Ψυχική Υγεία

Πανδημία Αντίκτυπος Γενιές: Το άγχος που σχετίζεται με την covid βαραίνει πολύ τη Generation Z

Πανδημία Αντίκτυπος Γενιές: Το άγχος που σχετίζεται με την covid βαραίνει πολύ τη Generation Z

Για ορισμένους, η πανδημία ήταν η στιγμή να ξανασκεφτούν τα μελλοντικά σχέδια.

Πανδημία Αντίκτυπος Γενιές: Το 46% είπε ότι η πανδημία έχει δυσκολέψει την επιδίωξη των στόχων εκπαίδευσης ή καριέρας Απομόνωση. Ανησυχία. Αβεβαιότητα. Το άγχος της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τους Αμερικανούς όλων των ηλικιών, αλλά μια νέα δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες αντιμετώπισαν μερικούς από τους πιο σκληρούς αγώνες καθώς ενηλικιώνονται σε μια περίοδο ακραίας αναταραχής. Συνολικά, περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών ηλικίας 13 έως 56 ετών αναφέρουν την πανδημία ως κύρια πηγή άγχους και πολλοί λένε ότι έχει κάνει ορισμένα μέρη της ζωής τους πιο δύσκολα.

Αλλά όσον αφορά την εκπαίδευση, τις φιλίες και τα ραντεβού, η αναταραχή είχε έντονο αντίκτυπο στη Generation Z, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το MTV Entertainment Group και το Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

Μεταξύ των Αμερικανών στη Generation Z — η έρευνα περιελάμβανε ηλικίες 13 έως 24 — το 46% είπε ότι η πανδημία έχει δυσκολέψει την επιδίωξη των στόχων εκπαίδευσης ή καριέρας, σε σύγκριση με το 36% των Millennials και το 31% στη Generation X. Υπήρχε παρόμοιο χάσμα όταν ήρθε στα ραντεβού και τις ρομαντικές σχέσεις, με το 40% της Generation Z να λέει ότι έγινε πιο δύσκολο.

Μια νέα δημοσκόπηση του MTV/AP-NORC διαπιστώνει ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί tης Generation Z ηλικίας 13 έως 24 ετών λένε ότι η COVID-19 έχει κάνει πιο δύσκολη την επιδίωξη στόχων εκπαίδευσης ή καριέρας, σε σύγκριση με το 36% των Millennials και το 31% της Gen X. Το σαράντα πέντε τοις εκατό της Gen Z ανέφερε επίσης μεγαλύτερη δυσκολία στη διατήρηση καλών σχέσεων με φίλους, σε σύγκριση με το 39% των Αμερικανών της Genερατιον X.

Ενώ πολλοί Millennials είπαν επίσης ότι οι φιλίες ήταν πιο δύσκολες, η Gen Z ήταν λιγότερο πιθανό από τους Millennials να πει ότι η πανδημία το έκανε πραγματικά πιο εύκολο, 18% έναντι 24%.

Περίπου οι μισοί Αμερικανοί από γενιά σε γενιά, συμπεριλαμβανομένης της Gen Z, είπαν ότι η πανδημία οδήγησε σε αγώνες για τη διασκέδαση και τη διατήρηση της ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα είναι συνεπή με αυτά που βλέπουν οι ειδικοί σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης. Μετά από μήνες απομακρυσμένης εκπαίδευσης και περιορισμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.

Πολλοί αντιμετωπίζουν επίσης ακαδημαϊκά προβλήματα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκπαίδευσης.

Ο μεγάλος αντίκτυπος στα παιδιά και τους εφήβους συνδέεται εν μέρει με το πού βρίσκονται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, είπε η Δρ Κόρα Μπρόουνερ, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ.

Αυτές οι περίοδοι είναι όταν οι άνθρωποι βλέπουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην εκτελεστική λειτουργία – τις περίπλοκες νοητικές δεξιότητες που απαιτούνται για την πλοήγηση στην καθημερινή ζωή. «Είναι αυτή η τέλεια καταιγίδα όπου έχετε απομονωμένη μάθηση, μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση με συνομηλίκους και γονείς που επίσης παλεύουν με παρόμοια προβλήματα», είπε ο Breuner.

Σημαίνει ότι, ενώ οι νέοι υστερούν στο σχολείο, υστερούν επίσης στις δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το άγχος και να λάβουν αποφάσεις, πρόσθεσε.

Για τη 16χρονη Ivy Enyenihi, η σκέψη και μόνο της περασμένης σχολικής χρονιάς είναι δύσκολη.

