Πολιτική Υγείας

Νέα μέτρα Οικονόμου Πλεύρης: Μάσκα παντού από αύριο. Απέκλεισε το ενδεχόμενο του lockdown

Νέα μέτρα Οικονόμου Πλεύρης: Μάσκα παντού από αύριο. Απέκλεισε το ενδεχόμενο του lockdown

Νέα μέτρα Οικονόμου Πλεύρης: Ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης. Απέκλεισε το ενδεχόμενο του lockdown ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως επεκτείνεται η υποχρωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στη χώρα. Αυστηροί έλεγχοι σε κλειστούς χώρους των ΜΜΜ, όπου είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα  ή μάσκα Ν95. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και στα γυμναστήρια.  Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν-95 υψηλής προστασίας. Σήμερα στις 11:30 π.μ. έλαβε χώρα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Γιάννη Οικονόμου, με την συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη. Στην ενημέρωση έγιναν γνωστά τα νέα μέτρα, τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ σε δύο διακριτές χρονικές περιόδους σε ολόκληρη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα μέτρα εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των γιορτών, ενώ περισσότερα μέτρα θα ανακοινωθούν και πρόκειται να εφαρμοστούν με το πέρας της εορταστικής περιόδου στις 3 Ιανουαρίου 2022.

Στόχος των νέων μέτρων είναι σαφώς η καταπολέμηση της αυξημένης μεταδοτικότητας της Όμικρον, η οποία φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου. Αντίστοιχα μέτρα έχουν λάβει και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, ευελπιστώντας ότι θα δράσουν έγκαιρα για τον περιορισμό του επιπολασμού της νέας παραλλαγής.

Δηλώσεις κ. Γιάννη Οικονόμου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε πως: “Η παραλλαγή Όμικρον θα εξαπλωθεί και στη χώρα μας. Η δική μας αντίδραση χαρακτηρίζεται από συνέπεια και αξιοπιστία. Προφανώς και ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος και τηρεί τα μέτρα θα μπορέσει να επισκεφθεί τους δικούς του, να ψωνίσει, να διασκεδάσει, πάντοτε τηρώντας τα απαιτούμενα. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή.” Έπειτα ο κ. Οικονόμου έδωσε το λόγο στον Υπουργό Υγείας, έτσι ώστε να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα.

Δηλώσεις κ. Θάνου Πλεύρη

Από τη μεριά του ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανέλυσε τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ μετά από την εισήγηση της επιτροπής. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: “Η Όμικρον βρίσκεται σκαι στην χώρα μας και διαρκώς παρατηρούμε τα κρούσματα. Προσπαθούμε να κωδικοποιήσουμε την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων. Στις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα γνωρίζουμε περισσότερα. Γνωρίζουμε ότι η αναμνηστική δόση μειώνει κατά πολύ την μεταδοτικότητα στην παραλλαγή Όμικρον. Η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου, εκτιμώντας τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί. Τότε θα αξιολογηθούν πλήρως και θα υπάρξει η καθολική αποκωδικοποίηση των μέτρων.”

Από αύριο το πρωί στις 06:00 π.μ. έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους χωρίς καμία εξαίρεση
  • Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των super markets και των ΜΜΜ είναι απαραίτητη
  • Απαγορεύονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τις γιορτές
  • Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα θα υποχρεούνται εκτός του τεστ να επαναλαμβάνουν την 2η και 4η ημέρα μετά την επίσκεψή τους
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από τις κοινωνικές συναθροίσεις
  • Προσοχή σε επαφές με ηλικιωμένους και με άτομα των ευπαθών ομάδων

Για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου 2022, η επιτροπή έχει εισηγηθεί ορισμένα επιπλέον μέτρα και κυρίως θα περιλαμβάνουν το σκέλος της εστίασης, των αθλητικών συναθροίσεων και της τηλεργασίας. Ωστόσο, στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν απολύτως γνωστά με βάση τα όσα θα έχουν ισχύσει μέχρι τότε επιδημιολογικά.

Δείτε live την ενημέρωση εδώ:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στις 11:30 Πλεύρης και Οικονόμου ανακοινώνουν νέα μέτρα για γιορτές και 2022

Ανακοινώνονται σήμερα τα "εορταστικά" μέτρα - Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάσχεση της Όμικρον

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Το αργότερο στις 3 Γενάρη θα πρέπει να ληφθούν μέτρα

Αναστολή γιορτινών εκδηλώσεων & χρήση μάσκας παντού εισηγούνται οι ειδικοί-Αύριο οι ανακοινώσεις Πλεύρη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.