ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πονοκέφαλος: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι τους προκαλεί;

Πονοκέφαλος: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι τους προκαλεί;

Πονοκέφαλος: Τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις ή ιατρικά προβλήματα. Να επισκέπτεστε πάντα τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για διάγνωση.

Ο πονοκέφαλος είναι πόνος ή δυσφορία στο κεφάλι ή στο πρόσωπο. Οι πονοκέφαλοι ποικίλλουν σημαντικά ως προς τη θέση και την ένταση του πόνου και πόσο συχνά εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι. Ο εγκεφαλικός ιστός δεν έχει ευαίσθητες στον πόνο νευρικές ίνες και δεν αισθάνεται πόνο. Ωστόσο, άλλα μέρη του κεφαλιού μπορεί να ευθύνονται για έναν πονοκέφαλο, όπως: ένα δίκτυο νεύρων που εκτείνεται πάνω από το τριχωτό της κεφαλής, ορισμένα νεύρα στο πρόσωπο, το στόμα και το λαιμό, μύες του κεφαλιού, του λαιμού και των ώμων, αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κατά μήκος της επιφάνειας και στη βάση του εγκεφάλου.

Οι διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων περιλαμβάνουν:

Ημικρανία

Σε αυτόν τον τύπο κεφαλαλγίας, άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο εμφανίζονται ως μέρος του πονοκεφάλου. Ναυτία και έμετος, ζαλάδα, ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία) και άλλα οπτικά συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται με τις ημικρανίες. Οι ημικρανίες έχουν επίσης ξεχωριστές φάσεις. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι κάθε φάση, ωστόσο. Οι φάσεις ενός πονοκεφάλου ημικρανίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Προαίσθηση ή πρόδρομη φάση. Μια αλλαγή στη διάθεση ή στη συμπεριφορά μπορεί να συμβεί ώρες ή μέρες πριν από τον πονοκέφαλο.
 • Φάση αύρας. Μια ομάδα οπτικών, αισθητηριακών ή κινητικών συμπτωμάτων μπορεί να προηγείται του πονοκεφάλου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αλλαγές στην όραση, παραισθήσεις, μούδιασμα, αλλαγές στην ομιλία και μυϊκή αδυναμία.
 • Φάση πονοκέφαλου. Περίοδος κατά τη διάρκεια της πραγματικής κεφαλαλγίας με παλλόμενο πόνο στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Η ευαισθησία στο φως και την κίνηση είναι κοινές, όπως και η κατάθλιψη, η κόπωση και το άγχος.
 • Φάση επίλυσης. Ο πόνος μειώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί από κόπωση, ευερεθιστότητα και προβλήματα συγκέντρωσης. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ανανεωμένοι μετά από μια επίθεση, άλλοι όχι.

Πονοκέφαλοι έντασης

Οι πονοκέφαλοι έντασης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου. Το άγχος και οι σφιγμένοι μύες είναι συχνά παράγοντες σε πονοκεφάλους τύπου έντασης. Αυτά είναι κοινά συμπτώματα ενός πονοκεφάλου τύπου τάσης:

 • Αργή έναρξη του πονοκεφάλου
 • Το κεφάλι συνήθως πονάει και στις δύο πλευρές
 • Ο πόνος είναι θαμπός ή μοιάζει με ταινία ή μέγγενη γύρω από το κεφάλι
 • Ο πόνος μπορεί να αφορά το πίσω μέρος του κεφαλιού ή του λαιμού
 • Ο πόνος είναι ήπιος έως μέτριος, αλλά όχι σοβαρός
 • Οι πονοκέφαλοι τύπου τάσης συνήθως δεν προκαλούν ναυτία, έμετο ή ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία).

Σύμπλεγμα πονοκεφάλων

Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα μιας αθροιστικής κεφαλαλγίας:

 • Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες εμφανίζονται συνήθως σε μια σειρά που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα μιας αθροιστικής κεφαλαλγίας:
 • Έντονος πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το ένα μάτι
 • Το μάτι που επηρεάζεται μπορεί να είναι κόκκινο και υδαρές με πεσμένο βλέφαρο και μικρή κόρη
 • Πρήξιμο του βλεφάρου
 • Καταρροή ή συμφόρηση
 • Πρήξιμο του μετώπου

Τι προκαλεί τον πονοκέφαλο;

Οι πονοκέφαλοι ταξινομούνται σε πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς. Ένας πρωτοπαθής πονοκέφαλος σημαίνει ότι ο ίδιος ο πονοκέφαλος είναι το κύριο ιατρικό πρόβλημα, αν και μπορεί να εντοπιστούν άλλοι παράγοντες, όπως η μυϊκή ένταση ή η έκθεση σε ορισμένα τρόφιμα. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν περιλαμβάνουν φάρμακα, αφυδάτωση ή ορμονικές αλλαγές. Ένας δευτερεύων πονοκέφαλος σχετίζεται με μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Ένα παράδειγμα αυτού θα μπορούσε να είναι ένας πονοκέφαλος λόγω τραυματισμού στον αυχένα, οφθαλμικών προβλημάτων, γνάθων, δοντιών ή λοίμωξης κόλπων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πονοκεφάλου;

Τα συμπτώματα κεφαλαλγίας εξαρτώνται από τον τύπο του πονοκεφάλου. Η συχνότητα των πονοκεφάλων και η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να διαφέρουν. Τα τυπικά συμπτώματα κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν:

 • Αργή έναρξη του πονοκεφάλου
 • Το κεφάλι συνήθως πονάει και στις δύο πλευρές
 • Ο πόνος είναι θαμπός ή μοιάζει με ταινία ή μέγγενη γύρω από το κεφάλι
 • Ο πόνος μπορεί να αφορά το πίσω μέρος του κεφαλιού ή του λαιμού
 • Ο πόνος είναι ήπιος έως μέτριος, αλλά όχι σοβαρός
 • Οι πονοκέφαλοι τύπου τάσης συνήθως δεν προκαλούν ναυτία, έμετο ή ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία).

Τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις ή ιατρικά προβλήματα. Να επισκέπτεστε πάντα τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για διάγνωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση του πονοκεφάλου;

Ο γιατρός σας θα θέλει να κάνει μια ολοκληρωμένη ιατρική αξιολόγηση και διαγνωστικό έλεγχο. Θα ρωτήσει επίσης για το ιατρικό ιστορικό σας και θα κάνει φυσική εξέταση και ορισμένες εξετάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη για την ημικρανία και την διαταραχή ισσοροπίας

Κοινό αναισθητικό ανακουφίζει από τον πόνο της χρόνιας ημικρανίας σε νέα μελέτη

Ιατρικά επιτεύγματα του 2021 και του 2022 που θα αφήσουν το στίγμα τους

Πάνω από το 50% του πληθυσμού υποφέρει από ημικρανίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Συνταγή Pappa Al Pomodoro από την Τοσκάνη

Pappa Al Pomodoro: Στην πρώιμη αγροτική Ιταλία, αυτή η συνταγή έδωσε στην τάξη των αγροτών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί μουλιάζοντάς το σε ζωμό και ντομάτα.

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Κάλιο διατροφή: Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, αλλά βοηθά επίσης στη διαχείριση του διαβήτη, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και ακόμη και καταπολεμά τις μυϊκές κράμπες

Η αισιοδοξία και η κοινωνική σύνδεση βοηθούν την ανάρρωση από καρδιαγγειακή νόσο

Καρδιαγγειακή νόσος: Οι άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη καθώς προσαρμόζονται σε μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία τους.