Ψυχική Υγεία

Έρευνες Σχιζοφρένεια: Ελπίδες για μελλοντικές αποτελεσματικότερες θεραπείες των ασθενών

Έρευνες Σχιζοφρένεια: Ελπίδες για μελλοντικές αποτελεσματικότερες θεραπείες των ασθενών

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η εξιχνίαση της βιολογικής βάσης της σχιζοφρένειας θα οδηγήσει στην εφαρμογή πιο εξατομικευμένων και, συνεπώς, περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών.

Έρευνες Σχιζοφρένεια: Μεγαλύτερη πρόσβαση στον τρόπο που λειτουργούν οι ψυχώσεις και η σχιζοφρένεια έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε μέσα από δύο νέες επιστημονικές έρευνες. Κάθε μια από τις συγκεκριμένες έρευνες διαθέτει επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες, που με τα ευρήματά τους δίνουν ελπίδες για τις μελλοντικές αποτελεσματικότερες θεραπείες των ασθενών.

Συγκεκριμένα, η πρώτη μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή ακτινολογίας Χρήστο Νταβατζίκο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία βασίστηκε στη συμμετοχή 307 ασθενών ως 45 ετών με σχιζοφρένεια και 364 υγιών, που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ανακαλύφτηκε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι σχιζοφρένειας, που διαφέρουν μεταξύ τους από άποψη νευροανατομίας. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν, μάλιστα, στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Brain».

Υπήρξε, ωστόσο, και μια δεύτερη έρευνα που τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο αμερικάνικο περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry». Η έρευνα, με επικεφαλής τον Νικόλαο Κουτσουλέρη του Πανεπιστημίου Λούντβιχ, καθηγητή νευροδιαγνωστικών εφαρμογών στην ψυχιατρική, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες στις οποίες μπορούν να καταταχθούν οι ασθενείς με ψύχωση (σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή).

Η παραπάνω έρευνα μελέτησε 223 ασθενείς σε βάθος 18 μηνών και κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι ψυχώσεις πρέπει να χωρίζονται σε πέντε υπό-ομάδες: αυτοκτονικές, άκρως λειτουργικές και σοβαρές, καταθλιπτικές, συναισθηματικές. Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του δρ Κουτσουλέρη «κάθε μία υποομάδα μπορεί να διακριθεί σαφώς από όλες τις άλλες με βάση τα κλινικά δεδομένα».

Είναι αξιοσημείωτο, για παράδειγμα, πως από σοβαρή ψύχωση υποφέρουν περισσότερο άντρες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια με σαφή συμπτώματα ψύχωσης, αλλά όχι κατάθλιψη ή μανία. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «HYDRA», που αναπτύχθηκε από την ομάδα του ελληνικής καταγωγής ακτινολόγου, συνέβαλε στην ανάλυση των απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου όλων των ατόμων.

Τα πορίσματα της έρευνας είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα, ο πιο συχνός τύπος σχιζοφρένειας χαρακτηρίζεται από μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τους υγιείς. Αντίθετα, στον δεύτερο τύπο σχιζοφρένειας, ο οποίος και συναντάται στο 40% περίπου των ασθενών, ο όγκος είναι παρόμοιος με εκείνον των υγιών ατόμων.

Ο δρ Νταβατζίκος, ειδικός σε θέματα βιοϊατρικής απεικόνισης και ανάλυσης, επεσήμανε πως «πολλές άλλες μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν σημαντικά μικρότερους όγκους εγκεφαλικού ιστού σε σχέση με τους υγιείς. Όμως τουλάχιστον στο ένα τρίτο των ασθενών βρήκαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει, καθώς ο εγκέφαλός τους είναι σχεδόν τελείως φυσιολογικός. Στο μέλλον δεν θα συνεχίσουμε να λέμε ότι ο ασθενής έχει σχιζοφρένεια. Θα λέμε ότι έχει αυτό τον υποτύπο σχιζοφρένειας ή αυτό το μη φυσιολογικό πρότυπο, αντί να έχουμε μια μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία θα κατηγοριοποιούμε τους πάντες».

Η αλήθεια είναι πως η θεραπεία των ασθενών με σχιζοφρένεια αποτελεί ένα πολύπλοκο ζήτημα, καθώς ασθενείς με σχιζοφρένεια διαφέρουν πολύ μεταξύ τους τόσο σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα όσο και την ανταπόκρισή τους στα αντιψυχωτικά φάρμακα. Ακριβώς λόγω αυτών των διαφορών τους, η φαρμακευτική θεραπεία εμφανίζει πολύ καλά αποτελέσματα σε μια ομάδα ασθενών και καθόλου καλά σε μια άλλη ομάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας στην οποία συμμετείχαν και δύο άλλοι Έλληνες της διασποράς, ο καθηγητής ψυχιατρικής Χρήστος Παντελής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και ο επίκουρος καθηγητής βιοϊατρικής απεικόνισης και ανάλυσης Αριστείδης Σωτήρας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις, οι διαφορές ενδέχεται να έχουν νευροατομική βάση.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η εξιχνίαση της βιολογικής βάσης της σχιζοφρένειας θα οδηγήσει στην εφαρμογή πιο εξατομικευμένων και, συνεπώς, περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών. Μέχρι σήμερα, λόγω της έλλειψης επαρκών διαγνωστικών μεθόδων σαφούς διάκρισης των διαφορετικών τύπων ψυχώσεων  οι ασθενείς ταξινομούνταν αναλόγως των συμπτωμάτων τους σε δύο ευρείες κατηγορίες (διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια).

