Επιστημονικά Νέα

Κοινό Κρυολόγημα: Τα σοβαρά κρούσματα που αυξάνονται μεταξύ των μικρών παιδιών μπορεί να συνδέονται με τα λουκέτα COVID-19

Κοινό Κρυολόγημα: Τα σοβαρά κρούσματα που αυξάνονται μεταξύ των μικρών παιδιών μπορεί να συνδέονται με τα λουκέτα COVID-19

Η πρόληψη είναι το κλειδί Για να μειώσετε την πιθανότητα να κολλήσετε κρυολόγημα, το CDC συνιστά αυτές τις απλές συμβουλές: Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αποφύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα. Και μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με άπλυτα χέρια.

Κοινό Κρυολόγημα: Οι γιατροί παρατηρούν αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων κοινού κρυολογήματος μεταξύ ορισμένων παιδιών Οι γονείς πιέζουν για κανόνες κατά την επιστροφή μετά το κλείδωμα της COVID Οι “Πέντε” συζητούν για το πώς οι γονείς υπερασπίζονται μια επίφαση κανονικότητας, παρά το γεγονός ότι ορισμένα σχολεία επιμένουν να συνεχίζουν να καλύπτουν τα παιδιά. Καθώς τα παιδιά έχουν επιστρέψει στα σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων κοινού κρυολογήματος σε ορισμένα παιδιά από δύο από τους πιο κοινούς ιούς που είναι γνωστό ότι προκαλούν τη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού: τους ρινοϊούς και τους εντεροϊούς.

Αυτό προκύπτει από μια πρόσφατη έκθεση από το Σικάγο – αν και η κατάσταση δεν περιορίζεται σε αυτή την περιοχή.

Αυτοί οι ιοί συνήθως προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού σε υγιείς ενήλικες.

Ωστόσο, “είδαμε μεγαλύτερο αριθμό μικρών παιδιών και βρεφών με αναπνευστικές ασθένειες από ό,τι συνήθως βλέπουμε το καλοκαίρι – και περισσότερα παιδιά με σοβαρή ασθένεια απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο και ΜΕΘ”, δήλωσε στο Fox News Digital ο Dr. Czer Anthoney Lim, διευθυντής παιδιατρικής επείγουσας ιατρικής στο Mount Sinai Beth Israel στη Νέα Υόρκη.

“Αυτό που ήταν ενδιαφέρον είναι ότι είχαμε ένα είδος ποτ πουρί από ιούς”, δήλωσε πρόσφατα στο CBS Chicago η Dr. Natalie Lambajian-Drummond από το Yorkville, Ill. και πρόσθεσε ότι χρειάστηκε ακόμη και να εισαγάγει ένα παιδί μέσω ασθενοφόρου.

Ενώ είναι δυνατόν να κρυολογήσει κανείς οποιαδήποτε εποχή του έτους, τα περισσότερα κρυολογήματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Συνήθεις ιοί του αναπνευστικού συστήματος

Πολλοί ιοί του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, αλλά οι ρινοϊοί είναι οι πιο συνηθισμένοι, δήλωσε το CDC.

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι εντεροϊών, οι περισσότεροι προκαλούν μόνο ήπια ασθένεια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Cedars-Sinai.

Ένας άλλος αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα κοινού κρυολογήματος είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στα βρέφη.

Αυτοί οι ιοί εμφανίζονται συνήθως κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, προκαλώντας την “καλοκαιρινή γρίπη”, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και άλλες ασθένειες, όπως ένα εξάνθημα γνωστό ως νόσος των χεριών, των ποδιών και του στόματος.

Μολύνουν κυρίως τα παιδιά επειδή οι περισσότεροι ενήλικες έχουν αναπτύξει ανοσία σε αυτούς, προστίθεται στην ιστοσελίδα.

Ένας άλλος αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα κοινού κρυολογήματος είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στα βρέφη. “Ιστορικά, η εποχή του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ξεκινούσε κάποια στιγμή στα μέσα προς το τέλος του φθινοπώρου και επεκτεινόταν μέχρι τις αρχές της άνοιξης”, δήλωσε ο Δρ Μάικ Σμιθ, ειδικός σε παιδιατρικές λοιμώξεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke.

“Ο RSV μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα – φλεγμονή των μικρών αεραγωγών – και να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή που απαιτούν νοσηλεία για τα παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους”.

Ο ίδιος δήλωσε στο Fox News Digital ότι σε ορισμένα μέρη της χώρας, η εποχή του RSV έχει ήδη ξεκινήσει φέτος.

“Τα παιδιά που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου μετά τον RSV περιλαμβάνουν εκείνα που γεννήθηκαν πρόωρα (< 29 εβδομάδες κύησης) ή έχουν χρόνια πνευμονοπάθεια, ορισμένους τύπους συγγενών καρδιοπαθειών, ορισμένες νευρομυϊκές παθήσεις και ανοσοκαταστολή”, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε επίσης ότι η γρίπη, κοινώς αποκαλούμενη “γρίπη”, είναι ένας άλλος κοινός αναπνευστικός ιός που έρχεται κάθε χρόνο.

“Τα εμβόλια της γρίπης είναι πλέον διαθέσιμα για όλους τους 6 μήνες και άνω, οπότε είναι σημαντικό να προστατευτείτε”, είπε.

Συμπτώματα κοινού κρυολογήματος

Μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος και η ρινική καταρροή, ακολουθούμενα από βήχα και φτέρνισμα, πρόσθεσε το CDC.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βελτιώνονται σε μια εβδομάδα έως 10 ημέρες, σύμφωνα με το CDC.

