Ψυχική Υγεία

Παραλλαγή Όμικρον: Φέρνει μελαγχολία στο νέο έτος – Ορισμένες χώρες εξετάζουν περισσότερους περιορισμούς

Παραλλαγή Όμικρον: Φέρνει μελαγχολία στο νέο έτος – Ορισμένες χώρες εξετάζουν περισσότερους περιορισμούς

Η Ολλανδία έχει προχωρήσει περισσότερο από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ και επεκτείνοντας τις σχολικές διακοπές σε ένα μερικό νέο lockdown.

Παραλλαγή Όμικρον: Αφού πάλεψε με τον κορωνοϊό για πάρα πολύ καιρό, ο κόσμος κατανοεί πολύ καλά τη λέξη της χρονιάς στο Βέλγιο, “knaldrang!” — σημαίνει την παρόρμηση για πάρτι, την ανάγκη να χαλαρώσεις. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς, η παραλλαγή όμικρον είναι πιο ζοφερή. Αρκετές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς στο συνονθύλευμα των lockdown και άλλων μέτρων που ισχύουν ήδη σε όλη την Ευρώπη.

Και ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας στις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι με την άνοδο της εξαιρετικά μεταδοτικής όμικρον, «θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί». “Δεν περιμένουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σε λίγες μέρες έως μία εβδομάδα. Πιθανότατα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από αυτό, αλλά αυτό είναι απρόβλεπτο”, είπε στο ABC.

Είναι το απρόβλεπτο που κρατά τις κυβερνήσεις σε δεύτερη μοίρα και επιλέγουν ευρέως διαφορετικές στρατηγικές για να νικήσουν την πανδημία.

Η γαλλική κυβέρνηση και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αξιολογούν τα τελευταία δεδομένα και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αριθμοί ρεκόρ των μολύνσεων από την όμικρον με περισσότερα μέτρα για να κρατήσουν τους ανθρώπους χώρια σε μια εποχή που τόσο πολύ θέλουν να είναι μαζί.

Αλλά με ενδείξεις ότι η omicron μπορεί να είναι μια πιο ήπια παραλλαγή παρά την εξαιρετική της ικανότητα να μολύνει ανθρώπους, οι πολιτικοί πιάστηκαν σε έναν δεσμό για το αν έπρεπε να χαλάσουν ένα άλλο πάρτι ή να το κάνουν ασφαλές για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα καταρρεύσουν. Περαιτέρω περίπλοκα τα πράγματα είναι η έλλειψη πλήρων στοιχείων για το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη χάραξη της πορείας της Omicron.

Στο Βέλγιο, οι άνθρωποι αντιμετώπισαν την πρώτη τους πραγματική δοκιμασία με πολλά νέα μέτρα τη Δευτέρα.

Οι αγορές σε μεγάλες ομάδες απαγορεύτηκαν και οι κινηματογραφικές αίθουσες και οι αίθουσες συναυλιών έκλεισαν τη στιγμή που αμέτρητες οικογένειες κάνουν διακοπές μαζί.

Οι εκκλήσεις για κλείσιμο θεάτρων και καλλιτεχνικών κέντρων δέχθηκαν ιδιαίτερα έντονη κριτική.

“Το χρειαζόμαστε και για την ψυχική μας υγεία. Είναι ο μόνος τρόπος για τους ανθρώπους να ζουν εμπειρίες, να λένε ιστορίες. Είναι υψίστης σημασίας για εμάς να είμαστε ανοιχτοί σε αυτούς τους δύσκολους και περίπλοκους καιρούς”, δήλωσε ο Michael De Kok, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φλαμανδικού Βασιλικού Θεάτρου. Ορισμένες κινηματογραφικές αίθουσες παρέμειναν ανοιχτές σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής και η αστυνομία, που είχε ήδη παραταθεί κατά τη διάρκεια των εορτών, είπε ότι δεν θα ήταν σε θέση να επιβάλει όλα τα κλεισίματα.

Οι κοινοτικοί εορτασμοί όπως τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς, που συνήθως συγκεντρώνουν πλήθη χιλιάδων στις Βρυξέλλες, είναι εκτός λειτουργίας. Τα νυχτερινά κέντρα είναι ήδη κλειστά και τα εστιατόρια και τα μπαρ πρέπει να κλείσουν τις πόρτες τους στις 23:00.

Στη Βρετανία, υπάρχουν παρόμοιες υφέρπουσες κινήσεις.

Η Σκωτία σχεδίαζε να κλείσει τα νυχτερινά της κέντρα τη Δευτέρα. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία το έκαναν την Κυριακή, αν και παραμένουν ανοιχτά στην Αγγλία. Ο Τζόνσον, ο οποίος αντιστάθηκε να διατάξει νέους περιορισμούς αλλά δεν τους απέκλεισε, αναμενόταν να ενημερωθεί τη Δευτέρα για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη διάδοση της όμικρον.

