Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Οι ισχυρές αντικαταθλιπτικές του δράσεις [vid]

Αθλητισμός: Οι ισχυρές αντικαταθλιπτικές του δράσεις [vid]

Αθλητισμός: Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει, ακόμη και να αποτρέψει την κατάθλιψη, το άγχος και άλλες ψυχολογικές παθήσεις.

Διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Τα φάρμακα βοηθούν πολλούς, αλλά όχι όλους. Συχνά, πολλοί άνθρωποι με ψυχολογικές προκλήσεις παραβλέπουν μια άλλη επιλογή που, όταν λειτουργεί, μπορεί να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και φθηνότερους τρόπους διαχείρισης διαταραχών ψυχικής υγείας: την άσκηση.

Δεν είναι νέα είδηση το γεγονός ότι η άσκηση ωφελεί τη σωματική σας υγεία. Αλλά μόλις πρόσφατα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η φαρμακευτική θεραπεία, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η άσκηση έχει βαθιές επιδράσεις στον εγκέφαλο, και ιδιαίτερα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια. Και ενώ όσο περισσότερο ασκείστε τόσο το καλύτερο, ακόμη και μέτρια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, όπως μία καθημερινή βόλτα, μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την ψυχική σας υγεία.

«Είναι μια πολύ ισχυρή παρέμβαση το να είστε σωματικά δραστήριοι», λέει ο Anders Hovland, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία. Αλλά αυτή η γνώση μόλις και μετά βίας έχει αρχίσει να διεισδύει στην πράξη, λέει ο Joseph Firth, ερευνητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απλώς ρωτήστε εκατό άτομα που λαμβάνουν φροντίδα ψυχικής υγείας πόσοι λαμβάνουν συστάσεις άσκησης ως μέρος αυτής της φροντίδας. «Δεν θα βρίσκατε πολλούς», υπογραμμίζει ο Firth.

Άσκηση — ένα εργαλείο κατά της κατάθλιψης

Μερικά από τα ισχυρότερα στοιχεία για τα ψυχικά οφέλη της άσκησης επικεντρώνονται στην κατάθλιψη (η έρευνα για τη σχιζοφρένεια είναι πιο προκαταρκτική αλλά πολλά υποσχόμενη). Το 2016, ο Hovland και οι συνεργάτες του έψαξαν τη δημοσιευμένη σχετική βιβλιογραφία και εντόπισαν 23 κλινικές δοκιμές που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της άσκησης στη θεραπεία της κατάθλιψης. Συνολικά, αυτές οι μελέτες διαπίστωσαν ότι η άσκηση ήταν περίπου εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, κατέληξαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σχεδόν αμέσως, γεγονός που την καθιστά ένα πολύτιμο συμπλήρωμα σε θεραπείες πρώτης γραμμής, σημειώνει ο Brett Gordon, ερευνητής ψυχολογίας της άσκησης στο Penn State College of Medicine. Την ίδια ώρα, όπως λέει, η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένες από τις δυσάρεστες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών, όπως η αύξηση βάρους.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

Το "άμεσο εργαλείο" για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας

Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τηλεψυχιατρική και ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης για ασθενείς με σχιζοφρένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι ακόμη και ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με τηλεψυχιατρική και με καλή συμμόρφωση. «Ειδικά για ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν προβλήματα πρόσβασης, η τηλεψυχιατρική είναι πραγματικά χρήσιμη», είπε ο Colon-Rivera.

Η πανδημία της COVID και το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων έπληξαν σκληρά την ψυχική υγεία των παιδιών

Κανείς δεν νοιάζεται περισσότερο για τα παιδιά από τους γονείς τους. Το κίνημα των γονέων έχει ήδη ξεκινήσει με τον αγώνα για τα παιδιά μας ως προς το πρόγραμμα σπουδών και τους περιορισμούς από την πανδημία. Πρέπει να εξελιχθεί σε αίτημα για την προστασία τους από τα πυροβόλα όπλα

Αλλεργίες - Ο κρυφός τους αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Αλλεργίες: Αν και είναι κοινές, οι αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώσει τις καθημερινές του εργασίες και τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν στην αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Αυτό το άρθρο εξετάζει την επίδραση των αλλεργιών στην ψυχική υγεία. Τι λέει η έρευνα;

Ο νόμος και η ιατρική δεοντολογία δεν παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη λύση για την τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου από ψυχιάτρους

Είναι ο ασθενής πρόθυμος να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να παραδεχτεί το έγκλημα ή να εξουσιοδοτήσει τον ψυχίατρο να το κάνει;

Η αερόβια άσκηση ενισχύει την ψυχική υγεία ατόμων παχυσαρκία-Μελέτη

Αθλητισμός: Οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Affective Disorders εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του τύπου, της συχνότητας και της διάρκειας της σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με παχυσαρκία και ποικίλου αριθμού χρόνιων ασθενειών.