Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Η σωματική δραστηριότητα κάνει ευτυχισμένη και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία, των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές.

Η σωματική δραστηριότητα κάνει ευτυχισμένη και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ΚΙΤ) και του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (CIMH) στο Μάνχαϊμ μελέτησαν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία, ιδίως των ατόμων που είναι ευαίσθητα σε ψυχιατρικές διαταραχές.
Τι ενισχύει η άσκηση
  • Η άσκηση ενισχύει τη σωματική ευεξία και την ψυχική υγεία. Ωστόσο, οι επιπτώσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, το περπάτημα ή η μετάβαση στο σταθμό του τραμ αντί της οδήγησης, στην ψυχική υγεία ενός ατόμου δεν έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες δομές εγκεφάλου εμπλέκονται.  “Η αναρρίχηση των σκαλοπατιών κάθε μέρα μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε ξύπνιοι και γεμάτοι ενέργεια. Αυτό βελτιώνει την ευημερία.

Περιοχές εγκεφάλου για καθημερινές δραστηριότητες και ευημερία

  • Αυτές οι αναλύσεις συνδυάστηκαν με τομογραφία μαγνητικού συντονισμού , για μια άλλη ομάδα 83 ατόμων. Ο όγκος της γκρίζας εγκεφαλικής ύλης μετρήθηκε για να ανακαλυφθεί ποιες περιοχές του εγκεφάλου παίζουν ρόλο σε αυτές τις καθημερινές διαδικασίες. Διαπιστώθηκε ότι ο υπογεννητικός φλοιός του cingulate, ένα τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού, είναι σημαντικός για την αλληλεπίδραση μεταξύ της καθημερινής δραστηριότητας και της συναισθηματικής ευεξίας. Σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου ρυθμίζονται τα συναισθήματα και η αντίσταση στις ψυχιατρικές διαταραχές.  “Άτομα με μικρότερο όγκο γκρίζας εγκεφαλικής ουσίας σε αυτήν την περιοχή και υψηλότερο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών ένιωθαν λιγότερο γεμάτα ενέργεια όταν ήταν σωματικά ανενεργά”, περιγράφει τα αποτελέσματα.

Ειδική χρήση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή είναι ευεργετική για την ευημερία, ιδίως σε άτομα ευπαθή σε ψυχιατρικές διαταραχές.” Στο μέλλον, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια εφαρμογή smartphone που θα παρακινήσει τους χρήστες να είναι ενεργοί για να βελτιώσουν την ευημερία τους σε περίπτωση μείωσης της ενέργειας.

Ακολουθεί βίντεο για την ψυχική υγεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξουαλική ζωή : Πως καθορίζεται μετά την διάγνωση

Αυτοφροντίδα : Συμβουλές για να φροντίσετε το εγώ σας

Προσδόκιμο ζωής : Διατηρήστε το βάρος του κατοικιδίου σας και κάντε το να ζήσει περισσότερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια τα συμπτώματα, οι αιτίες και η θεραπεία της ιστριονικής προσωπικότητας;

Ιστριονικής προσωπικότητας: Η διαταραχή ιστριονικής προσωπικότητας (HPD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από πρότυπα υπερβολικής αναζήτησης προσοχής, συναισθηματικότητας και συμπεριφοράς που είναι συχνά δραματική, σαγηνευτική ή προκλητική

Πώς να κατανοήσουμε την κρίση της μέσης ηλικίας;

Μέση ηλικία: Η κρίση μέσης ηλικίας είναι μια σημαντική φάση συναισθηματικής και ψυχολογικής αλλαγής που συμβαίνει συχνά μεταξύ 40 και 60 ετών. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από μια βαθιά αίσθηση αυτοπεποίθησης και επανεκτίμησης των επιτευγμάτων της ζωής,

Κατανόηση και υπέρβαση των επιπτώσεών του συνδρόμου του καλού κοριτσιού

Σύνδρομο καλού κοριτσιού: Το σύνδρομο καλού κοριτσιού αναφέρεται σε ένα μοτίβο συμπεριφοράς που ενσταλάζεται συχνά σε νεαρά κορίτσια, όπου ενθαρρύνονται να είναι υπερβολικά συμμορφωτικά, αυτοθυσιαστικά και πρόθυμα να ευχαριστήσουν τους άλλους σε βάρος των δικών τους αναγκών

Κατανόηση του εθισμού στα social media 

Εθισμός social: Μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

Τι είναι η διαταραχή μετατροπής (υστερική νεύρωση) και ποια τα συμπτώματα;

Υστερική νεύρωση: Η διαταραχή μετατροπής, επίσης γνωστή ως διαταραχή λειτουργικών νευρολογικών συμπτωμάτων, είναι μια περίπλοκη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από νευρολογικά συμπτώματα που δεν συνάδουν με γνωστές νευρολογικές ή ιατρικές καταστάσεις

Close Icon