Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ρούχα προπόνησης: Γιατί η αγορά ρούχων προπόνησης μπορεί να είναι επιβλαβής για τις γυναίκες

Ρούχα προπόνησης: Γιατί η αγορά ρούχων προπόνησης μπορεί να είναι επιβλαβής για τις γυναίκες

Ρούχα προπόνησης: 2 νέες μελέτες του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) υποδεικνύουν ότι οι online αγορές για ενεργά ρούχα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβείς για την εικόνα του σώματος των γυναικών.

Αν και είναι εξίσου πιθανό να φορεθεί ενώ χαλαρώνετε στον καναπέ όσο και στο γυμναστήριο, ένας σημαντικός παράγοντας της δημοτικότητας των ενεργών ενδυμάτων μεταξύ των γυναικών είναι η συσχέτισή του με έναν δυναμικό τρόπο ζωής, τη θετική ευεξία και τη γενική καλή υγεία. Ωστόσο, δύο νέες μελέτες του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) υποδεικνύουν ότι οι online αγορές για ενεργά ρούχα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβείς για την εικόνα του σώματος των γυναικών.

Η μελέτη, «Συμπεριφορά βλέμματος, εικόνα σώματος στις γυναίκες και διαδικτυακές αγορές ρούχων», δημοσιεύτηκε στο International Journal of Consumer Studies και η μελέτη, «Πειραματικά στοιχεία ότι η περιήγηση για ενεργά ρούχα μειώνει τις σαφείς στάσεις εικόνας σώματος και την έμμεση αυτοεκτίμηση στις γυναίκες. ” δημοσιεύτηκε στο Journal Body Image.

Οι πωλήσεις του “Athleisure” – ένα υβριδικό στυλ αθλητικών ρούχων που φοριούνται συνήθως ως καθημερινά ρούχα – έχουν αυξηθεί ραγδαία μετά την εμφάνιση του COVID-19 και αναμένεται να αγγίζουν περισσότερα από 548 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έως το 2024. Με επικεφαλής τον ερευνητή ψυχολογίας της ECU, Dr. Ross Hollett, οι νέες μελέτες είναι οι πρώτες που χρησιμοποιούν ένα πείραμα παρακολούθησης ματιών για να εξερευνήσουν τις διαδικτυακές αγορές ρούχων για ενεργά ρούχα και τα ψυχολογικά τους αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών συνεδριών, οι γυναίκες κατανεμήθηκαν τυχαία για να περιηγηθούν σε έναν ιστότοπο ενεργών ρούχων, καθημερινών ενδυμάτων ή διακόσμησης σπιτιού για 15-20 λεπτά. Η εικόνα του σώματός τους και η αυτοεκτίμησή τους στη συνέχεια μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μετρήσεων αυτοαναφοράς και χρόνου αντίδρασης. Μετά τη δραστηριότητα αγορών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία παρακολούθησης ματιών για να μετρήσουν τη συμπεριφορά του γυναικείου βλέμματος απέναντι σε ένα νέο σύνολο γυναικείων εικόνων, για να δουν εάν οι ιστότοποι που περιηγήθηκαν οδήγησαν σε αλλαγές στο πού εστίασαν την προσοχή τους.

Και οι δύο μελέτες βρήκαν ότι οι γυναίκες αισθάνονταν χειρότερα για την εμφάνισή τους και είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση μετά την περιήγησή τους σε έναν ιστότοπο Activewear. Συγκριτικά, η περιήγηση για καθημερινά ρούχα ή είδη σπιτιού δεν οδήγησε σε αρνητική εικόνα σώματος ή χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Ο Δρ Hollett είπε ότι οι λιανοπωλητές ενεργών ενδυμάτων χρησιμοποίησαν σκόπιμα μάρκετινγκ με επίκεντρο το σώμα για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, τα οποία έτειναν να είναι στενά, ταιριαστά ή αποκαλυπτικά.

«Οι έμποροι ενεργών ενδυμάτων συχνά χρησιμοποιούν εικόνες τονωμένων αθλητικών μοντέλων που έχουν περικοπεί για να εστιάσουν σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, για παράδειγμα γλουτούς ή στήθος», είπε. «Αυτό το είδος απεικόνισης μπορεί να είναι πολύ απειλητικό για την εικόνα του σώματος των γυναικών, επειδή προάγει μια εξιδανικευμένη και δύσκολη σωματική διάπλαση».

Ενδείξεις από τη συμπεριφορά του βλέμματος

Ο Δρ Hollett είπε ότι το πρώτο πείραμα βρήκε ένα ενδιαφέρον μοτίβο προσοχής όταν οι ερευνητές παρακολούθησαν τα μάτια των γυναικών προς ένα νέο σύνολο γυναικείων εικόνων μετά τη δραστηριότητα αγορών για ενεργά ρούχα. «Οι γυναίκες που αναζητούσαν ενεργά ρούχα έδειχναν πολύ χαμηλότερο βλέμμα στο σώμα, που σημαίνει ότι προτιμούσαν να κοιτάζουν τα πρόσωπα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που αναζητούσαν καθημερινά ρούχα», είπε.