Ενώ οι γονείς της συνέχιζαν να εργάζονται προσωπικά, εκείνη περνούσε μέρα με τη μέρα μόνη στο σπίτι τους στο Νόξβιλ του Τενεσί. Τα διαδικτυακά μαθήματα του γυμνασίου της περιλάμβαναν ζωντανή αλληλεπίδραση με έναν δάσκαλο μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, αφήνοντάς την εντελώς απομονωμένη τις περισσότερες μέρες. «Είμαι πολύ κοινωνικός άνθρωπος και έτσι το να μην έχω κόσμο ήταν ίσως αυτό που το έκανε πιο δύσκολο», είπε ο Enyenihi.

“Απλώς έκανε τα φυσιολογικά πράγματα δύσκολα. Και σίγουρα μου έκανε κατάθλιψη.” Μέχρι το εαρινό εξάμηνο, παρακάμπτει εργασίες και έκανε το ελάχιστο για να τα βγάλει πέρα. Ένιωθε αποκομμένη από τους συμμαθητές και τους δασκάλους στο σχολείο της. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί από τότε που επέστρεψε στα προσωπικά μαθήματα φέτος, αλλά εξακολουθεί να προλαβαίνει τα μαθήματα μαθηματικών που έχασε πέρυσι και αναρωτιέται αν έχει κάνει αρκετά για να ξεχωρίσει στις αιτήσεις κολεγίου. Συνολικά, η αίσθηση της απομόνωσης έχει ξεθωριάσει, αλλά η μνήμη της παραμένει. «Είναι ακόμα κομμάτι του εαυτού μου», είπε. «Αν το σκεφτώ, επανέρχεται».

Η αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία αυτό το φθινόπωρο ήταν μια κύρια ανησυχία για τις γενιές, με το 35% να την αναφέρει ως κύρια πηγή άγχους. Ένα άλλο 29% είπε ότι ο φόβος της μόλυνσης από την COVID-19 ήταν σοβαρός παράγοντας άγχους. Ο Tanner Boggs, 21 ετών, λέει ότι η πανδημία έχει κλονίσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής του.

Ο τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας λέει ότι οι ακαδημαϊκοί του, η ψυχική του υγεία και η σωματική του υγεία δέχτηκαν όλα τα χτυπήματα. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης σχολικής χρονιάς στην κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματός του, με μειωμένο κίνητρο να παρακολουθεί τα διαδικτυακά μαθήματα.

Μερικές μέρες ξυπνούσε μόνο για να συνδεθεί σε μια διάλεξη για το Zoom και μετά σέρνονταν ξανά στο κρεβάτι. Τα άγχη του επιδεινώθηκαν μέχρι που οι εργασίες όπως το να πάει στο μπακάλικο έγιναν αφόρητες.

Σπάνια έβγαινε έξω, αλλά κατέληξε να κολλήσει την COVID-19 από έναν συγκάτοικο, αφήνοντάς τον με συμπτώματα από τα οποία εξακολουθεί να υποφέρει, είπε. Αφού εμβολιάστηκε και επέστρεψε στα προσωπικά μαθήματα, η ακαδημαϊκή και η ψυχική του υγεία έχουν βελτιωθεί. Αλλά μερικές φιλίες φαίνεται να έχουν ξεθωριάσει, είπε, και κομμάτια της ζωής του αλλάζουν για πάντα.

Πρόσφατα, μια μελέτη έδειξε πώς το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία έχει επηρεάσει τη Generation Z.

«Το καλύτερο που μπορώ να το περιγράψω είναι τραγικό», είπε ο Μπογκς. “Έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μου, από τις σχέσεις με φίλους και συνομηλίκους μέχρι τον τρόπο που πηγαίνω στα παντοπωλεία. Απλά τα πάντα.” Σε σύγκριση με άλλες γενιές, η Gen Z είναι πιο πιθανό να δει την εκπαίδευση ως βασικό μέρος της ταυτότητάς της, σύμφωνα με την έρευνα.

Περίπου τα δύο τρίτα στη Gen Z είπαν ότι ήταν πολύ ή εξαιρετικά σημαντικό για την ταυτότητά τους, σε σύγκριση με τους μισούς Millennials και περίπου 4 στους 10 στη Gen X.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι βλέπουν την εκπαίδευση ως ένα πιθανό εμπόδιο, είπε ο Vilmaris González, ο οποίος διαχειρίζεται προγράμματα για τη νεολαία για το μη κερδοσκοπικό Education Trust στο Τενεσί.

Καθώς πολλοί αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα, αναδύονται επίσης σε έναν κόσμο όπου το μέλλον της εργασίας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι τόσο αβέβαιο όσο ποτέ, είπε.