Το νευροϋπολογιστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (με μηχανική μάθηση), που βασίζεται στη μέθοδο την οποία ανέπτυξαν ο Κουτσουλέρης και οι συνεργάτες του, δίνει τη δυνατότητα κατηγοριοποίησης των ψυχωτικών ασθενών και δημιουργεί αισιοδοξία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συσχετίζεται η κατατονία με τη σχιζοφρένεια

Σχιζοφρένεια: Νέα βήματα από δύο Έλληνες επιστήμονες για πιο εξατομικευμένες θεραπείες

Νέα μελέτη με επαναστατικές συνέπειες για τη σχιζοφρένεια

Όταν το στρες διαλύει τη σχέση

Οι στρεσογόνες περίοδοι τείνουν να συσχετίζονται με λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Αν ένας από τους δύο περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του στη δουλειά με πολύ πίεση και προθεσμίες, μειώνεται αυτόματα ο κοινός χρόν

Έχεις κάψει τον εγκέφαλό σου από την υπερβολική σκέψη. Δες 3 τρόπους για να απαλλαγείς

Υπερβολική σκέψη: Τρεις χειροπιαστές συμβουλές για να το σταματήσεις. Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της σκέψης και της εμμονή σε μία κατάσταση. Η υπερβολική σκέψη είναι μια στρατηγική που εφαρμόζεται συχνά από άτομα με άγχος για να αισθάνονται περισσότερο υπό τον έλεγχο μιας κατάστασης. Το πρόβλημα με την υπερβολική σκέψη είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια να "το καταλάβεις", το άτομο αποσπάται από το να νιώθει τα συναισθήματά του και αυτό μπορεί να γίνει εντελώς εξουθενωτικό.

Ανδρική κατάθλιψη και συμπτώματα

Αναγνώριση της κατάθλιψης στους άνδρες: 7 σημάδια για παρακολούθηση. Είσαι εσύ ή κάποιος που ξέρεις να παλεύει με την κατάθλιψη; Φαίνεται ότι ο αδερφός, ο θείος, ο πατέρας ή ο φίλος δεν είναι ο συνήθης εαυτός του; Λέει ότι νιώθει κουρασμένος όλη την ώρα; Η γνώση των σημείων κατάθλιψης στους άνδρες είναι σημαντική, ώστε ο αγαπημένος σας να μπορέσει να λάβει την απαραίτητη θεραπεία και να μην ξεπεραστεί από την κατάθλιψη.

Τρόποι απόκρισης στη «σιωπηλή τιμωρία»

Αυτοί οι άνθρωποι, όταν θυμώνουν από κάτι που είπε ή έκανε ο/η σύντροφός τους, γίνονται ψυχροί. Μπορεί να μην εκφράζουν κακία απευθείας, αλλά συμπεριφέρονται στον άλλο σαν να είναι κάποιος που σχεδόν δεν γνωρίζουν ή σαν να μιλούν στον γείτονα ή στον συνάδελφό τους.

Μήν αφήνετε πεποιθήσεις και ανασφάλειες να αλληλεπιδρούν αρνητικά στη ζωή σας

Ή ίσως ο τρόπος που ο καλύτερος φίλος σας έχει επιλέξει να κάνει τη ζωή του να μην ταιριάζει σε εσάς, αλλά ταιριάζει σε εκείνον. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορείτε να αρχίσετε να αναπλαισιώνετε τον τρόπο που βλέπετε τις καταστάσεις.

Αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας ασθενών με οδοντικό άγχος

Οδοντικό άγχος: Αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας ασθενών.  Σε πρόσφατη έρευνα 18.000 ατόμων παγκοσμίως, το 61% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι πάσχουν από οδοντικό φόβο και άγχος. Συχνά, το άγχος του ασθενούς εκδηλώνεται ως οδοντιατρική αποφυγή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες επιπλοκές από το στόμα ή σε χαμηλή ποιότητα ζωής.

Μπορεί να μην την έχεις ακούσει αλλά υπάρχει η γελοφοβία

Γελοφοβία: Η ευαισθησία αυτή μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία στις σχέσεις. Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η ευαισθησία στο γέλιο μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία ενός ατόμου στις ρομαντικές σχέσεις και συνδέεται με την ανασφαλή προσκόλληση. Η γελοφοβία είναι μια κοινωνική φοβία που χαρακτηρίζεται από έναν υπερβολικό φόβο να γελοιοποιηθεί. Οι άνθρωποι με αυτές τις τάσεις είναι υπερευαίσθητοι στο γέλιο και συχνά παρερμηνεύουν τους ήχους του γέλιου ως γελοιοποίηση που απευθύνεται στους εαυτούς τους.