Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Μελέτη 2018: Υπάρχει σχέση μεταξύ σχιζοφρένειας και άνοιας;

Μελέτη 2018: Υπάρχει σχέση μεταξύ σχιζοφρένειας και άνοιας;

Αντίθετα, βασίζουν τη διάγνωση σε συμπτώματα όπως αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά και αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την άνοια.

Μελέτη 2018: Μια σειρά από μελέτες υποδηλώνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ σχιζοφρένειας και άνοιας. Τα άτομα με όψιμη έναρξη της σχιζοφρένειας φαίνεται να έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια. Μια μελέτη του 2018 τόνισε ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια πολύ όψιμης έναρξης (σχιζοφρένεια που εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 60 ετών) είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Ωστόσο, η ακριβής φύση της σχέσης μεταξύ σχιζοφρένειας και άνοιας είναι λιγότερο σαφής. Ερευνητές και γιατροί θεωρούν τη σχιζοφρένεια όψιμης και πολύ όψιμης έναρξης ως μια σπάνια αλλά μοναδική κλινική οντότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν η σχιζοφρένεια είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια, αιτία άνοιας ή εάν το ένα μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του άλλου.

Στην πραγματικότητα, η σχιζοφρένεια ονομαζόταν κάποτε «dementia praecox», που σημαίνει πρόωρη άνοια. Ωστόσο, η σχιζοφρένεια έχει χαρακτηριστεί ότι παρουσιάζει μείωση της γνωστικής ικανότητας νωρίς στην πορεία της πάθησης χωρίς μεγάλη εξέλιξη.

Σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα είναι εάν η σχιζοφρένεια αυξάνει τον κίνδυνο μιας νευροεκφυλιστικής νόσου όπως η άνοια. Η ψύχωση, μια συλλογή συμπτωμάτων και ένα βασικό χαρακτηριστικό της σχιζοφρένειας, θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι άνοιας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άνοια προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με σχιζοφρένεια σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό σχιζοφρένειας.

Υπάρχει σχέση μεταξύ της διάγνωσης της σχιζοφρένειας και της ανάπτυξης άνοιας;

Μια σειρά από μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της σχιζοφρένειας και αργότερα της διάγνωσης άνοιας. Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση του 2018 εξέτασε έξι προηγούμενες μελέτες στις οποίες 1 στους 25 συμμετέχοντες είχε άνοια. Οι ερευνητές βρήκαν σημαντική αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας όταν ένα άτομο έπασχε επίσης από σχιζοφρένεια.

Μια άλλη μελέτη του 2018, βρήκε μια στενή συσχέτιση μεταξύ της πολύ όψιμης έναρξης της σχιζοφρένειας και της ανάπτυξης άνοιας. Τα άτομα με πολύ όψιμη έναρξη σχιζοφρένειας είχαν τριπλάσια αύξηση στα ποσοστά άνοιας. Μπορεί η σχιζοφρένεια να οδηγήσει σε άνοια; Δεν είναι σαφές εάν η σχιζοφρένεια προκαλεί άνοια ή εάν οι δύο ασθένειες μοιράζονται κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που τις κάνει πιο πιθανό να εμφανιστούν μαζί.

Οι ερευνητές επίσης δεν γνωρίζουν εάν η θεραπεία της σχιζοφρένειας μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Περαιτέρω πολύπλοκα πράγματα είναι το γεγονός ότι η άνοια και η σχιζοφρένεια μοιράζονται πολλά συμπτώματα, όπως αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και αλλαγές συμπεριφοράς.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ορισμένα είδη άνοιας, όπως η μετωποκροταφική άνοια, η οποία τείνει να εμφανίζεται νωρίτερα στη ζωή και μπορεί να μιμείται τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Μερικοί άνθρωποι με άνοια έχουν συμπτώματα ψύχωσης – μια αποσύνδεση από την πραγματικότητα ακόμη και πριν εμφανίσουν άλλα συμπτώματα. Ένα έγγραφο του 2017 τονίζει ότι τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση σχιζοφρένειας όψιμης έναρξης θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι άτομα που έχουν άνοια, αλλά έχουν ψύχωση ως μέρος της ασθένειάς τους.

Αυτό δείχνει περαιτέρω τη σημασία μιας ενδελεχούς ιατρικής αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη και τις δύο διαγνώσεις όταν τα άτομα παρουσιάζουν ψύχωση αργότερα στη ζωή τους.

