Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Η σωματική δραστηριότητα κάνει ευτυχισμένη και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία, των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές.

Η σωματική δραστηριότητα κάνει ευτυχισμένη και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ΚΙΤ) και του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (CIMH) στο Μάνχαϊμ μελέτησαν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία, ιδίως των ατόμων που είναι ευαίσθητα σε ψυχιατρικές διαταραχές.
Τι ενισχύει η άσκηση
  • Η άσκηση ενισχύει τη σωματική ευεξία και την ψυχική υγεία. Ωστόσο, οι επιπτώσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, το περπάτημα ή η μετάβαση στο σταθμό του τραμ αντί της οδήγησης, στην ψυχική υγεία ενός ατόμου δεν έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες δομές εγκεφάλου εμπλέκονται.  “Η αναρρίχηση των σκαλοπατιών κάθε μέρα μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε ξύπνιοι και γεμάτοι ενέργεια. Αυτό βελτιώνει την ευημερία.

Περιοχές εγκεφάλου για καθημερινές δραστηριότητες και ευημερία

  • Αυτές οι αναλύσεις συνδυάστηκαν με τομογραφία μαγνητικού συντονισμού , για μια άλλη ομάδα 83 ατόμων. Ο όγκος της γκρίζας εγκεφαλικής ύλης μετρήθηκε για να ανακαλυφθεί ποιες περιοχές του εγκεφάλου παίζουν ρόλο σε αυτές τις καθημερινές διαδικασίες. Διαπιστώθηκε ότι ο υπογεννητικός φλοιός του cingulate, ένα τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού, είναι σημαντικός για την αλληλεπίδραση μεταξύ της καθημερινής δραστηριότητας και της συναισθηματικής ευεξίας. Σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου ρυθμίζονται τα συναισθήματα και η αντίσταση στις ψυχιατρικές διαταραχές.  “Άτομα με μικρότερο όγκο γκρίζας εγκεφαλικής ουσίας σε αυτήν την περιοχή και υψηλότερο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών ένιωθαν λιγότερο γεμάτα ενέργεια όταν ήταν σωματικά ανενεργά”, περιγράφει τα αποτελέσματα.

Ειδική χρήση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή είναι ευεργετική για την ευημερία, ιδίως σε άτομα ευπαθή σε ψυχιατρικές διαταραχές.” Στο μέλλον, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια εφαρμογή smartphone που θα παρακινήσει τους χρήστες να είναι ενεργοί για να βελτιώσουν την ευημερία τους σε περίπτωση μείωσης της ενέργειας.

Ακολουθεί βίντεο για την ψυχική υγεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξουαλική ζωή : Πως καθορίζεται μετά την διάγνωση

Αυτοφροντίδα : Συμβουλές για να φροντίσετε το εγώ σας

Προσδόκιμο ζωής : Διατηρήστε το βάρος του κατοικιδίου σας και κάντε το να ζήσει περισσότερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.