Αυτοφροντίδα

Διακοπή Καπνίσματος: Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για να κόψετε το κάπνισμα [vid]

Διακοπή Καπνίσματος: Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για να κόψετε το κάπνισμα [vid]

Διακοπή Καπνίσματος: Η καλή προετοιμασία είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς όχι μόνο σας οδηγεί προς την κατάλληλη νοοτροπία, αλλά επίσης σας βοηθά να προετοιμαστείτε για τις προκλήσεις που θα συναντήσετε στην πορεία του εγχειρήματος.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε μερικούς τρόπους να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας για να σταματήσετε το κάπνισμα και να προετοιμαστείτε για τις απαιτητικές προκλήσεις της διαδικασίας διακοπής.

  • Σχεδιάστε την ημέρα της διακοπής

“Προγραμματίστε” την ημερομηνία που θα ξεκινήσετε το εγχείρημά σας. Ωστόστο, προτιμήστε να μην το κάνετε περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες νωρίτερα, καθώς είναι πιθανό να χάσετε την “ορμή” σας, εάν προγραμματίζετε για το τόσο καιρό μετά. Παρόλο που δεν μπορείτε να προβλέψετε το μέλλον, προσπαθήστε να επιλέξετε μια ημέρα που θα είναι λιγότερο απαιτητική ή αγχωτική για εσάς. Για παράδειγμα, ίσως θελήσετε να αποφύγετε να κόψετε το κάπνισμα την ίδια ημέρα που πρέπει να δώσετε μια σημαντική εξέταση ή προγραμματίζετε να κάνετε μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά. Σύμφωνα με την American Lung Association, η πρώτη εβδομάδα – έως 10 ημέρες – μετά το τελευταίο τσιγάρο σας θα είναι πιθανώς η πιο δύσκολη.

  • Επιλέξατε το καλύτερο σχέδιο για εσάς

Πριν ξεκινήσετε να οργανώνετε το πρόγραμμά σας διακοπής του καπνίσματος, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο που να λειτουργεί για όλους. Αυτό που μπορεί να λειτούργησε για έναν φίλο ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο επιτυχώς μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς. Μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρέπει να λάβετε είναι το πώς θα κόψετε το κάπνισμα. Ενώ μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να σταματήσουν “μονομιάς” και εντελώς το τσιγάρο, άλλοι βρίσκουν ότι μια πιο σταδιακή προσέγγιση (όπως το κάπνισμα λιγότερων τσιγάρων κάθε μέρα) είναι πιο ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να μην συγκρίνετε το προσωπικό σας ταξίδι διακοπής με αυτό των άλλων. Θυμηθείτε: Πιθανότατα δεν ξεκινήσατε να καπνίζετε για τους ίδιους λόγους που εκκίνησαν το κάπνισμα οι άλλοι, και συνακόλουθα μπορεί να έχετε και διαφορετικά κίνητρα για τη διακοπή του.

  • Εκπαιδευτείτε

Η γνώση και η ενημέρωση είναι ζωτικά μέρη ενός επιτυχημένου προγράμματος διακοπής – από το πώς το κάπνισμα επηρεάζει την υγεία σας έως το τι να περιμένετε καθώς απεξαρτάστε από αυτό. Πολλοί καπνιστές αγνοούν την πραγματικότητα των κινδύνων του καπνίσματος – αυτό είναι γνωστό ως άρνηση του καπνιστή. Στην πραγματικότητα, όσο πιο γρήγορα επιλέξετε να ρίξετε μια ειλικρινή ματιά στον εθισμό σας, τόσο πιο άμεσα θα είστε σε θέση να ξεκινήσετε την πορεία προς την ανάρρωση.