Πώς διασφαλίζουν οι γιατροί ότι το άτομο έχει τη σωστή διάγνωση;

Η διάγνωση τόσο της σχιζοφρένειας όσο και της άνοιας μπορεί να είναι δύσκολη. Οι προκλήσεις αυξάνονται όταν ένα άτομο έχει ήδη μία από τις δύο καταστάσεις. Δεν υπάρχει ενιαίο οριστικό τεστ για την άνοια. Ενώ τα τεστ μπορούν να δείξουν ότι ένα άτομο έχει μειωθεί στη γνωστική του λειτουργία, αυτά τα τεστ δεν μπορούν να αποδείξουν με βεβαιότητα ότι η άνοια είναι η αιτία ή να προσδιορίσουν ποιον τύπο άνοιας έχει ένα άτομο.

Τούτου λεχθέντος, η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της διάγνωσης που είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανή. Αντίθετα, οι γιατροί χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό δοκιμών, όπως αιματολογικές εξετάσεις και σαρώσεις εγκεφάλου, για να αναζητήσουν δείκτες άνοιας, συμπεριλαμβανομένων σημείων πλακών στον εγκέφαλο. Ωστόσο, δεν αναπτύσσουν όλα τα άτομα με άνοια εγκεφαλικά σημάδια της νόσου και ορισμένα άτομα με πλάκες ή άλλα συμπτώματα δεν έχουν άνοια.

Ομοίως, κανένα τεστ δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένα άτομο πάσχει από σχιζοφρένεια και οι γιατροί δεν χρησιμοποιούν σαρώσεις εγκεφάλου ή εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση αυτής της πάθησης. Αντίθετα, βασίζουν τη διάγνωση σε συμπτώματα όπως αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά και αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την άνοια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πειραματικό στάδιο θεραπείας σοβαρής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με σχιζοφράνεια

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Ψυχωσικά συμπτώματα και αντιμετώπιση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι κάνει ένας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας;

Ψυχική υγεία: Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας αξιολογεί και αντιμετωπίζει διαταραχές ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, θέματα σχέσεων και προκλήσεις στη ζωή.

Τα SMS και η σχέση τους με τα συναισθήματα

Όταν απουσιάζουν όλα αυτά τα στοιχεία στην επικοινωνία μας και το μόνο που υπάρχει είναι λέξεις σε μια οθόνη τότε η εμπειρία συρρικνώνεται και οι σχέσεις δεν αναπτύσσονται.

Καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς, η παραλλαγή όμικρον είναι πιο ζοφερή

Η Ολλανδία έχει προχωρήσει περισσότερο από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ και επεκτείνοντας τις σχολικές διακοπές σε ένα μερικό νέο lockdown.

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Παραδείγματα μετατόπισης ευθυνών: «Είσαι λυπημένος επειδή θέλεις να είσαι. Τώρα, θέλεις να είμαι κι εγώ αναστατωμένος», «Υψώνω τη φωνή μου μόνο και μόνο επειδή ήξερες ότι είχα μια κακή μέρα και παρόλα αυτά επέλεξες να παραπονεθείς γι’ αυτό».

Οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να αποτελούν τις επισπεύδουσες αιτίες για κάποια ψυχική διαταραχή

Πράγματι, η στήριξή τους και η δυνατότητα έκφρασης μέσω ατομικών ή ομαδικών συνεδριών συνεισφέρει στην ομαλή προσαρμογή των ασθενών κατά την διάρκεια νοσηλείας τους και στην βελτίωση της περίθαλψής τους. 

Όταν κάτω από την ενοχοποίηση κρύβεται ένα αίτημα, κρυμμένο σε μια κατηγορηματική, παθητικοεπιθετική συμπεριφορά

Όλα εξαρτώνται από την ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία, η οποία είναι μια δεξιότητα που μπορεί να πάρει χρόνο για να καλλιεργηθεί. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι όσο περισσότερο εξασκείτε την υγιή επικοινωνία, τόσο πιο εύκολη γίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Σύνδομο ή κατασκεύασμα το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Δεδομένου ότι ένα σύνδρομο ορίζεται από μια συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη συμπτωματολογία, η οποία αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή κλινική εικόνα, εύλογα δημιουργείται η απορία αν όντως υπάρχει μια φαινομενολογία υποδηλωτικής ενός έγκυρου ψυχιατρικού συνδρόμου ή αν τελικά πρόκειται για ένα κατασκεύασμα των Μέσων Ενημέρωσης, που προτρέπει ή επιτρέπει στην κοινωνία να αφομοιώσει τη συμπεριφορά του αιχμαλώτου ως «διαχειρίσιμη»

Close Icon