Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός Ψυχική Υγεία: Η σωματική άσκηση αυξάνει την ευημερία μας [vid]

Αθλητισμός Ψυχική Υγεία: Η σωματική άσκηση αυξάνει την ευημερία μας [vid]

Αθλητισμός Ψυχική Υγεία: Ακόμη και μια σύντομη "δόση" άσκησης των 10 λεπτών αυξάνει την ψυχική μας εγρήγορση, ενισχυει την ενέργειά μας και προωθεί τη θετική διάθεση.

Η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας και να μειώσει το άγχος και το καθημερινό στρες. Η άσκηση παίζει επίσης ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας και στη βελτίωση εν γένει της ικανοποίησης από την ποιότητα ζωής. Μάλιστα, ακόμη και μια σύντομη “δόση” άσκησης των 10 λεπτών αυξάνει την ψυχική μας εγρήγορση, ενισχυει την ενέργειά μας και προωθεί τη θετική διάθεση.

  • Ενίσχυση της διάθεσή μας

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Μια μελέτη ζήτησε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τη διάθεσή τους αμέσως μετά από περιόδους σωματικής δραστηριότητας (π.χ. αφού περπατήσουν ή κάνουν δουλειές στο σπίτι) και περιόδους αδράνειας (π.χ. ανάγνωση ενός βιβλίου ή παρακολούθηση τηλεόρασης). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ένιωσαν περισσότερο “πλήρεις” και πιο ήρεμοι μετά τη σωματική δραστηριότητα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στη διάθεση ήταν μεγαλύτερη όταν η τελευταία ήταν πριν χαμηλή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης – για 30–35 λεπτά, 3-5 ημέρες την εβδομάδα – ήταν η αποτελεσματικότερη για την ενίσχηση της διάθεσης.

  • Μειώνει το άγχος μας

Τα πιο συνηθισμένα φυσικά “σημάδια” άγχους περιλαμβάνουν: προβλήματα ύπνου, εφίδρωση και απώλεια της όρεξης. Τα συμπτώματα του άγχους προκαλούνται από την παραγωγή ορμονών στο σώμα μας ως απόκρισης στο άγχος. Αυτές οι ορμόνες, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη αυξάνουν την αρτηριακή μας πίεση και τον καρδιακό μας ρυθμό, προετοιμάζοντας στην ουσία το σώμα μας για μια επείγουσα αντίδραση. Παράλληλα, μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα μας, καθώς και τη δραστηριότητα του στομάχου. Την ίδια στιγμή, η κορτιζόλη, μια άλλη ορμόνη του στρες, απελευθερώνει λίπος και σάκχαρο στο σύστημα για να ενισχύσει την ενέργειά μας.

Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Η έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες διαπίστωσε ότι τα δραστήρια άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

  • Ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας

Η άσκηση δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας. Η αυτοεκτίμηση είναι το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας και πώς μας αντιλαμβανόμαστε. Η αυτοεκτίμηση είναι ένας βασικός δείκτης της ψυχικής μας ευεξίας και της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής. Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά την αυτοεκτίμησή μας.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξουαλική ζωή : Αιθέρια έλαια για να της βάλετε φωτιά

Λάδι καρύδας : Τα οφέλη του στα μαλλιά

Metropolitan General : Τοποθετεί βηματοδότη χωρίς καλώδια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.