«Ένας πιθανός λόγος για αυτό το εύρημα είναι ότι οι γυναίκες που έκαναν περιήγηση για ενεργά ρούχα μπορεί να ένιωσαν ότι η εικόνα του σώματός τους απειλείται από τις εικόνες που εστιάζουν στο σώμα που χρησιμοποιεί ο ιστότοπος Activewear. «Όταν απειλείται η εικόνα του σώματος, οι γυναίκες μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν να κοιτάζουν το σώμα άλλων γυναικών αφού αναζητήσουν ενεργά ρούχα, επειδή αισθάνονται πιο άβολα».

Επιλέξτε ιστοσελίδες με σύνεση για να προστατεύσετε την αυτοεκτίμησή σας

Σχεδόν το 100% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη του Dr. Hollett είχαν ψωνίσει διαδικτυακά ρούχα κατά τη διάρκεια της ζωής τους και το 80% το είχε κάνει τον περασμένο μήνα. Ξόδευαν περίπου 90–100 λεπτά την εβδομάδα αναζητώντας ρούχα στο διαδίκτυο, με το Activewear να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες ρούχων—δεύτερη μόνο μετά τα casual ρούχα.

«Σε μία από τις μελέτες μας, βρήκαμε μια γενική μείωση της αρνητικής διάθεσης σε όλους τους ιστότοπους αγορών, υποδηλώνοντας ότι οι online αγορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν από γυναίκες για να ανακουφίσουν την αρνητική διάθεση προσφέροντας μια απόσπαση της προσοχής από το καθημερινό στρες», είπε ο Δρ Hollett. Ωστόσο, ο Δρ Hollett είπε ότι εάν οι γυναίκες ασχολούνται με τις διαδικτυακές αγορές για να μειώσουν την αρνητική διάθεση, η επιλογή του ιστότοπου είναι σημαντική.

«Η περιήγηση σε ορισμένες ιστοσελίδες ενδυμάτων μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε κίνδυνο αρνητικής αντίληψης για τον εαυτό τους, επειδή συγκρίνονται με ταιριαστά και τονισμένα μοντέλα με στενά ρούχα που μπορεί να συμβάλλουν σε μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως η ντροπή του σώματος και η κατάθλιψη», είπε. Ο Δρ Hollett είπε ότι οι λιανοπωλητές ρούχων βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση να λειτουργούν με ηθικά υπεύθυνους τρόπους, όπως η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η αποφυγή της εκμεταλλευτικής εργασίας.

Ωστόσο, είπε ότι η ελαχιστοποίηση του αρνητικού αντίκτυπου των εικόνων λιανικής στην ψυχολογική ευημερία των καταναλωτών ήταν επίσης δική τους ευθύνη. «Η έρευνά μας προσφέρει μερικά από τα πρώτα πειραματικά στοιχεία ότι η χρήση σεξουαλικά αντικειμενοποιητικών εικόνων από ορισμένους διαδικτυακούς λιανοπωλητές ενδυμάτων απειλεί την ευημερία των γυναικών», είπε. «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια ώθηση για τη διερεύνηση εναλλακτικών στρατηγικών μάρκετινγκ που επιτυγχάνουν τους στόχους του λιανοπωλητή ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις απειλές για την αυτοεκτίμηση των καταναλωτών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές δυσκολίες;

Τεχνική για την ανακούφιση από το άγχος για PCOS

Μπορεί η γυμναστική να βελτιώσει την ψυχική υγεία;

Αλλάξτε την καθημερινότητά σας για να γίνετε πιο παραγωγικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που να αφορούν την ψυχική υγεία;

Κοινωνική δικτύωση: Ενώ προσφέρει πολλά οφέλη, όπως συνδεσιμότητα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία, ο αντίκτυπός του στην ψυχική υγεία έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Αντικαταθλιπτικά Σταμάτημα - Πώς μπορείτε λοιπόν να τα σταματήσετε χωρίς συμπτώματα στέρησης

Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας παρακολουθήσει στη διαδικασία ασφαλούς διακοπής.

Επιθετικότητα - Κοινό συμπλήρωμα διατροφής τη μειώνει ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στη μείωση της επιθετικότητας. Μελλοντικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν- μέσω μαγνητικής τομογραφίας- εάν τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξετάσουν εάν τα γονίδια επηρεάζουν τη θεραπεία με ωμέγα-3. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της αύξησης βάρους;

Κατάθλιψη βάρος: Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon