Πολιτική Υγείας

Χώρες Εορτασμοί: Ακύρωση εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά φέρνει η Όμικρον

Χώρες Εορτασμοί: Ακύρωση εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά φέρνει η Όμικρον

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα λαμβάνει και η Ινδία. Όπως ανακοινώθηκε, στο Νέο Δελχί απαγορεύονται όλες οι κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και φεστιβαλικές εκδηλώσεις μέχρι… νεωτέρας!

Χώρες Εορτασμοί: Τα πάνω… κάτω στους σχεδιασμούς δεκάδων χωρών για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον. Τη στιγμή που η Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή νέα μέτρα για την αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού, ολοένα και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και, γενικά, την υφήλιο αναγκάζονται να αλλάξουν τα προγράμματά τους για τις ημέρες των εορτών.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό CNN σε ειδικό αφιέρωμά του για τον αντίκτυπο της Όμικρον στις εορτές, όλα μέχρι πρότινος έδειχναν ότι μπορεί φέτος να βλέπαμε εορτασμούς στις μεγάλες πόλεις του πλανήτη που να θύμιζαν τις δόξες του παρελθόντος. «Μια νέα άνοδος κρουσμάτων κορωνοϊού και η ραγδαία διασπορά του στελέχους Όμικρον ανέτρεψαν τις ελπίδες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

 Τι λέει το CNN για την Ελλάδα

Σύμφωνα με το CNN, στη Νέα Υόρκη η παραμονή της πρωτοχρονιάς θα… σμικρυνθεί, ώστε να συμμετέχουν λιγότεροι άνθρωποι, οι οποίοι απαραιτήτως θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Η δεύτερη περιοχή στην οποία αναφέρεται το CNN είναι η Ελλάδα. «Χωρίς πυροτεχνήματα φέτος πάνω από την Ακρόπολη» είναι η φράση με την οποία ξεκινά το σημείο για τη χώρα μας. «Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, ότι όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που έχουν προγραμματιστεί από τους δήμους ακυρώνονται» τονίζεται στο ρεπορτάζ.

Το αμερικανικό δίκτυο εξηγεί και τα νέα μέτρα για τις αφίξεις που έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα:

«Όλοι οι επισκέπτες που φτάνουν στην Ελλάδα θα ενθαρρύνονται να κάνουν Covid τεστ τη 2η και την 4η μέρα της άφιξής τους. Και αυτό, επιπρόσθετα, από τηn υποχρέωση που έχουν ώστε να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να μπουν στην Ελλάδα»

Το CNN αναφέρει επιπλέον την επαναφορά της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους στην Ελλάδα και την υποχρέωση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (KN95) ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς. «Τα μέτρα θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου οπότε, σύμφωνα με τον Πλεύρη, ενδέχεται να εφαρμοστούν περαιτέρω περιορισμοί για αθλητικά γεγονότα και τη διασκέδαση» προσθέτει το CNN.

Ματαιώνονται οι εορτασμοί στο Βερολίνο

Η επόμενη χώρα στην οποία αναφέρεται το CNN είναι η Γερμανία. «Η Γερμανία θα θέσει σε εφαρμογή αυστηρούς περιορισμούς επαφών προκειμένου να κάμψει τη διασπορά του κορωνοϊού, ξεκινώντας από τις 28 Δεκεμβρίου» σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Μεταξύ άλλων, θα ματαιωθούν οι συγκεντρώσεις την παραμονή της πρωτοχρονιάς και τα πυροτεχνήματα στο Βερολίνο.

Από τις 28 Δεκεμβρίου, στη Γερμανία, θα επιτρέπονται συναθροίσεις κατά μέγιστο 10 ατόμων, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, σύμφωνα με την καγκελαρία. Οι μόνοι που θα εξαιρούνται του παραπάνω μέτρου είναι τα παιδιά έως 13 ετών.

Τι θα γίνει σε Αγγλία και Σκωτία

Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε ότι ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σε μήνυμά της, η Στέρτζιον εξήγησε την αναγκαιότητα για περιορισμούς στις μεγάλες συναθροίσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά της Όμικρον.

Στον ίδιο τόνο, ο Δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν τόνισε ότι ακυρώνονται, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον -που έφερε ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία, όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. «Λόγω της αύξησης στα κρούσματα κορωνοϊού λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε τις εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία Τραφάλγκαρ» εξήγησε σε tweet του ο Καν.

O Δήμαρχος του Λονδίνου εξήγησε ότι η ασφάλεια των Λονδρέζων πολιτών έρχεται πρώτη και πως σχεδιάζεται ένα εορταστικό… ραδιοφωνικό πρόγραμμα στο BBC One.

Βουβές γιορτές σε Παρίσι και Ρώμη

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι και επισκέπτες του Παρισιού δεν θα δουν φέτος τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το Σανζ Ελιζέ, κατά την άφιξη της νέας χρονιάς. Αιτία η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, που επαναφέρει το κλίμα «τρόμου» σε ειδικούς και κοινό.

«Ούτε τα πυροτεχνήματα θα δούμε ούτε θα υπάρχουν DJ sets» δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου της γαλλικής πρωτεύουσας στο AFP. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε προαναγγείλει ότι θα απαγορευτούν τα μεγάλα δημόσια πάρτι και οι εκδηλώσεις με τα πυροτεχνήματα. Ο ίδιος συνέστησε ακόμα και στους εμβολιασμένους πολίτες να κάνουν ένα self test προτού πάνε σε κάποιο εορταστικό τραπέζι ή εκδήλωση.

Ομοίως «μουντή» θα είναι η εικόνα και στη Ρώμη. Σύμφωνα με το CNN, η Ρώμη είναι μόλις μια από τις πρωτεύουσες που αποφάσισαν να ακυρώσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Καμπανία απαγορεύτηκαν τα… τσιμπούσια και η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους από τις 23 Δεκεμβρίου, μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Η Βενετία, στο μεταξύ, ακύρωσε όλες τις εκδηλώσεις, τις ανοιχτές συναυλίες και το «πάρτι» πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Αυστηρά μέτρα και στην Ινδία

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα λαμβάνει και η Ινδία. Όπως ανακοινώθηκε, στο Νέο Δελχί απαγορεύονται όλες οι κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και φεστιβαλικές εκδηλώσεις μέχρι… νεωτέρας!

Οι αξιωματούχοι, επισημαίνεται σε ανακοίνωση, «θα διασφαλίσουν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα event» είτε πρόκειται για εορταστικό πρόγραμμα είτε για πολιτική συνάθροιση κατά τα Χριστούγεννα ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στο Νέο Δελχί τα μπαρ και τα εστιατόρια θα λειτουργούν με ανώτατη πληρότητα 50%.

Ποιες χώρες επιμένουν να γιορτάσουν

Δεν λαμβάνουν όμως όλες οι χώρες μέτρα για τη μετάλλαξη Όμικρον στο διάστημα των εορτών. Ακολουθεί η λίστα του CNN με τις χώρες που… επιμένουν να γιορτάσουν:

Ταϊλάνδη: Στην Μπανγκόκ θα γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις, με ελάχιστους περιορισμούς. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, θα επιτραπούν μόνο οι εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να έχουν κάνει τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Νότιος Αφρική: Στο Κέιπ Τάουν θα γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις την παραμονή της πρωτοχρονιάς, αλλά με ειδικούς περιορισμούς (π.χ. θα επιτρέπονται παρουσίες μόνο με κράτηση κ.λπ)

Λας Βέγκας: Ο «παράδεισος» του τζόγου, το Λας Βέγκας, δεν θα μείνει… εκτός των εορτασμών. Έχει ήδη προγραμματιστεί ένα τεράστιο event με πυροτεχνήματα που θα εκτοξευτούν από οκτώ μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, το οποίο θα διαρκέσει οκτώ λεπτά!

Ντουμπάι: Η «παραδοσιακή» εκδήλωση με τα πυροτεχνήματα από το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Burj Khalifa, θα γίνει κανονικά φέτος. Το Εμιράτο καλεί τους επισκέπτες που θέλουν να παραβρεθούν να δηλώσουν συμμετοχή τους μέσω ειδικής εφαρμογής.

Βραζιλία: Το Ρίο ντε Τζανέιρο είχε ακυρώσει τους εορτασμούς την παραμονή της πρωτοχρονιάς, όμως εν τέλει… ανακάλεσε την απόφασή του. «Θέλουμε να εορτάσουμε τον ερχομό της νέας χρονιάς με ήρεμο, ασφαλή και οργανωμένο τρόπο. Μιλήσαμε με την επιτροπή επιστημόνων που επιβεβαίωσε ότι είναι ασφαλές να κάνουμε τις εκδηλώσεις την παραμονή της πρωτοχρονιάς, με συγκεκριμένους περιορισμούς» δήλωσε ο δήμαρχος Εντουάρδο Παές.

Αυστραλία: Το Σίδνεϊ θα κάνει κανονικά τις εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όμως θα χρειαστεί να κλείσετε… εισιτήριο. Δεν είναι απαραίτητος ο πλήρης εμβολιασμός, όμως συνιστάται.

Ταϊβάν: Στην Ταϊπέι θα πραγματοποιηθεί το γνωστό σόου με τα πυροτεχνήματα στον ουρανοξύστη Taipei 101.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα νέα μέτρα για τις γιορτές και τις αρχές του 2022

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

Πανεπιστήμιο Harvard: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Μητσοτάκης Βουλή: Αναγκαίος ο εμβολιασμός και όχι υποχρεωτικός, το πρόστιμο είναι το τελευταίο αντικίνητρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τιμολόγια του Ρεύματος - Αλλαγές σε όσα γνωρίζουμε από 1ης Ιανουαρίου - Αναποφάσιστοι οι καταναλωτές

«Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πριν επιλέξουν να μεταβούν σε αυτό ή να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προγράμματα των προμηθευτών» υπογραμμίζει ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών – Ποιότητας Ζωής (ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ) Παναγιώτης Σγούρας.

Υπουργείο Πολιτισμού - Διευκόλυνση της συμμετοχής των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής

Είμαστε αντιμέτωποι με το στοίχημα να αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, χωρίς να αλλοιωθεί, στο ελάχιστο, ο χαρακτήρας τους. Να μην είναι, δηλαδή, μόνο εύχρηστες οι νέες υποδομές που εγκαταστάθηκαν, αλλά και να συνδέονται αρμονικά με το μνημείο, σεβόμενοι απολύτως τις επιταγές του Αρχαιολογικού Νόμου.

«Ψηφιακός βοηθός» του gov.gr - Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση

«Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία» είπε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτή η σύνδεση ψηφιακών δεξιοτήτων με τις ανθρωπιστικές σπουδές «η γενιά αυτή θα έχει μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύσει» τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Ηπείρου

Ήπειρος ΥΠΕ: Η Λίλιαν Βιλδιρίδη επισκέφθηκε νοσοκομεία της Ηπείρου και ενημερώθηκε για την πορεία του εκσυγχρονισμού τους, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκε για τυχόν ελλείψεις και προβλήματα.