Σεξουαλική Υγεία

Κόλπος Καθαριότητα: Πώς μπορείτε να τον διατηρήσετε καθαρό και υγιή

Κόλπος Καθαριότητα: Πώς μπορείτε να τον διατηρήσετε καθαρό και υγιή

Εάν ανησυχείτε για τον τρόπο που μυρίζει ο κόλπος σας, η μυρωδιά είναι δυσάρεστη ή χρησιμοποιείτε αρωματικά προϊόντα για να καλύψετε τη μυρωδιά του κόλπου σας, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε μια λοίμωξη που χρειάζεται θεραπεία.

Κόλπος Καθαριότητα: Ο κόλπος έχει σχεδιαστεί για να διατηρείται καθαρός με τη βοήθεια φυσικών εκκρίσεων. Ο κόλπος είναι ένας σωλήνας μυών που εκτείνεται από τον τράχηλο (το άνοιγμα της μήτρας) μέχρι το κολπικό άνοιγμα. Τα εξωτερικά σεξουαλικά όργανα, που ονομάζονται αιδοίο, περιβάλλουν το κολπικό άνοιγμα.

Μάθετε πώς μπορείτε να διατηρήσετε τον κόλπο σας καθαρό και υγιή και γιατί δεν χρειάζεστε κολπικά ντους ή κολπικά μαντηλάκια.

Κολπικές εκκρίσεις

Εκτός από την περίοδό σας ως μέρος του φυσικού σας εμμηνορροϊκού κύκλου, είναι φυσιολογικό να παράγετε διαυγείς ή λευκές εκκρίσεις από τον κόλπο σας. Αυτή η βλέννα παράγεται φυσικά από τον τράχηλο.

“Η κολπική έκκριση δεν είναι πάντα κακό σημάδι”, λέει η Δρ Suzy Elneil, σύμβουλος ουρογυναικολογίας στο University College Hospital του Λονδίνου.

“Υπάρχει ένας μύθος ότι η άφθονη διαυγής ή λευκή απόρριψη σχετίζεται με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Οι αλλαγές στην ποσότητα της έκκρισης μπορεί να είναι 100% ορμονικές. Με άλλα λόγια, να συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση”.

Η υφή και η ποσότητα της κολπικής εκκρίσεως ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Περίπου τη στιγμή που η ωοθήκη σας απελευθερώνει ένα ωάριο (ωορρηξία), οι εκκρίσεις σας συνήθως γίνονται πιο παχύρρευστες και κολλώδεις, με υφή σαν ωμό ασπράδι αυγού. Η υγιής έκκριση δεν έχει έντονη μυρωδιά ή χρώμα. Μπορεί να αισθανθείτε μια δυσάρεστη υγρασία, αλλά δεν πρέπει να έχετε φαγούρα ή πόνο γύρω από τον κόλπο σας.

Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο υγρό που εκκρίνετε και οι οποίες δεν είναι φυσιολογικές για εσάς, όπως αλλαγή χρώματος ή δυσοσμία ή φαγούρα, επισκεφτείτε τον/την γυναικολόγο σας καθώς ενδέχεται να έχετε λοίμωξη.

Πλύσιμο του κόλπου

Είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τα αρωματικά σαπούνια, τα τζελ και τα αντισηπτικά, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων και τα επίπεδα του pH στον κόλπο και να προκαλέσουν ερεθισμό. Χρησιμοποιείτε μαλακά, ελαφρώς αρωματισμένα σαπούνια για να πλένετε απαλά την περιοχή γύρω από τον κόλπο (αιδοίο) κάθε μέρα.

Ο κόλπος θα αυτοκαθαριστεί και μόνος του με φυσικές κολπικές εκκρίσεις.

“Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, το πλύσιμο περισσότερες από μία φορές την ημέρα είναι χρήσιμο”, λέει ο Δρ Elneil, η οποία επισημαίνει ότι η πλύση της περινεϊκής περιοχής μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού είναι επίσης σημαντική, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

“Όλες οι γυναίκες είναι διαφορετικές”, λέει ο καθηγητής Ronnie Lamont, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. “Κάποιες μπορεί να πλένονται με αρωματικό σαπούνι και να μην παρατηρούν προβλήματα. Αν όμως μια γυναίκα έχει ερεθισμό ή άλλα συμπτώματα στο αιδοίο, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει είναι να χρησιμοποιεί μη αλλεργιογόνα, μαλακά σαπούνια για να δει αν αυτό βοηθάει”.