Ακόμη και αυτό το βασικό στοιχείο των βρετανικών εορτασμών, η ροή των αγώνων ποδοσφαίρου της αγγλικής Premier League, απειλείται. Το πρωτάθλημα έχει σταματήσει 15 αγώνες ποδοσφαίρου τις τελευταίες 2 1/2 εβδομάδες και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Οι ημερήσιοι αριθμοί μόλυνσης στη Βρετανία έφτασαν στο νέο υψηλό των 122.186 την Παρασκευή, αλλά δεν υπήρξαν στοιχεία για το μακρύ Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων. Η Γαλλία έχει καταγράψει περισσότερες από 100.000 μολύνσεις σε μια μέρα για πρώτη φορά στην πανδημία και οι νοσηλείες της COVID-19 έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προγραμμάτισε έκτακτες συναντήσεις τη Δευτέρα για να συζητήσει τα επόμενα βήματά της.

Ελπίζουμε ότι οι ενισχυμένοι εμβολιασμοί θα είναι αρκετοί. Η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο νόμου που θα απαιτεί από τους ανθρώπους να εμβολιάζονται για να εισέλθουν σε όλα τα εστιατόρια και σε πολλούς δημόσιους χώρους, αντί του τρέχοντος συστήματος δελτίου υγείας που επιτρέπει στα άτομα να προσκομίσουν αρνητικό τεστ ή απόδειξη ανάρρωσης εάν δεν εμβολιαστούν.

Αυτή η αποσπασματική, συχνά διστακτική προσέγγιση είναι ορατή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Στην Πολωνία, ένα έθνος 38 εκατομμυρίων κατοίκων όπου ο ημερήσιος αριθμός θανάτων συχνά ξεπερνά τους 500, τα κλειστά νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί να ανοίξουν ξανά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την κυβέρνηση να μην θέλει να πάει ενάντια στους πολλούς ψηφοφόρους που αντιτίθενται στους περιορισμούς και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει κανόνες για ιδιωτικές συγκεντρώσεις, αλλά έχει απαγορεύσει τις υπαίθριες εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και έκλεισε τα νυχτερινά κέντρα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Ολλανδία έχει προχωρήσει περισσότερο από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ και επεκτείνοντας τις σχολικές διακοπές σε ένα μερικό νέο lockdown.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει "έκρηξη" κρουσμάτων - Νέα μέτρα στο τραπέζι

Τα πάνω… κάτω στους σχεδιασμούς δεκάδων χωρών για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Το αργότερο στις 3 Γενάρη θα πρέπει να ληφθούν μέτρα

Η Γερμανία ανακοινώνει νέα μέτρα κατά της COVID-19 πριν την Πρωτοχρονιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι κάνει ένας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας;

Ψυχική υγεία: Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας αξιολογεί και αντιμετωπίζει διαταραχές ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, θέματα σχέσεων και προκλήσεις στη ζωή.

Τα SMS και η σχέση τους με τα συναισθήματα

Όταν απουσιάζουν όλα αυτά τα στοιχεία στην επικοινωνία μας και το μόνο που υπάρχει είναι λέξεις σε μια οθόνη τότε η εμπειρία συρρικνώνεται και οι σχέσεις δεν αναπτύσσονται.

Τα άτομα με όψιμη έναρξη της σχιζοφρένειας φαίνεται να έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια

Αντίθετα, βασίζουν τη διάγνωση σε συμπτώματα όπως αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά και αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την άνοια.

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Παραδείγματα μετατόπισης ευθυνών: «Είσαι λυπημένος επειδή θέλεις να είσαι. Τώρα, θέλεις να είμαι κι εγώ αναστατωμένος», «Υψώνω τη φωνή μου μόνο και μόνο επειδή ήξερες ότι είχα μια κακή μέρα και παρόλα αυτά επέλεξες να παραπονεθείς γι’ αυτό».

Οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να αποτελούν τις επισπεύδουσες αιτίες για κάποια ψυχική διαταραχή

Πράγματι, η στήριξή τους και η δυνατότητα έκφρασης μέσω ατομικών ή ομαδικών συνεδριών συνεισφέρει στην ομαλή προσαρμογή των ασθενών κατά την διάρκεια νοσηλείας τους και στην βελτίωση της περίθαλψής τους. 

Όταν κάτω από την ενοχοποίηση κρύβεται ένα αίτημα, κρυμμένο σε μια κατηγορηματική, παθητικοεπιθετική συμπεριφορά

Όλα εξαρτώνται από την ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία, η οποία είναι μια δεξιότητα που μπορεί να πάρει χρόνο για να καλλιεργηθεί. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι όσο περισσότερο εξασκείτε την υγιή επικοινωνία, τόσο πιο εύκολη γίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Σύνδομο ή κατασκεύασμα το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Δεδομένου ότι ένα σύνδρομο ορίζεται από μια συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη συμπτωματολογία, η οποία αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή κλινική εικόνα, εύλογα δημιουργείται η απορία αν όντως υπάρχει μια φαινομενολογία υποδηλωτικής ενός έγκυρου ψυχιατρικού συνδρόμου ή αν τελικά πρόκειται για ένα κατασκεύασμα των Μέσων Ενημέρωσης, που προτρέπει ή επιτρέπει στην κοινωνία να αφομοιώσει τη συμπεριφορά του αιχμαλώτου ως «διαχειρίσιμη»