Ψυχική Υγεία

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Σχιζοφρένεια : Ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να βιώσει παραληρητική σκέψη, συμπεριλαμβανομένων παρανοϊκών σκέψεων. Μπορεί να μην είναι δυνατό για το άτομο να κάνει διάκριση μεταξύ αυτής και της τακτικής σκέψης.

Η σχιζοφρένεια επηρεάζει την αντίληψη ενός ατόμου και μπορεί να περιλαμβάνει παραισθήσεις και παραισθήσεις. Όταν συμβούν αυτά, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι. Οι παρανοϊκές ψευδαισθήσεις μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο να φοβάται ότι άλλοι τα παρακολουθούν ή προσπαθούν να τους βλάψουν. Επίσης, ένα άτομο που βιώνει μια αυταπάτη μπορεί να πιστεύει ότι μέσα όπως η τηλεόραση ή το Διαδίκτυο τους στέλνει ειδικά μηνύματα.

Αυτά τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό φόβο και άγχος, να διαταράξουν την καθημερινή ζωή και να περιορίσουν την ικανότητα ενός ατόμου να συμμετέχει στην εργασία και τις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με την οικογένεια.

Τι είναι η σχιζοφρένεια
 • Η σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή του φάσματος, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει διάφορες συνδεδεμένες καταστάσεις, συμπτώματα και χαρακτηριστικά.
 • Πριν από το 2013, οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης θεώρησαν ότι η παρανοϊκή σχιζοφρένεια ήταν ένας ξεχωριστός τύπος της διαταραχής. Ωστόσο, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών , το οποίο παρέχει οδηγίες από ειδικούς, ταξινομεί τώρα την παράνοια ως σύμπτωμα και όχι ως υποτύπο της διαταραχής.
 • Οι ειδικοί εξήγησαν την επιλογή τους να αφαιρέσουν τους υποτύπους από την ταξινόμηση, αναφέροντας «περιορισμένη διαγνωστική σταθερότητα, χαμηλή αξιοπιστία και κακή εγκυρότητα».

Σημάδια και συμπτώματα

 • Η σχιζοφρένεια είναι μια δια βίου κατάσταση ψυχικής υγείας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά όταν ένα άτομο είναι στα τέλη της εφηβείας του έως τις αρχές της δεκαετίας του ’30 .

Μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο:

 • διαδικασίες σκέψης
 • αντιλήψεις και συναισθήματα
 • πρότυπα ύπνου
 • ικανότητα επικοινωνίας
 • ικανότητα εστίασης και ολοκλήρωσης εργασιών
 • ικανότητα να συσχετίζονται με άλλους

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • έλλειψη κινήτρων
 • αργή κίνηση
 • αλλαγές στα πρότυπα ύπνου
 • χαμηλή λίμπιντο ή σεξουαλική ορμή
 • έλλειψη αυτο-φροντίδας
 • αποδιοργανωμένη σκέψη
 • αλλαγές στη γλώσσα του σώματος και τα συναισθήματα
 • απόσυρση από την οικογένεια, τους φίλους και τις δραστηριότητες
 • ψευδαισθήσεις και αυταπάτες

Ακολουθεί βίντεο για την σχιζοφρένεια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ωορρηξία : Πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά την σεξουαλική πράξη

Σήμερα οι αποφάσεις για τα self test: Θετικοί οι φαρμακοποιοί για παράταση

Η διαχείριση των χρημάτων που χρωστάει το δημόσιο στους προμηθευτές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aγοραφοβία: Αιτίες και συμπτώματα

Aγοραφοβία: Η αγοραφοβία μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητά σας να κοινωνικοποιείστε, να εργάζεστε, να συμμετέχετε σε σημαντικές εκδηλώσεις και ακόμη και να διαχειρίζεστε τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, όπως την εκτέλεση καθηκόντων.

Αντιδραστική διαταραχή προσκόλλησης : Θεραπεία υπόσχεται την καταπολέμηση της

Αντιδραστική διαταραχή προσκόλλησης : Το Rebirthing είναι μια εναλλακτική τεχνική θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αντιδραστικής διαταραχής προσκόλλησης . Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο είδος αναπνοής ( αναπνοή ) που προορίζεται να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε συναισθήματα.

Ψυχική διαταραχή : Συμβουλές να την εντοπίσετε

Ψυχική διαταραχή : Η αυταπάτη είναι μια ψευδή πεποίθηση που κατέχει ένα άτομο. Αντιβαίνει στην πραγματικότητα ή σε αυτό που θεωρείται συνήθως αληθινό. Η δύναμη μιας αυταπάτης βασίζεται στο πόσο πιστεύει το άτομο.

Ρέικι : Τα μειονεκτήματα της θεραπείας

Ρέικι : Το Ρέικι είναι μια μορφή θεραπείας θεραπείας ενέργειας. Αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία από τον Mikao Usui στη δεκαετία του 1920. Στα ιαπωνικά, το «reiki» σημαίνει ενέργεια καθολικής ζωής.

Πώς η κατάθλιψη σχετίζεται με την διατροφή

Κατάθλιψη Διατροφή: Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να καταδειχθούν με ασφάλεια οι σχέσεις μεταξύ προκλήσεων ψυχικής υγείας, και ειδικότερα της κατάθλιψης, και των διατροφικών επιλογών, στο μεσοδιάστημα συνίσταται ο περιορισμός των junk food, των τηγανητών και επεξεργασμένων τροφών, της κατανάλωσης αλκοόλ και η υιοθέτηση μιας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένης διατροφικής ρουτίνας, με πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών.

Πανσέληνος : Δείτε πως επηρεάζει την ψυχική υγεία

Πανσέληνος : Η ιδέα ότι μια πανσέληνος μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα, να προκαλέσει παράξενη συμπεριφορά και ακόμη και να προκαλέσει σωματική ασθένεια δεν είναι απλώς λογοτεχνικό πεδίο. Είναι μια ισχυρή πεποίθηση, ακόμη και σήμερα.

Ορισμένα από τα οφέλη της ψυχοθεραπείας

Ψυχοθεραπεία: Μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι ψυχοθεραπείες δεν κάνουν τα προβλήματά τους να εξαφανιστούν, αλλά μέσα στο χρόνο γίνεται ευκολότερο για εκείνους να τα αντιμετωπίσουν. Η αποδοχή του εαυτού και της πραγματικότητας είναι επίσης μια εκδοχή των εργαλείων που κανείς μαθαίνει να χρησιμοποιεί εντός του ψυχοθεραπευτικού πλασιού. Η αποδοχή είναι επιπλέον προϋπόθεση για μια πιο ειλικρινή, πηγαία και πιο ανάλαφρη ζωή.

Μοναξιά : Δείτε πως επηρεάζει την ψυχική υγεία

Μοναξιά : Οι ενήλικες που ζουν μόνοι τους είναι πιο πιθανό να έχουν κοινές ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης  και ο λόγος είναι η μοναξιά.