  • Προσδιορίστε και κατανοήστε τις προκλήσεις που πυροδοτούν την ανάγκη σας για τσιγάρο

Η κατανόηση του τι σας κάνει να θέλετε να καπνίσετε είναι ένα σημαντικό μέρος της προετοιμασίας για να διακόψετε το κάπνισμα. Κάθε καπνιστής έχει τα δικά του σημεία – προκλήσεις, αλλά υπάρχουν μερικά που είναι κοινά μεταξύ πολλών καπνιστών, όπως:

  • Αλκοόλ, καφεΐνη
  • Μπαρ, εστιατόρια ή άλλoi δημόσιοι χώροι όπου επιτρέπεται το κάπνισμα
  • Άλλοι καπνιστές
  • Σύνεργα καπνίσματος (αναπτήρες, τασάκια)
  • Το άγχος, το υπερβολικό στρες και άλλοι συναισθηματικοί ή σωματικοί παράγοντες
  • Μπορεί επίσης να υπάρχουν πτυχές της καθημερινής σας ρουτίνας που έχετε συσχετίσει έντονα με το να έχετε ένα τσιγάρο στο χέρι, όπως η οδήγησή σας προς τη δουλειά ή το μεσημεριανό διάλειμμα.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το τέλος του ΚΕΘΕΑ καταγγέλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού

Η τακτική άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλό σας ενεργό

Νέα αποκαλυπτική έρευνα για τη νόσο του Crohn

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απελευθερώστε την καταπιεσμένη σας ενέργεια μέσω των πολεμικών τεχνών

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική σας υγεία, αλλά έχει επίσης ορατές επιπτώσεις στο σώμα. Εάν είστε συνεχώς σε κατάσταση άγχους, οι μύες και το μυαλό σας είναι συνεχώς σε ένταση. Τα καλά νέα είναι πώς μπορείτε να κάνετε κάτι γι' αυτό. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους η εξάσκηση πολεμικών τεχνών μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε το άγχος στη ζωή σας.

Αυτοφροντίδα συμβουλές: Λύσεις για να την πετύχεις

Αυτοφροντίδα συμβουλές: Αν και εσείς ανήκετε στα άτομα με μείζονα κατάθλιψη και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, και νιώθετε ότι έχετε προσπαθήσει να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Τότε διαβάστε συμβουλές για να το επιτύχετε.

10 συμβουλές για να απελευθερωθείτε από τους τοξικούς γονείς

Τοξικοί Γονείς: Οι τοξικοί γονείς μπορεί να ελέγχουν τη ζωή σας και να σας προκαλέσουν σημαντική ψυχολογική βλάβη. Δεν είναι ασυνήθιστο για πολλά ενήλικα παιδιά να είναι δυσλειτουργικά, αλκοολικά ή να νιώθουν παγιδευμένα από τους τοξικούς γονείς, χωρίς να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να προσπαθούν μάταια να καθησυχάσουν τους γονείς τους.

Τι είναι η διαταραχή κοινωνικού άγχους και πως μπορείς να την ξεπεράσεις οριστικά

Κοινωνικό Άγχος: Η αυτοπεποίθηση είναι μια ιδιότητα που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό – ειδικά όταν βρισκόμαστε σε ένα νέο μέρος ή με μια ομάδα ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά. Για ορισμένους, αυτή η εσωτερική σιγουριά φαίνεται να έρχεται φυσικά. Αλλά τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους;

Αυτοφροντίδα: Οι διάφοροι τύποι που χωρίζετε

Αυτοφροντίδα: Η αυτοφροντίδα, είναι μία έννοια η οποία βρίσκετε σε όλους τους χώρους και που πρέπει να μάθουμε να την αναγνωρίζουμε και εισχωρούμε στην καθημερινότητα μας για να επιτύχουμε την ευτυχία μας.

Το να είστε δίπλα στο νερό είναι καλό για το σώμα και μυαλό σας

Θάλασσα Οφέλη: Το να ξοδεύουμε χρόνο μέσα και γύρω από τα υδάτινα περιβάλλοντα έχει αποδειχθεί με ότι οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερα ψυχικά και σωματικά οφέλη συγκριτικά με τους πράσινους χώρους.

Αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να την πετύχεις

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε σε καθημερινή βάση την αυτοφροντίδα σας και εσάς θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλύτερα στην καθημερινότητα σας. Επίσης για να μπορέσετε να το επιτύχετε θα πρέπει πρώτα να βρείτε τις ανάγκες σας και να τα εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση. Σου παρουσιάζουμε κάποιες από τις συμβουλές που […]