ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καλοκαιρινό κρυολόγημα: Γιατί τόσοι πολλοί το έχουν υποστεί φέτος;

Καλοκαιρινό κρυολόγημα: Γιατί τόσοι πολλοί το έχουν υποστεί φέτος;

Καλοκαιρινό κρυολόγημα: Το καλοκαίρι, οι εντεροϊοί και ο ιός της γρίπης είναι πολύ πιο συνηθισμένοι, με τις λοιμώξεις από αυτούς τους ιούς να τείνουν να κορυφώνονται το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός και υγρός.

Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε το κρυολόγημα και τη γρίπη με πιο κρύο καιρό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ακόμα να κρυώσετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ορισμένοι ιοί είναι ακόμη πιο συχνοί το καλοκαίρι παρά το χειμώνα. Ο ιός της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι πιο συνηθισμένοι τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και ο περισσότερος χρόνος που περνούν σε εσωτερικούς χώρους με άλλους ανθρώπους τους παρέχουν ευνοϊκές συνθήκες εξάπλωσης. Αλλά το καλοκαίρι, οι εντεροϊοί και ο ιός της γρίπης είναι πολύ πιο συνηθισμένοι, με τις λοιμώξεις από αυτούς τους ιούς να τείνουν να κορυφώνονται το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός και υγρός.

Και οι δύο ιοί προκαλούν τυπικά συμπτώματα κρυολογήματος, όπως καταρροή, χαμηλή ενέργεια, μυϊκούς πόνους, βήχα, πονοκεφάλους και πονόλαιμο. Η παραγρίππη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει βρογχίτιδα και πνευμονία σε άτομα που έχουν κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τις αλλεργίες, η ενδεικτική διαφορά είναι ότι οι αλλεργίες τείνουν να μην προκαλούν πυρετό ή πόνους στο σώμα και σπάνια προκαλούν βήχα. Το κρυολόγημα διαρκεί από μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες, αλλά, ανάλογα με το τι πυροδότησε την αλλεργία, τα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι για μερικούς ανθρώπους.

Φαίνεται αδιανόητο ότι ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις είναι πιο συχνές τους θερμότερους μήνες όταν περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά τους θερμότερους μήνες, κοινωνικοποιούμαστε και ταξιδεύουμε περισσότερο—που σημαίνει ότι συναναστρεφόμαστε με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, μερικές φορές από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Πολλοί από εμάς έλκονται επίσης προς κλιματιζόμενα εσωτερικά περιβάλλοντα όταν ο καιρός είναι ζεστός. Αλλά η δομή ενός ιού μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί κάποιοι εξαπλώνονται πιο εύκολα τους θερμότερους μήνες. Για να εξαπλωθεί ένας ιός και να μολύνει υγιή κύτταρα, πρέπει να επιβιώσει τόσο έξω όσο και μέσα στο σώμα – και πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό των ανθρώπινων κυττάρων για να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του.

Οι ιοί περιβάλλονται από ένα πρωτεϊνικό κάλυμμα, που ονομάζεται καψίδιο, το οποίο όχι μόνο δίνει στον ιό το σχήμα του αλλά προστατεύει και το γενετικό υλικό μέσα. Το καψίδιο βοηθά επίσης τον ιό να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα για να προκαλέσει λοιμώξεις. Ορισμένοι ιοί περιβάλλονται επίσης από ένα περίβλημα λιπιδίων (λιπαρού οξέος). Αυτός ο ιικός φάκελος βοηθά τον ιό να αποφύγει την καταστροφή του από το ανοσοποιητικό σύστημα. Παίζει επίσης ρόλο στην αλληλεπίδραση με τα ανθρώπινα κύτταρα για να προκαλέσει μόλυνση. Πολλοί χειμερινοί ιοί είναι ιοί με περίβλημα. Οι ιοί με περίβλημα τείνουν να είναι πιο ευάλωτοι στη θερμότητα και την ξηρότητα από τους ιούς που δεν έχουν φάκελο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύεται ότι αυτοί οι ιοί του χειμερινού κρυολογήματος επιβιώνουν καλύτερα σε ψυχρότερα χειμωνιάτικα περιβάλλοντα.

Ενώ ορισμένα καλοκαιρινά κρυολογήματα (όπως οι εντεροϊοί) δεν διαθέτουν φάκελο, άλλα (ιός παραγρίπης 3) έχουν φάκελο. Στην πραγματικότητα, ο ιός της παραγρίπης 3 είναι πιο συνηθισμένος όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και η υγρασία χαμηλή (αν και μπορεί να επιβιώσει σε μια σειρά διαφορετικών υγρασιών). Αυτό υποδηλώνει ότι άλλα μέρη της δομής ενός ιού, εκτός από το φάκελο, μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στις συνθήκες που μπορεί να επιβιώσει και να εξαπλωθεί καλύτερα – αλλά θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της θερμοκρασίας και της ανοσολογικής απόκρισης σε έναν ιό μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες 36°C έχουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού της γρίπης. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα στους ανθρώπους.

