ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πονοκέφαλος: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι τους προκαλεί;

Πονοκέφαλος: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι τους προκαλεί;

Πονοκέφαλος: Τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις ή ιατρικά προβλήματα. Να επισκέπτεστε πάντα τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για διάγνωση.

Ο πονοκέφαλος είναι πόνος ή δυσφορία στο κεφάλι ή στο πρόσωπο. Οι πονοκέφαλοι ποικίλλουν σημαντικά ως προς τη θέση και την ένταση του πόνου και πόσο συχνά εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι. Ο εγκεφαλικός ιστός δεν έχει ευαίσθητες στον πόνο νευρικές ίνες και δεν αισθάνεται πόνο. Ωστόσο, άλλα μέρη του κεφαλιού μπορεί να ευθύνονται για έναν πονοκέφαλο, όπως: ένα δίκτυο νεύρων που εκτείνεται πάνω από το τριχωτό της κεφαλής, ορισμένα νεύρα στο πρόσωπο, το στόμα και το λαιμό, μύες του κεφαλιού, του λαιμού και των ώμων, αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κατά μήκος της επιφάνειας και στη βάση του εγκεφάλου.

Οι διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων περιλαμβάνουν:

Ημικρανία

Σε αυτόν τον τύπο κεφαλαλγίας, άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο εμφανίζονται ως μέρος του πονοκεφάλου. Ναυτία και έμετος, ζαλάδα, ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία) και άλλα οπτικά συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται με τις ημικρανίες. Οι ημικρανίες έχουν επίσης ξεχωριστές φάσεις. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι κάθε φάση, ωστόσο. Οι φάσεις ενός πονοκεφάλου ημικρανίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Προαίσθηση ή πρόδρομη φάση. Μια αλλαγή στη διάθεση ή στη συμπεριφορά μπορεί να συμβεί ώρες ή μέρες πριν από τον πονοκέφαλο.
 • Φάση αύρας. Μια ομάδα οπτικών, αισθητηριακών ή κινητικών συμπτωμάτων μπορεί να προηγείται του πονοκεφάλου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αλλαγές στην όραση, παραισθήσεις, μούδιασμα, αλλαγές στην ομιλία και μυϊκή αδυναμία.
 • Φάση πονοκέφαλου. Περίοδος κατά τη διάρκεια της πραγματικής κεφαλαλγίας με παλλόμενο πόνο στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Η ευαισθησία στο φως και την κίνηση είναι κοινές, όπως και η κατάθλιψη, η κόπωση και το άγχος.
 • Φάση επίλυσης. Ο πόνος μειώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί από κόπωση, ευερεθιστότητα και προβλήματα συγκέντρωσης. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ανανεωμένοι μετά από μια επίθεση, άλλοι όχι.

Πονοκέφαλοι έντασης

Οι πονοκέφαλοι έντασης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου. Το άγχος και οι σφιγμένοι μύες είναι συχνά παράγοντες σε πονοκεφάλους τύπου έντασης. Αυτά είναι κοινά συμπτώματα ενός πονοκεφάλου τύπου τάσης:

 • Αργή έναρξη του πονοκεφάλου
 • Το κεφάλι συνήθως πονάει και στις δύο πλευρές
 • Ο πόνος είναι θαμπός ή μοιάζει με ταινία ή μέγγενη γύρω από το κεφάλι
 • Ο πόνος μπορεί να αφορά το πίσω μέρος του κεφαλιού ή του λαιμού
 • Ο πόνος είναι ήπιος έως μέτριος, αλλά όχι σοβαρός
 • Οι πονοκέφαλοι τύπου τάσης συνήθως δεν προκαλούν ναυτία, έμετο ή ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία).

Σύμπλεγμα πονοκεφάλων

Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα μιας αθροιστικής κεφαλαλγίας:

 • Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες εμφανίζονται συνήθως σε μια σειρά που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα μιας αθροιστικής κεφαλαλγίας:
 • Έντονος πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το ένα μάτι
 • Το μάτι που επηρεάζεται μπορεί να είναι κόκκινο και υδαρές με πεσμένο βλέφαρο και μικρή κόρη
 • Πρήξιμο του βλεφάρου
 • Καταρροή ή συμφόρηση
 • Πρήξιμο του μετώπου

Τι προκαλεί τον πονοκέφαλο;

Οι πονοκέφαλοι ταξινομούνται σε πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς. Ένας πρωτοπαθής πονοκέφαλος σημαίνει ότι ο ίδιος ο πονοκέφαλος είναι το κύριο ιατρικό πρόβλημα, αν και μπορεί να εντοπιστούν άλλοι παράγοντες, όπως η μυϊκή ένταση ή η έκθεση σε ορισμένα τρόφιμα. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν περιλαμβάνουν φάρμακα, αφυδάτωση ή ορμονικές αλλαγές. Ένας δευτερεύων πονοκέφαλος σχετίζεται με μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Ένα παράδειγμα αυτού θα μπορούσε να είναι ένας πονοκέφαλος λόγω τραυματισμού στον αυχένα, οφθαλμικών προβλημάτων, γνάθων, δοντιών ή λοίμωξης κόλπων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πονοκεφάλου;

Τα συμπτώματα κεφαλαλγίας εξαρτώνται από τον τύπο του πονοκεφάλου. Η συχνότητα των πονοκεφάλων και η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να διαφέρουν. Τα τυπικά συμπτώματα κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν:

 • Αργή έναρξη του πονοκεφάλου
 • Το κεφάλι συνήθως πονάει και στις δύο πλευρές
 • Ο πόνος είναι θαμπός ή μοιάζει με ταινία ή μέγγενη γύρω από το κεφάλι
 • Ο πόνος μπορεί να αφορά το πίσω μέρος του κεφαλιού ή του λαιμού
 • Ο πόνος είναι ήπιος έως μέτριος, αλλά όχι σοβαρός
 • Οι πονοκέφαλοι τύπου τάσης συνήθως δεν προκαλούν ναυτία, έμετο ή ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία).

Τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις ή ιατρικά προβλήματα. Να επισκέπτεστε πάντα τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για διάγνωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση του πονοκεφάλου;

Ο γιατρός σας θα θέλει να κάνει μια ολοκληρωμένη ιατρική αξιολόγηση και διαγνωστικό έλεγχο. Θα ρωτήσει επίσης για το ιατρικό ιστορικό σας και θα κάνει φυσική εξέταση και ορισμένες εξετάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη για την ημικρανία και την διαταραχή ισσοροπίας

Κοινό αναισθητικό ανακουφίζει από τον πόνο της χρόνιας ημικρανίας σε νέα μελέτη

Ιατρικά επιτεύγματα του 2021 και του 2022 που θα αφήσουν το στίγμα τους

Πάνω από το 50% του πληθυσμού υποφέρει από ημικρανίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν