ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προειδοποίηση: Από την καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα

Προειδοποίηση: Από την καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα

Όλα δείχνουν ότι η αποστειρωτική ανοσία θα επιτευχθεί μελλοντικά για τους παραπάνω λόγους. Τώρα είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση αλλά εμπιστευόμαστε την επιστήμη και δεν θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Ατενίζουμε λοιπόν με αισιοδοξία το μέλλον.

Προειδοποίηση: Την ανησυχία της για τον φετινό χειμώνα εκφράζει η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ και αντιπρόεδρος τους Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας Γεωργία Γκιούλα τονίζοντας «η ‘συνάντηση’ Covid και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης». «Όταν άρχισε ο εμβολιασμός κατά της Covid τα περιστατικά γρίπης ήταν μηδενικά ενώ φέτος μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκαν 174 περιστατικά γρίπης τους θερινούς μήνες» υπογράμμισε στη διάρκεια συζήτησης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΙΣΘ) στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, η Γεωργία Γκιούλα εκτίμησε ότι θα αργήσουμε να δούμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς.

«Ξεκινάμε ύστερα από 2,5 χρόνια χωρίς υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, χωρίς όλα αυτά που είχαμε συνηθίσει στην καθημερινότητα μας και ήδη υπήρξε ένας προάγγελος για το τι θα συμβεί προσεχώς.

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια ”μικροεπιδημία γρίπης” τους καλοκαιρινούς μήνες, 174 περιστατικά δεν είναι λίγα» επεσήμανε.

«Άρα εκτιμώ ότι ο ιός της γρίπης ενδέχεται να είναι ο πρωταγωνιστής αλλά σίγουρα θα είναι ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS CoV-2.

Μην ξεχνάμε ότι πέρσι προχωρήσαμε στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με μηδενικά περιστατικά γρίπης, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το κατά πόσο θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς θεωρώ ότι θα αργήσει να συμβεί, δεν θα το δούμε τουλάχιστον στις δύο επόμενες επιδημικές περιόδους στη χώρα μας.

Πιθανότατα στο μέλλον θα έχουμε εμβόλια για τον SarsCov-2 σαν κι αυτά της γρίπης.

\Δηλαδή η τεχνολογία θα παραμείνει η ίδια και αυτό που θα αλλάζει θα είναι ”το” ή ”τα” στελέχη που θα συμπεριλαμβάνονται.

Όσο για την προέλευση του ιού, σε πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο αποδείχτηκε επιστημονικά και με ακρίβεια ότι ο ιός δεν προήλθε από εργαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος τους Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και Υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος Κλινικής Covid ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην ύφεση ενός κύματος (Covid19) που ήρθε για πρώτη φορά καλοκαίρι και ότι οι υποπαραλλαγές της «Ο» που φαίνεται να επικρατούν αυτή την περίοδο κάνουν πιο ελαφρά νόσηση κι έτσι δεν επιβαρύνεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ.

Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από την ιατρική κοινότητα.

«Εμείς οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας πρέπει να μιλάμε στους ασθενείς και στην κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι γιατροί νοοτροπία σε αυτόν τον τομέα. Η ιατρική κατευθύνεται προς την ποιότητα ζωής πχ με το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, οφείλουμε οι γιατροί να προτείνουμε την πρόληψη και τα εμβόλια, ίσως θα πρέπει να το διδάξουμε στο πανεπιστήμιο» πρόσθεσε ο κ. Μεταλλίδης.

Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα

«Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα» επισήμανε η παιδίατρος – πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης Όλγα Τζέτζη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέροντας ενδεικτικά ότι το εμβόλιο της ιλαράς είναι 99,7% αποτελεσματικό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΑΠΘ, Θεόδωρος Αγοραστός, επικαλούμενος στοιχεία μελετών σχετικά στο εμβόλιο κατά του ΗPV, ανέφερε ότι η μείωση του καρκίνου της μήτρας σε κορίτσια κάτω των 25 ετών τα οποία εμβολιάστηκαν (σε Σκωτία, Αυστραλία, Σουηδία κ.α.) ήταν της τάξης του 90%.

«Ο κόσμος έχει πλήρως ενημερωθεί για τον κορωνοϊό όπως ακριβώς πριν από τρεις δεκαετίες είχε ενημερωθεί και για τον ιό του Αids. Eίναι οι δύο μοναδικές περιπτώσεις που η ελληνική πολιτεία ανέλαβε να ενημερώσει τον κόσμο. Δεν θυμάμαι καμία άλλη. Υπάρχουν όμως κι άλλοι ιοί που προκαλούν επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα για τους οποίους δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση.

Ανάμεσα σ αυτούς είναι ο ΗPV που προκαλεί καρκίνο ή μάλλον προκαλεί δέκα καρκίνους σε άνδρες και γυναίκες (τραχήλου της μήτρας, στοματοφάρυγγα, πρωκτού, κόλπου, λάρυγγα) και αυτοί οι καρκίνοι είναι δύσκολο να ιαθούν. Το εμβόλιο κατά του ΗPV είναι και για τα δύο φύλα μέχρι τα 45 χρόνια τους.

Προς το παρόν είναι δωρεάν μέχρι τα 18, ωστόσο, ενδέχεται αυτή η ημερομηνία να αλλάξει στα επόμενα 15 χρόνια» είπε.

«Ο ιός κατά κανόνα μεταδίδεται σεξουαλικά, είναι πολύ συνηθισμένος, δεν υπάρχει καμία άλλη μέθοδος προφύλαξης (πχ προφυλακτικά τα οποία βεβαίως και χρειάζονται), το εμβόλιο είναι η μοναδική μέθοδος και η πιο αποτελεσματική» σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι η επανεμφάνιση νόσων όπως η ιλαρά σε πολλές άλλες χώρες, πχ ΗΠΑ, οφείλεται στο ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα παιδιών που «έμεινε πίσω» λόγω πανδημίας αλλά και σε αντιεμβολιαστικά κινήματα τα οποία δημιούργησαν και δημιουργούν κενά σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, όπου και βρίσκει ευκαιρία ο ιός να αναπτυχθεί και να μεταδοθεί» σημείωσε.

Ως συλλογικό επίτευγμα χαρακτήρισε το γεγονός ότι το 75% του πληθυσμού της χώρας μας έχει κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας – επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Γεώργιος Παπαζήσης. Αναφερόμενος στα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο κ Παπαζήσης , είπε: «Η επιστήμη εξελίσσεται, η τεχνολογία των mRNA έχει κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα να τα τροποποιεί και να τα επικαιροποιεί.

Όλα δείχνουν ότι η αποστειρωτική ανοσία θα επιτευχθεί μελλοντικά για τους παραπάνω λόγους. Τώρα είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση αλλά εμπιστευόμαστε την επιστήμη και δεν θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Ατενίζουμε λοιπόν με αισιοδοξία το μέλλον.

Δεν μας εξέπληξε γιατί βρέθηκαν τόσο γρήγορα εμβόλια mRNA από την άποψη ότι ήταν μια τεχνολογία που είχε κάποιες δοκιμές. Είχαν δοκιμαστεί σε άλλες παθήσεις, κι αυτό θα το δούμε και μελλοντικά κυρίως στην ογκολογία και στους καρκίνους»

Ο πρόεδρος ΙΣΘ Νίκος Νίτσας τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ιατρικής κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τον ρόλο της πολιτείας -από δω και στο εξής- ώστε να εντάξει την πρόληψη με προγραμματισμένες εξετάσεις και τεστ, πχ όπως αυτό του HPV ).

«Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους με έναν πιο ολιστικό τρόπο, ειδικά όταν διαπιστώνεται διεθνώς η πτώση του εμβολιαστικού προγράμματος παιδιών.

Γιατροί, πολιτεία και πολίτες να συνεργαστούμε άμεσα ώστε να τους αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα.

Χρειάζεται λοιπόν οργάνωση και ενημέρωση με απλά και κατανοητά λόγια για το ενδεχόμενο ντόμινο των επιπτώσεων της αδράνειας ή άλλων παραγόντων» είπε ο κ. Νίτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Μεγάλη συμμετοχή είχε η διαδικτυακή ημερίδα για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Rapid και self tests σε ταξιδιώτες υπό προϋποθέσεις

Τα σοβαρά κρούσματα κοινού κρυολογήματος που αυξάνονται μεταξύ των μικρών παιδιών μπορεί να συνδέονται με τα λουκέτα COVID-19

Πόσο να ανησυχούμε για τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης μαζί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.