Κολπικά ντους

Ένα κολπικό ντους ξεπλένει με νερό απευθείας στον κόλπο, καθαρίζοντας τις κολπικές εκκρίσεις. Μερικές γυναίκες το κάνουν “για να καθαρίσουν τον κόλπο”. Όμως, η χρήση κολπικού ντους μπορεί να  διαταράξει τα φυσιολογικά κολπικά βακτήρια, οπότε δεν συνιστάται.

“Δεν μπορώ να σκεφτώ οποιεσδήποτε περιστάσεις, όπου ένα κολπικό ντους είναι χρήσιμο, γιατί το μόνο που κάνει είναι να ξεπλύνει ό,τι υπάρχει στον κόλπο, συμπεριλαμβανομένων όλων των υγιών βακτηρίων”, εξηγεί ο καθηγητής Lamont.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το κολπικό ντους προστατεύει από Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, ή από κολπικές λοιμώξεις, ενώ μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτά!

Αρωματικά μαντηλάκια και κολπικά αποσμητικά

Αυτά τα αρωματικά προϊόντα μπορούν να διαταράξουν την υγιή φυσική ισορροπία του κόλπου.

“Αν η φύση είχε σκοπό να μυρίζει ο κόλπος σαν τριαντάφυλλο ή σαν λεβάντα, θα είχε κάνει τον κόλπο να μυρίζει σαν τριαντάφυλλο ή σαν λεβάντα”, λέει ο καθηγητής Lamont.

Το πλύσιμο με νερό και ένα απλό σαπούνι είναι το μόνο που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τον κόλπο σας υγιή. Είναι φυσιολογικό το άρωμα του κόλπου.

“Η κολπική οσμή μπορεί να αλλάξει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του αναπαραγωγικού κύκλου και δεν πρέπει πάντα να θεωρείται ότι είναι σημάδι λοίμωξης ή ασθένειας”, λέει η δρ. Elneil.

Εάν ανησυχείτε για τον τρόπο που μυρίζει ο κόλπος σας, η μυρωδιά είναι δυσάρεστη ή χρησιμοποιείτε αρωματικά προϊόντα για να καλύψετε τη μυρωδιά του κόλπου σας, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε μια λοίμωξη που χρειάζεται θεραπεία.

Η πιο κοινή αιτία ασυνήθιστης κολπικής εκκρίσεως είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη μυρωδιά. Αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά, οπότε δείτε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο απόλυτος οδηγός για τον καθαρισμό του κόλπου

Τώρα και στην Ελλάδα κολποσκόπηση με ψηφιακό κολποσκόπιο

Πέντε μύθοι γύρω από τον γυναικείο κόλπο

Μια ματιά στα σχόλια των social για το κακό σεξ τα λέει όλα

Kακό σεξ: Τι καθιστά μία σεξουαλική επαφή κακή εμπειρία. Το σεξ υποτίθεται ότι δεν είναι κακό. Δεν είναι ένα χάπι που πρέπει να καταπιείς για να γίνεις καλύτερα. Είναι μια ψυχαγωγική δραστηριότητα που παράγει αγάπη, ζεστασιά και σύμπνοια. Μερικές φορές, όταν οι επιλογές μας είναι αμφισβητήσιμες, γεννά μετάνοια, αλλά τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή αισθανόσουν καλά. […]

Απάντησε στις ερωτήσεις αυτές και δες αν έχεις σεξουαλική αυτοεκτίμηση

Σεξουαλική αυτοεκτίμηση: Πώς σχετίζεται με την ευχαρίστηση. Γνωρίζατε αυτήν την ιδέα; Όπως μπορείτε να μαντέψετε από το όνομά του, αναφέρεται στο σεξουαλικό ή οικείο πεδίο και στην εμπιστοσύνη που αναπτύσσουμε σε αυτόν τον τομέα.  Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση είναι μια έννοια που αναφέρεται στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στη σεξουαλική οικειότητα. Υπερβαίνει την «κλασική» αυτοεκτίμηση και είναι […]