«Είμαι σίγουρη ότι δεν θα καταλάβουμε τη σοβαρότητα αυτών των επιπτώσεων για τα επόμενα χρόνια», είπε. «Αυτό θα σημαδέψει τη γενιά τους για πάντα».

Για ορισμένους, η πανδημία ήταν η στιγμή να ξανασκεφτούν τα μελλοντικά σχέδια. Πριν, η Gabi Hartinger, 21 ετών, σπούδαζε για να γίνει δασκάλα. Αλλά ο τελευταίος χρόνος έφερε αναταραχή που άλλαξε τη ζωή – ο πατέρας της πέρασε περισσότερες από 40 ημέρες νοσηλευόμενος με COVID-19 και η απομόνωση και το άγχος της την οδήγησαν να αναζητήσει συμβουλευτική ψυχικής υγείας. Τώρα, η Hartinger, τελειόφοιτος στο College of the Ozarks στο Point Lookout του Μιζούρι, ελπίζει να γίνει σχολική σύμβουλος για να βοηθήσει τους νεότερους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις δικές τους προκλήσεις. «Για πολλούς μαθητές γυμνασίου που ήξερα, το σχολείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ένας μεγάλος αγώνας», είπε. «Νομίζω ότι αυτό άλλαξε την άποψή μου για το τι θέλω να κάνω όταν φύγω από εδώ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Internet of Things θα καλύψει τις ανάγκες της ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας

Ενώ η ψυχική υγεία των νέων μειώνεται για πάνω από μια δεκαετία, η COVID-19 επιδείνωσε την κρίση.

Φυσική δραστηριότητα και παραμονή στη φύση σχετίζονται με καλύτερη ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Η καθιστική ζωή μέσα στην πανδημία συνδέεται με μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι κάνει ένας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας;

Ψυχική υγεία: Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας αξιολογεί και αντιμετωπίζει διαταραχές ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, θέματα σχέσεων και προκλήσεις στη ζωή.

Τα SMS και η σχέση τους με τα συναισθήματα

Όταν απουσιάζουν όλα αυτά τα στοιχεία στην επικοινωνία μας και το μόνο που υπάρχει είναι λέξεις σε μια οθόνη τότε η εμπειρία συρρικνώνεται και οι σχέσεις δεν αναπτύσσονται.

Καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς, η παραλλαγή όμικρον είναι πιο ζοφερή

Η Ολλανδία έχει προχωρήσει περισσότερο από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ και επεκτείνοντας τις σχολικές διακοπές σε ένα μερικό νέο lockdown.

Τα άτομα με όψιμη έναρξη της σχιζοφρένειας φαίνεται να έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια

Αντίθετα, βασίζουν τη διάγνωση σε συμπτώματα όπως αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά και αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την άνοια.

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Παραδείγματα μετατόπισης ευθυνών: «Είσαι λυπημένος επειδή θέλεις να είσαι. Τώρα, θέλεις να είμαι κι εγώ αναστατωμένος», «Υψώνω τη φωνή μου μόνο και μόνο επειδή ήξερες ότι είχα μια κακή μέρα και παρόλα αυτά επέλεξες να παραπονεθείς γι’ αυτό».

Οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να αποτελούν τις επισπεύδουσες αιτίες για κάποια ψυχική διαταραχή

Πράγματι, η στήριξή τους και η δυνατότητα έκφρασης μέσω ατομικών ή ομαδικών συνεδριών συνεισφέρει στην ομαλή προσαρμογή των ασθενών κατά την διάρκεια νοσηλείας τους και στην βελτίωση της περίθαλψής τους. 

Όταν κάτω από την ενοχοποίηση κρύβεται ένα αίτημα, κρυμμένο σε μια κατηγορηματική, παθητικοεπιθετική συμπεριφορά

Όλα εξαρτώνται από την ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία, η οποία είναι μια δεξιότητα που μπορεί να πάρει χρόνο για να καλλιεργηθεί. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι όσο περισσότερο εξασκείτε την υγιή επικοινωνία, τόσο πιο εύκολη γίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Σύνδομο ή κατασκεύασμα το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Δεδομένου ότι ένα σύνδρομο ορίζεται από μια συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη συμπτωματολογία, η οποία αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή κλινική εικόνα, εύλογα δημιουργείται η απορία αν όντως υπάρχει μια φαινομενολογία υποδηλωτικής ενός έγκυρου ψυχιατρικού συνδρόμου ή αν τελικά πρόκειται για ένα κατασκεύασμα των Μέσων Ενημέρωσης, που προτρέπει ή επιτρέπει στην κοινωνία να αφομοιώσει τη συμπεριφορά του αιχμαλώτου ως «διαχειρίσιμη»