Ο Dr. Marc Siegel, συνεργάτης του Fox News, δήλωσε: “Όταν έπεσαν οι μάσκες και τα παιδιά άρχισαν να αλληλεπιδρούν περισσότερο, αρχίσαμε να βλέπουμε περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις ακόμη και εκτός εποχής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάποιες ήπιες, κάποιες πιο σοβαρές”.

“Το Omicron σχετίζεται με περισσότερα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού από ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές”, δήλωσε ο Dr. Marc Siegel, συνεργάτης του Fox News και καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Medical Center.

Ο Siegel δήλωσε στο Fox News Digital ότι αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διάκριση του omicron από άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως ο ρινοϊός, ο RSV και οι εντεροϊοί – ειδικά σε μικρά παιδιά.

Αυτό θα αυξήσει τώρα την πιθανότητα ότι άλλοι ιοί του αναπνευστικού συστήματος προκαλούν τυπικά συμπτώματα κρυολογήματος σε σύγκριση με τα τελευταία δύο χρόνια – όταν πολλοί επαγγελματίες υγείας “συνέδεαν κάθε πονόλαιμο, κάθε λοίμωξη των ιγμορείων, κάθε βήχα με την COVID”, πρόσθεσε ο Siegel.

Κοινό κρυολόγημα και περιορισμοί της COVID-19

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι που παθαίνουν σοβαρή ασθένεια, όπως πνευμονία, είναι εκείνοι “με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άσθμα ή αναπνευστικές παθήσεις”, δήλωσε το CDC.

Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων μικρών παιδιών δεν έχει αναπτύξει ανοσία στο κοινό κρυολόγημα λόγω των περιορισμών της πανδημίας COVID-19.

Όταν τα μικρά παιδιά μολύνονται με το κοινό κρυολόγημα από ορισμένους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, ορισμένα μπορεί να πάθουν πιο σοβαρές λοιμώξεις σήμερα, λένε οι επαγγελματίες υγείας.

Όταν λοιπόν τα μικρά παιδιά μολύνονται με το κοινό κρυολόγημα από ορισμένους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, ορισμένα μπορεί να πάθουν πιο σοβαρές λοιμώξεις.

“Θα έλεγα ότι τα παιδιά που είναι κάτω των 5 ετών είναι κατά κάποιο τρόπο η ομάδα που πρέπει να προσέξουμε”, προειδοποίησε η Lambajian-Drummond στο CBS.

“Πολλά από τα μικρότερα παιδιά που τα βλέπουμε έχουν πολύ πιο σοβαρές πορείες όταν προσβάλλονται από αυτούς τους ιούς”.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων μικρών παιδιών δεν έχει αναπτύξει ανοσία στο κοινό κρυολόγημα λόγω των περιορισμών της πανδημίας COVID-19.

“Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές εξηγήσεις για αυτή την έξαρση, συμπεριλαμβανομένων της COVID-19, του εντεροϊού D68 και της μειωμένης έμφυτης ανοσίας”, πρόσθεσε ο Lim, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής επείγουσας ιατρικής, παιδιατρικής και ιατρικής εκπαίδευσης στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

“Αν και η COVID-19 στα παιδιά παρουσιάζεται γενικά ως ήπια νόσος, ένας μικρός αριθμός παιδιών αναπτύσσει σοβαρή νόσο – με μόνο το 7% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών να είναι εμβολιασμένα και την κίνηση προς την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολεία, η ομάδα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτη”.

Δήλωσε επίσης στο Fox News Digital ότι οι περιορισμένες ευκαιρίες για προσωπική φροντίδα των παιδιών και το σχολείο έχουν μειώσει την έκθεση σε κοινές ασθένειες που μπορούν να δημιουργήσουν έμφυτη ανοσία στα μικρά παιδιά.

Επιδημιολογία

Κάθε χρόνο εκατομμύρια Αμερικανοί παθαίνουν κοινό κρυολόγημα, με τους ενήλικες να έχουν κατά μέσο όρο 2-3 κρυολογήματα ετησίως.

Αλλά τα παιδιά έχουν συνήθως περισσότερες λοιμώξεις, σύμφωνα με το CDC.

“Τα κοινά κρυολογήματα είναι ο κύριος λόγος που τα παιδιά χάνουν το σχολείο και οι ενήλικες την εργασία τους”, αναφέρει το CDC στην ιστοσελίδα του.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, οπότε η θεραπεία απευθύνεται στα συμπτώματα, σύμφωνα με το CDC.

Η πρόληψη είναι το κλειδί

Για να μειώσετε την πιθανότητα να κολλήσετε κρυολόγημα, το CDC συνιστά αυτές τις απλές συμβουλές: Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αποφύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα. Και μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με άπλυτα χέρια.

Εάν εσείς ή τα παιδιά σας έχετε συμπτώματα κρυολογήματος, ο οργανισμός συνιστά επίσης να καλέσετε το γιατρό σας για τους ακόλουθους λόγους: συμπτώματα που επιμένουν περισσότερο από 10 ημέρες- ασυνήθιστα ή σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετός ή το παιδί σας είναι ληθαργικό- το παιδί σας είναι μικρότερο από 3 μηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καλοκαιρινό κρυολόγημα: Γιατί τόσοι πολλοί το έχουν υποστεί φέτος;

Οι γιατροί στο Η.Β πιστεύουν ότι τα παιδιά νοσούν από ηπατίτιδα εξαιτίας του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια του lockdown

Ερευνάται η περίεργη σχέση μεταξύ του ιού του κρυολογήματος και της covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.