Ανοσολογική απόκριση

Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι πάσχουν από καλοκαιρινά κρυολογήματα φέτος, αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό και αν η πανδημία έπαιξε κάποιο ρόλο. Η ανοσία στους ιούς του κοινού κρυολογήματος είναι βραχύβια. Έτσι, κάθε εποχή, όταν εκτιθέμεθα σε νέες παραλλαγές, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί. Όμως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διάφορα μέτρα καραντίνας, όπως η απόσταση και η χρήση μάσκας, περιόρισαν την έκθεση που είχαν πολλοί άνθρωποι σε αυτούς τους ιούς.

Όταν συγκεντρωθήκαμε ξανά μετά το lockdown, οι ιοί του κρυολογήματος άρχισαν να κυκλοφορούν, αλλά η ανοσία μας δεν είχε ενισχυθεί από την έκθεση σε αυτόν τον ιό το προηγούμενο έτος. Ενώ η προβλεψιμότητα των εποχιακών ιών έχει αλλάξει από την εμφάνιση του COVID, οι αυξήσεις στα καλοκαιρινά κρυολογήματα που παρατηρήθηκαν φέτος πιθανότατα οφείλονται στο ότι ταξιδεύαμε περισσότερο, περισσότερο κοινωνικά ανακατεύουμε, λιγότερη φοράμε μάσκα και αποστασιοποιούμαστε και λιγότερη έκθεση σε ιούς του αναπνευστικού το προηγούμενο έτος.

Φέτος πολλά μέρη του κόσμου έχουν επίσης δει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ένα κύμα καύσωνα. Αυτές οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας μπορεί να έπαιξαν ρόλο στη μετάδοση των ιών του κοινού κρυολογήματος φέτος. Αυτοί οι παράγοντες θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικοί στο μέλλον και μπορεί ακόμη και να αλλάξουν την εποχή του χρόνου που βλέπουμε ορισμένους ιούς. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την εξάπλωση των ιών στο μέλλον.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τα καλοκαιρινά κρυολογήματα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε είναι να μείνετε μακριά από άτομα που είναι άρρωστα (αν είναι δυνατόν), να πλένετε τα χέρια σας και να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Ίσως αξίζει επίσης να σκεφτείτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να αρρωστήσετε καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν τους επόμενους μήνες. Το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται κάθε χειμώνα σε ορισμένα άτομα, επομένως είναι συνετό να ελέγξετε εάν πρόκειται να κάνετε εμβόλιο κατά της γρίπης φέτος. Φέτος η γρίπη ήταν ιδιαίτερα κακή για την Αυστραλία και οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα είναι το ίδιο σε πολλά μέρη του κόσμου αυτόν τον χειμώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί αρρωσταίνουμε το καλοκαίρι;

Πόσες φορές μπορείτε να κολλήσετε κορωνοϊό;

Οι επαναλοιμώξεις Covid μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επηρεάζεστε από ορμονικές ανισορροπίες;

Ανοσοποιητικό: Οι ορμόνες είναι ισχυροί παράγοντες στο σώμα μας που βοηθούν στη ρύθμιση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών μας λειτουργιών.

Τι είναι η φωτοευαισθησία και πώς να τη διαχειριστείτε

Φωτοευαισθησία: Η ευαισθησία στον ήλιο δεν προκαλεί μονάχα εξανθήματα, αλλά βλάπτει επίσης το δέρμα σας σε επίπεδο DNA, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Τον Απρίλιο η επανένταξη οφειλετών ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ στη νέα ρύθμιση χρεών

ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ: Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία όσων απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους κατά τον τελευταίο χρόνο.

Καναδάς: Περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα

Πολύ συχνά, τρανς ή μη δυαδικά άτομα που συμβουλεύονται για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν ενοχλητικές, ακόμη και ακατάλληλες ερωτήσεις που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.

Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστούν στα μάτια σας

Alzheimer: Αυτά τα ευρήματα μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη τεχνικών απεικόνισης που μας επιτρέπουν να διαγνώσουμε τη νόσο του Αλτσχάιμερ νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια και να παρακολουθούμε την εξέλιξή της μη επεμβατικά κοιτάζοντας μέσα από το μάτι.

Τα αντιβιοτικά δεν μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε ενήλικες που νοσηλεύονται με κοινές αναπνευστικές λοιμώξεις, σύμφωνα με μελέτη

Οι αναλύσεις που προσαρμόστηκαν για τον τύπο του ιού, το φύλο, την ηλικία, τη σοβαρότητα της νόσου και τις υποκείμενες ασθένειες, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν αντιβιοτικά οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο (συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 30 ημερών από εκείνους στους οποίους δεν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, και ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 3% για κάθε ημέρα αντιβιοτικής θεραπείας σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους δεν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά