Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Η σωματική δραστηριότητα κάνει ευτυχισμένη και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία, των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές.

Η σωματική δραστηριότητα κάνει ευτυχισμένη και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ΚΙΤ) και του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (CIMH) στο Μάνχαϊμ μελέτησαν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία, ιδίως των ατόμων που είναι ευαίσθητα σε ψυχιατρικές διαταραχές.
Τι ενισχύει η άσκηση
  • Η άσκηση ενισχύει τη σωματική ευεξία και την ψυχική υγεία. Ωστόσο, οι επιπτώσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, το περπάτημα ή η μετάβαση στο σταθμό του τραμ αντί της οδήγησης, στην ψυχική υγεία ενός ατόμου δεν έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες δομές εγκεφάλου εμπλέκονται.  “Η αναρρίχηση των σκαλοπατιών κάθε μέρα μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε ξύπνιοι και γεμάτοι ενέργεια. Αυτό βελτιώνει την ευημερία.

Περιοχές εγκεφάλου για καθημερινές δραστηριότητες και ευημερία

  • Αυτές οι αναλύσεις συνδυάστηκαν με τομογραφία μαγνητικού συντονισμού , για μια άλλη ομάδα 83 ατόμων. Ο όγκος της γκρίζας εγκεφαλικής ύλης μετρήθηκε για να ανακαλυφθεί ποιες περιοχές του εγκεφάλου παίζουν ρόλο σε αυτές τις καθημερινές διαδικασίες. Διαπιστώθηκε ότι ο υπογεννητικός φλοιός του cingulate, ένα τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού, είναι σημαντικός για την αλληλεπίδραση μεταξύ της καθημερινής δραστηριότητας και της συναισθηματικής ευεξίας. Σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου ρυθμίζονται τα συναισθήματα και η αντίσταση στις ψυχιατρικές διαταραχές.  “Άτομα με μικρότερο όγκο γκρίζας εγκεφαλικής ουσίας σε αυτήν την περιοχή και υψηλότερο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών ένιωθαν λιγότερο γεμάτα ενέργεια όταν ήταν σωματικά ανενεργά”, περιγράφει τα αποτελέσματα.

Ειδική χρήση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή είναι ευεργετική για την ευημερία, ιδίως σε άτομα ευπαθή σε ψυχιατρικές διαταραχές.” Στο μέλλον, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια εφαρμογή smartphone που θα παρακινήσει τους χρήστες να είναι ενεργοί για να βελτιώσουν την ευημερία τους σε περίπτωση μείωσης της ενέργειας.

Ακολουθεί βίντεο για την ψυχική υγεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξουαλική ζωή : Πως καθορίζεται μετά την διάγνωση

Αυτοφροντίδα : Συμβουλές για να φροντίσετε το εγώ σας

Προσδόκιμο ζωής : Διατηρήστε το βάρος του κατοικιδίου σας και κάντε το να ζήσει περισσότερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Στον δευτερογενή ναρκισσισμό, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των μεγαλοπρεπών φαντασιώσεων που καθησυχάζουν τον εαυτό, καθώς και για την εστίαση στην αγάπη προς τον εαυτό. Μπορεί να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που βασίζονται στην πραγματικότητα, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν επίθεση.

Ο φυσικός ενεργός τρόπος ζωής συσχετίστηκε με 62% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης διαταραχών άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αξιοσημείωτο, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής άγχους μεταξύ των γρηγορότερων γυναικών σκιέρ, έναντι των πιο αργών σκιέρ, φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

Μια ματιά στον κόσμο της φοβίας

Φοβία: Ο φόβος που βιώνεται είναι σχεδόν πάντα δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που θέτει το αντικείμενο ή το γεγονός και τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες γενικά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να φοβούνται. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν την αντίδρασή τους.

Όταν ζούμε διαρκώς με τον φόβο ότι πάσχουμε από κάποια σοβαρή ασθένεια

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγαλώνοντας αυτό το παιδί, να δημιουργεί υποχονδρίαση έτσι ώστε να λαμβάνει την προσοχή, την φροντίδα, την αγάπη (έστω και κατ' αυτό τον τρόπο) από τους συγγενείς, τους φίλους ή τους συντρόφους.