Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Συμπτώματα Αντιμετώπιση: Φυσικοί τρόποι διαχείρισης της κατάθλιψης [vid]

Κατάθλιψη Συμπτώματα Αντιμετώπιση: Φυσικοί τρόποι διαχείρισης της κατάθλιψης [vid]

Κατάθλιψη Συμπτώματα Αντιμετώπιση: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα συμπτώματα της κατάθλιψης που δεν περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν έχετε κατάθλιψη, ίσως θελήσετε να τη διαχειριστείτε φυσικά, χωρίς φάρμακα. Εάν ναι, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις φυσικές εναλλακτικές λύσεις και, στη συνέχεια, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το ποια μπορεί να έχει νόημα ως μέρος του θεραπευτικού σας πλαισίου.

Λαμβάνετε πάντα τα συμπτώματα της κατάθλιψης στα σοβαρά, καθώς η κατάθλιψη δεν εξαφανίζεται από μόνη της. Ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την ψυχική σας υγεία, μην προσπαθήσετε να χειριστείτε μόνο τα συμπτώματά σας. Συζητήστε με το γιατρό σας και αναζητήστε μερικές από τις στρατηγικές αυτοβοήθειας που μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία σας.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι φυσικής διαχείρισης της κατάθλιψης:

  • Κοιμηθείτε επαρκώς

Ο ύπνος και η διάθεση πάνε χέρι χέρι, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε αυτό που οι ειδικοί ύπνου αποκαλούν «καλή υγιεινή ύπνου». Αυτό σημαίνει ότι διατηρείτε συνεπείς ώρες ύπνου και ώρες αφύπνισης, η κρεβατοκάμαρά σας έχει ρυθμιστεί για υγιή ύπνο (είναι σκοτεινή και ήσυχη), έχετε μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου που δεν περιλαμβάνει ώρες μπροστά από μια οθόνη και ούτω καθεξής.

Η σχέση μεταξύ ύπνου και κατάθλιψης μπορεί να είναι περίπλοκη. Όχι μόνο πιστεύεται ότι ο κακός ύπνος συμβάλλει στην έναρξη της κατάθλιψης, αλλά η κατάθλιψη μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει ύπνο χαμηλής ποιότητας. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Αρχικά, δώστε στον εαυτό σας μια περίοδο για να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο. κάντε κάτι χαλαρωτικό και αποφύγετε αγχωτικές εργασίες ή σκέψεις. Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι ώστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Έχετε μια συνεπή ρουτίνα ύπνου και απενεργοποιήστε τις συσκευές σας για να κοιμηθείτε ανενόχλητα.

  • Μειώστε την καφεΐνη

Ο καφές, το τσάι, η σόδα, ακόμη και η σοκολάτα είναι ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη. Είναι οκ να απολαμβάνετε μια “λογική” ποσότητα καφεΐνης το πρωί, αλλά προσπαθήστε να μην καταναλώνετε καφεΐνη μετά το απόγευμα, ώστε να μην παρεμβαίνει στους ρυθμούς του ύπνου σας. Εάν τείνετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, δοκιμάστε να τη μειώσετε σταδιακά προκειμένου να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της διακοπής της. Και για τις στιγμές που λαχταράτε πολύ μια σόδα ή ένα φλιτζάνι καφέ, δοκιμάστε να κάνετε έναν σύντομο περίπατο γύρω από το σπίτι για να πάρετε καθαρό αέρα και να ενεργοποιηθείτε.

  • Λάβατε περισσότερη βιταμίνη D

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην κατάθλιψη. Εάν δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής σας (όπως η έκθεση στον ήλιο), ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να δοκιμάσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα. Ορισμένες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών μπορούν να παίξουν ρόλο στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Εάν μπορείτε να διαθέσετε αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή εάν οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την πρόσβαση στον ήλιο, ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι χρήσιμο.

  • Διαλογιστείτε

Απλές καθημερινές πρακτικές όπως ο διαλογισμός ή η καταγραφή μιας λίστας ευγνωμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης και της γενικής ευεξίας σας. Ειδικότερα, ο διαλογισμός μπορεί να έχει μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων, όπως η μείωση των επιπέδων άγχους και η βοήθεια των ανθρώπων να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τις σκέψεις και τις αντιδράσεις τους για να μπορέσουν στην πορεία να της επεξεργαστούν. Η έρευνα δείχνει ότι μια παρέμβαση που ονομάζεται γνωστική θεραπεία, η οποία συνδυάζει στοιχεία γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) με διαλογισμό, μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της κατάθλιψης και στην πρόληψη μελλοντικών υποτροπών των συμπτωμάτων.

Δείτε το σχετικό βίντεο διαλογισμού:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Χρήσιμες συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα

Νευρολογικά προβλήματα εμφανίζει ένας στους τρεις ασθενείς με κορωνοϊό

Καθημερινές απίστευτες συνήθειες που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.