Στοματικό σεξ... Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Στοματικό σεξ: Απόλυτη ικανοποίηση για έναν άνδρα…ποιο χαμηλά. Τα σώματα είναι διαφορετικά. Ξεχάστε τι έχετε δει στο πορνό, όπου το πέος είναι μεγάλο, απαλό, και την ατάκα για την γεύση “ω τόσο καλό”, καθώς το χειρίζεται ένα εξίσου τέλειο στόμα. Όλοι έχουμε τη δική μας μοναδική οσμή. Οτιδήποτε από αυτά που τρώμε μέχρι το σαπούνι που χρησιμοποιούμε μπορεί να το επηρεάσει.Ένα γρήγορο ντους είναι συνήθως αρκετό για να κρατήσει τα πράγματα φρέσκα εκεί κάτω. Κάθε οσμή που έχει απομείνει είναι φυσική και απολύτως εντάξει. Ναι, τα γεννητικά όργανα και το σπέρμα έχουν μια γεύση. Τι γεύση έχει; Δεν […]

Βελτίωσε το σεξ στη σχέση σου

Καλύτερο σεξ: Συμβουλές για τη βελτίωση της σεξουαλικής σας ζωής. Η λέξη σεξ μπορεί να προκαλέσει ένα καλειδοσκόπιο συναισθημάτων. Από την αγάπη, τον ενθουσιασμό και την τρυφερότητα μέχρι τη λαχτάρα, το άγχος και την απογοήτευση – οι αντιδράσεις είναι τόσο ποικίλες όσο και οι ίδιες οι σεξουαλικές εμπειρίες. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι θα συναντήσουν όλα αυτά […]

Το σεξ δεν είναι μόνο προνόμιο της νεότητας

Ηλικία σεξ: Ο έρως χρόνια δεν κοιτά. To σεξ μπορεί να είναι μια ισχυρή συναισθηματική εμπειρία και ένα σπουδαίο εργαλείο για την προστασία ή τη βελτίωση της υγείας, και σίγουρα δεν είναι μόνο για τους νέους. Η ανάγκη για οικειότητα είναι άτολμη. Και οι μελέτες τώρα επιβεβαιώνουν ότι ανεξάρτητα από το φύλο σας, μπορείτε να […]

Οι απογοητεύσεις που κρύβει το περιστασιακό σεξ

Σεξουαλική ζωή: Αρνητικές παράμετροι του περιστασιακού σεξ. Φίλοι με δικαιώματα, σχέσης μίας νύχτας, πρόσκληση για διασκέδαση. Το περιστασιακό σεξ έχει πολλές μορφές και μεταβλητές συνέπειες ανάλογα με το ποιος και με ποιες παραμέτρους ασκείται. Παραδοσιακά, οι συναισθηματικές και σεξουαλικές σχέσεις έχουν χτιστεί γύρω από το μοντέλο της ρομαντικής αγάπης. Ωστόσο, επί του παρόντος, υπάρχουν και […]

Μην ξεχνάς την ερωτική ζωή με το ζευγάρι σου

Σεξ ζευγάρι: Είναι επιτυχία η θερμή ερωτική ζωή στις μακροχρόνιες σχέσεις. Είναι ένα κοινό στερεότυπο ότι τα παντρεμένα ζευγάρια ή αυτά που έχουν αφοσιωθεί σε σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν το ζήτημα της μη ύπαρξης αρκετών σεξουαλικών επαφών ή του σεξ όπως παλιά όταν η σχέση τους ήταν φρέσκια και νέα. Αυτό το στερεότυπο […]

Με τα μάτια μιλάμε εμείς

Μάτια σεξ: Πώς συνδέεται το βλέμμα με την έλξη. Υπάρχουν  πολλοί τρόποι να τραβήξεις την προσοχή κάποιου. Ορισμένοι τρόποι είναι κλασικοί όπως δώρα, λουλούδια, γλυκά… Aυτά σε δεύτερο χρόνο. Όταν αντικρίζουμε κάποιον που μας αρέσει το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να το κοιτάξουμε. Έπειτα μπορεί να κάνουμε κάποιες κινήσεις ώστε να έλξουμε το ενδιαφέρον […]