και τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. “Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση αρωματικών προϊόντων πλύσης σώματος και μείνετε μόνο στο ζεστό νερό και τα απαλά σαπούνια που συνήθως δεν αφαιρούν όλα αυτά τα καλά βακτήρια και τη χλωρίδα”, συμβουλεύει ο Gumucio. Το Γραφείο Γυναικείας Υγείας OWS και ο Gumucio συνιστούν, επίσης, να αποφεύγετε τα αρωματικά προϊόντα γυναικείας υγιεινής, όπως τα αρωματικά ταμπόν, τα σπρέι και τις σκόνες. “Ορισμένα από τα προϊόντα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας ή να ερεθίζουν το δέρμα σας”, δήλωσε ο Gumucio.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή

Εάν η κολπική οσμή, το έκκριμα, η ερυθρότητα, το κάψιμο ή ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή της ούρησης δεν καθαρίσουν σε περίπου μία εβδομάδα, η Cleveland Clinic προτείνει να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας. Ο Gumucio εξήγησε: “Αν μυρίζετε επίμονη και άσχημη οσμή ή αν οποιαδήποτε οσμή συνοδεύεται από παχύρρευστη ή πρασινωπή έκκριση, μπορεί να έχετε λοίμωξη. Αν έχετε πόνο, τραχύτητα ή πληγές στην περιοχή του κόλπου σας, ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής

Μυστικά για τον κατάλληλο τρόπο καθαρισμού του γυναικείου κόλπου

Γυναικείο ντους και το λάθος της άγνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές ανακαλύπτουν νέες, πιο αποτελεσματικές περιπτώσεις για τη θεραπεία της σύφιλης

Hayes: Έχω ένα τεράστιο πάθος για τη σεξουαλική υγεία και ένα σπαστικό ενδιαφέρον για τις μολυσματικές ασθένειες. Αυτή η έρευνα μου επέτρεψε να συνδυάσω αυτά τα δύο ενδιαφέροντα, καθώς η σύφιλη είναι μια ασθένεια που υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά λίγα είναι γνωστά γι' αυτήν λόγω της δυσκολίας καλλιέργειας των βακτηρίων σε εργαστηριακό περιβάλλον. Η ύπαρξη περισσότερων δεδομένων και έρευνας σχετικά με την ασθένεια αποτελεί επιτακτική κλινική ανάγκη.