Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Η επιδημία μοναξιάς είναι βαθιά ανάμεσα στους γονείς

Η επιδημία μοναξιάς είναι βαθιά ανάμεσα στους γονείς

Η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων βιώνουν απομόνωση, μοναξιά και εξουθένωση από τις απαιτήσεις της γονεϊκότητας, με πολλούς να αισθάνονται έλλειψη υποστήριξης για την εκπλήρωση αυτού του ρόλου.

Μια νέα εθνική έρευνα που διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, διαπιστώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων βιώνουν απομόνωση, μοναξιά και εξουθένωση από τις απαιτήσεις της γονεϊκότητας, με πολλούς να αισθάνονται έλλειψη υποστήριξης για την εκπλήρωση αυτού του ρόλου.

Η έρευνα γονέων που διεξήχθη αυτό το μήνα έδειξε:

  • Περίπου τα δύο τρίτα (66%) ένιωσαν τις απαιτήσεις της γονεϊκότητας μερικές φορές ή συχνά νιώθουν απομόνωση και μοναξιά.
  • Περίπου το 62% νιώθει εξαντλημένο από τις ευθύνες του ως γονιός.
  • Σχεδόν 2 στους 5 (38%) αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν να τους υποστηρίξει στον γονεϊκό τους ρόλο.
  • Σχεδόν 4 στους 5 (79%) θα εκτιμούσαν έναν τρόπο σύνδεσης με άλλους γονείς εκτός εργασίας και σπιτιού.

 

«Δουλεύω από το σπίτι με πλήρες ωράριο και στην πραγματικότητα έχω μια δουλειά όπου βρίσκομαι πολύ στην κάμερα και τηλεφωνώ πολύ συχνά στο Zoom», είπε η Anne Helms, μητέρα δύο μικρών παιδιών στο Columbus του Οχάιο. «Ωστόσο, δεν σας πιάνει η κουβέντα, άρα δεν σας πιάνει το “Πώς είναι τα παιδιά σας; Πώς πάνε;” Και δεν λαμβάνετε πολλές γνήσιες απαντήσεις όταν ρωτάτε, “Πώς πάει;” Υπάρχουν μερικές μέρες που η πιο αστεία κουβέντα ή άσκοπη κουβέντα είναι με τον σκύλο μου επειδή δουλεύω μόνη μου».

«Είναι αρκετά προφανές ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ μιας εικονικής συνάντησης και της προσωπικής συνάντησης», είπε η Kate Gawlik, DNP, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στο The Ohio State University College of Nursing, ερευνήτρια για τη γονική εξουθένωση και μητέρα τεσσάρων μικρών παιδιών. “Σας λείπουν πολλές από αυτές τις μικρές αλληλεπιδράσεις που θα είχατε στο διάδρομο. Πολύ περισσότερο από αυτή την προσωπική επαφή έχει εξαλειφθεί και από πολλές απόψεις δεν έχει διεισδύσει ποτέ ξανά στην κοινωνία μας.”

«Ακόμα και στα μέρη που προσπαθώ να αναζητήσω άλλους γονείς, είναι σαν να χαθήκαμε στην ανακατωσούρα επειδή είναι κατά την παράδοση ή την παραλαβή στον παιδικό σταθμό όπου όλοι έχουν απλώς όραση σε τούνελ», πρόσθεσε ο Helms. «Και νομίζω ότι είναι δύσκολο να κάνεις φίλους όταν νιώθεις ευάλωτος». Ο Gawlik επεσήμανε τις δευτερεύουσες αρνητικές επιπτώσεις της μοναξιάς.

«Η μοναξιά έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία», εξήγησε ο Gawlik. «Έτσι, οτιδήποτε από καρδιαγγειακές παθήσεις έως κατάθλιψη, άγχος, γνωστική εξασθένηση, ακόμη και το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επηρεαστεί όταν είστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι αν βρίσκεστε σε κοινωνική απομόνωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ισοδυναμεί με το κάπνισμα περίπου 15 τσιγάρα την ημέρα».

«Το να έχεις κάποιον με τον οποίο μπορείς να σχετιστείς και αυτό το αίσθημα σύνδεσης που κάποιος άλλος αντιμετωπίζει με αυτό που έχεις να κάνεις μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των συναισθημάτων μοναξιάς», είπε ο Gawlik.

«Νομίζω ότι μας εξοπλίζει να δημιουργήσουμε καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας· νομίζω ότι μας κάνει πιο υγιείς», είπε ο Helms. «Πιστεύω ότι το φαινόμενο κυματισμού από τη σύνδεση με άλλους γονείς και τη λήψη υποστήριξης όταν τη χρειάζεσαι είναι αμέτρητο. Σε κάνει καλύτερο υπάλληλο. Σε κάνει καλύτερο σύζυγο, γονέα, φίλο. Νομίζω ότι απλώς εμπλουτίζει τη ζωή μας… απλώς όπως η γονική μέριμνα, αλλά απλώς σε ανεβάζει επίπεδο».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκληθεί από τη μοναξιά

Η μοναξιά μπορεί να σκοτώσει

Πώς τα social media έχουν καταστρέψει τις φιλίες;

Τα μοναχικά παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ψύχωση, σύμφωνα με νέα μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Πώς η οικογενειακή οικονομική ανασφάλεια μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδιά: Οι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία είχαν ένα δευτερογενές αποτέλεσμα που τελικά συνδέθηκε αρνητικά με την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Tο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς 

Κάπνισμα παιδιά: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Close Icon