Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Γιατί νιώθουμε καλύτερα μετά από άσκηση [vid]

Αθλητισμός: Γιατί νιώθουμε καλύτερα μετά από άσκηση [vid]

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας. Ακόμη και μια σύντομη μόρφη άσκησης, όπως 10 λεπτά γρήγορο περπάτημα αυξάνει την πνευματική μας εγρήγορση, την ενέργεια και τη θετική μας διάθεση. Επιπλέον, η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας και να μειώσει το στρες και το άγχος. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Επίδραση στη διάθεσή μας
Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Μια μελέτη ζήτησε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τη διάθεσή τους αμέσως μετά από περιόδους σωματικής δραστηριότητας (π.χ. πηγαίνοντας μια βόλτα ή κάνοντας δουλειές του σπιτιού) και περιόδους αδράνειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν περισσότερο ικανοποιημένοι, πιο ενεργοποιημένοι και πιο ήρεμοι μετά από σωματική δραστηριότητα σε σύγκριση με όταν βρίσκονταν μετά από περιόδους αδράνειας. Βρήκαν επίσης ότι η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στη διάθεση ήταν μεγαλύτερη όταν η διάθεση ήταν αρχικά χαμηλή.

Επίδραση στο άγχος μας
Όταν συμβαίνουν γεγονότα που μας κάνουν να νιώθουμε ότι απειλούμαστε ή που διαταράσσουν την ισορροπία μας με κάποιο τρόπο, οι άμυνες του σώματός μας μειώνονται και δημιουργούν μια αντίδραση στρες, η οποία μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε μια ποικιλία άβολων σωματικών συμπτωμάτων και να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά από ότι συνήθως. Τα πιο κοινά συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, εφίδρωση και απώλεια όρεξης. Συμπτώματα σαν αυτά πυροδοτούνται από μια ορμόνη του στρες στο σώμα μας – αλλιώς γνωστή ως η απόκριση «μάχης ή φυγής». Είναι αυτές οι ορμόνες, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, που ανεβάζουν την αρτηριακή μας πίεση, αυξάνουν τον καρδιακό μας ρυθμό και αυξάνουν τον ρυθμό με τον οποίο ιδρώνουμε, προετοιμάζοντας το σώμα μας για μια αντίδραση έκτακτης ανάγκης. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα μας και τη δραστηριότητα του στομάχου μας, ενώ η κορτιζόλη, μια άλλη ορμόνη του στρες, απελευθερώνει λίπος και ζάχαρη στο σύστημα για να ενισχύσει την ενέργειά μας.

Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 λεπτά άσκησης μπορεί να είναι σωτήρια για τους άνω των 40 ετών

Είναι η άσκηση εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.

Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

Πράσινο χρώμα: Πολλές φορές θα σκέφτεστε ότι τα χρώματα που επιλέγετε δείχνουν κάτι για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι είτε η προσωπικότητά σας είτε τα παρόντα συναισθήματά σας. Ενημερωθείτε διαβάζοντας το άρθρο μας.

5 tips για να υπάρχει και δεύτερο ραντεβού

Σχέσεις: Η γνωριμία με καινούργια άτομα είναι δύσκολη διαδικασία για κάποιους. Όμως, γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν επιθυμείτε να γνωρίσετε κάποιον καλύτερα. Διαβάστε εδώ τα μυστικά για ένα τέλειο πρώτο ραντεβού.

Η εκπαίδευση νοσηλευτών κλειδί για τον εντοπισμό της επιλόχειας κατάθλιψης

Επιλόχεια κατάθλιψη: Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανιχνεύουν την επιλόχεια κατάθλιψη σε νέες μητέρες και θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό της πάθησης, αναφέρουν ερευνητές.

Γάμος πανδημία: Πώς ένας γάμος χαμηλών τόνων μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική σας ευεξία;

Γάμος πανδημία: Ο προγραμματισμός ενός γάμου μικρότερου μεγέθους ή εμβέλειας μπορεί να σας ωθήσει να σκεφτείτε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς και τον σύντροφό σας.