Σεξουαλική Υγεία

Κάπνισμα και σεξ: Πως επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;

Κάπνισμα και σεξ: Πως επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;

Κάπνισμα και σεξ: Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την στύση ενός άνδρα, είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο για μετρίου και σοβαρού βαθμού στυτική δυσλειτουργία.

Αν και οι βιομηχανίες καπνού στις διαφημιστικές εκστρατείες τους επιχειρούν να συνδέσουν τον ανδρισμό ή την ενηλικίωση με το κάπνισμα, οι καπνιστές παρουσιάζουν σε μικρότερες ηλικίες προβλήματα στύσης, λόγω της τοξικής δράσης του καπνού στις αρτηρίες του πέους.

Το τσιγάρο έχει μακροχρόνια βλαπτική επίδραση στο τοίχωμα των αρτηριών και επιδρά δυσμενώς στην αιμάτωση στα σηραγγώδη σωμάτια του πέους. Η λειτουργική ανεπάρκεια των πεϊκών αρτηριών διατηρείται όσο ο καπνιστής εξακολουθεί να καπνίζει και δυστυχώς μπορεί να παραμείνει όταν η βλάβη στις μικρές αυτές αρτηρίες γίνει σημαντική.

Η μειωμένη λόγω του καπνίσματος αιμάτωση στις πεϊκές αρτηρίες οφείλεται στη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου που είναι η εσωτερική στοιβάδα των αρτηριών, η οποία ασκεί χαλαρωτική δράση στα λεία μυικά κύτταρα των αγγείων, αυξάνει τη διάμετρό τους και άρα και την ποσότητα του αίματος που αυτά προωθούν στην περιφέρεια.

Το κάπνισμα αυξάνει ακόμα τα επίπεδα του ινωδογόνου, ενός παράγοντα που έχει συνδεθεί με αυξημένη επίπτωση αθηρωμάτωσης των αγγείων που τροφοδοτούν το ανδρικό γεννητικό σύστημα.

Υπάρχει πολλαπλή αλληλεπίδραση του καπνίσματος με άλλους παράγοντες που προάγουν τη γήρανση και την αθηροσκλήρυνση των αγγείων όπως η αρτηριακή υπέρταση, η αυξημένες τιμές χοληστερόλης, το μεταβολικό σύνδρομο και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τέλος, φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη γενική διάθεση και τη λίμπιντο λόγω της επίδρασης που έχει παρατηρηθεί στα επίπεδα των ορμονών και ιδιαίτερα στη συγκέντρωση της τεστοστερόνης.

Ποιος ο ρόλος της νικοτίνης;

Ο ρόλος της νικοτίνης θεωρείται σημαντικός καθώς έχει βρεθεί σε μελέτες ότι το κάπνισμα τσιγάρου με υψηλή συγκέντρωση νικοτίνης επηρεάζει σχετικά άμεσα την στυτική λειτουργία. Η ενδοφλέβια χορήγηση νικοτίνης σε πειράματα που έγιναν σε σκύλους προκάλεσε στυτική δυσλειτουργία.

Σε άλλη μελέτη όπου δόθηκε σε μη καπνιστές να μασήσουν τσίχλα νικοτίνης όσο εκείνοι παρακολουθούσαν μια ερωτική ταινία, το συμπέρασμα ήταν ότι η νικοτίνη είχε άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Η νικοτίνη είναι ο παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση του συμπαθητικού τόνου στις αρτηρίες του πέους και σε σύσπαση των λείων μυικών κυττάρων στα σηραγγώδη σωμάτια. Σε θεωρητική βάση μέσω αυτού του μηχανισμού μειώνεται η παροχή αίματος στο ανδρικό και γυναικείο γεννητικό σύστημα και κατά συνέπεια η στυτική ικανότητα των ανδρών και η σεξουαλική διέγερση που οδηγεί στην κορύφωση στις γυναίκες.

Ωστόσο έχουν ενδιαφέρον πρόσφατα δεδομένα που έδειξαν ότι όταν η νικοτίνη απομονωθεί από τα υπόλοιπα βλαπτικά συστατικά που ανευρίσκονται στο τσιγάρο στην πραγματικότητα αυξάνει τον αριθμό των υγιών αγγείων. Η δράση αυτή της νικοτίνης πιθανώς να μετριάζει τη βλαπτική της επίδραση στη λειτουργία των μικρών αρτηριών και την παροχή αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι καλύτεροι εραστές οι άνδρες χορτοφάγοι;

Εάν νοσήσει ένα άνδρας από κορωνοϊό επηρεάζεται η στύση

Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα σκαμπανεβάσματα στην καμπύλη της σεξουαλικής επιθυμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σεξουαλική υγεία κλειτορίδα : Τρόποι για να την ερεθίσετε

Σεξουαλική υγεία κλειτορίδα :Επειδή το πως θα διεγέρεις σεξουαλικά μία γυναίκα θα έπρεπε να αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Σου βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε τρόπους για να καταφέρεις να την ξεσηκώσεις.

Σεξουαλική υγεία: Τα αντησυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

Σεξουαλική υγεία: Στο παρόν άρθρο φαίνεται ότι η από του στόματος αντισυλληπτική χρήση προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Το προστατευτικό αποτέλεσμα παραμένει για αρκετές δεκαετίες μετά τη διακοπή της χρήσης.

Οι Έλληνες έχουν «ξεχάσει» το σεξ στο δεύτερο lockdown - Στα τάρταρα η ερωτική διάθεση

Όταν οι πολίτες κοινωνούν προσκυνούν και υπηρετούν την αναγκαία συνθήκη ζωής επιβίωσης που μια μορφή της είναι και ο έρωτας και το σεξ. Ακόμα και το φιλί αποτελεί απειλή αφού η ανταλλαγή αναπνοών και εισπνοών μοιάζουν με αέρια θανατηφόρα αυτήν την περίοδο

Η εκδικητική πορνογραφία είναι ανδρική ή γυναικεία υπόθεση;

Αυτό το βίωμα, γαλουχεί ολόκληρες πεποιθήσεις γύρω από τη γυναίκα, που στην ουσία, τη ζηλεύει, την ανταγωνίζεται και της φθονεί την αναπαραγωγική της ικανότητα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σεξ.

Σεξ και ΣΜΝ: Ο εμβολιασμός σώζει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξ και ΣΜΝ: οι ερευνητές δείχνουν πώς ο εμβολιασμός του δέρματος μπορεί να δημιουργήσει προστατευτικά CD8 Τ-κύτταρα που προσλαμβάνονται στους γεννητικούς ιστούς και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγική εμβολιασμού για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Τι κρύβεται πίσω από την σεξουαλική αποχή

Η βασική συμβουλή του Δρ McCarthy είναι το ζευγάρι να αποδεχτεί και να ξεπεράσει τον πόνο, τις αλληλοκατηγορίες και τον θυμό και να τα αντικαταστήσει με την οικειότητα, την αμοιβαία ευχαρίστηση και τον ερωτισμό ως μια κοινή προσπάθεια δύο συντρόφων.

Ο οργασμός σχετίζεται με τη γυμναστική

Οργασμός: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες είχαν βιώσει ερωτική ικανοποίηση ή οργασμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής τουλάχιστον 11 φορές στη ζωή τους.