ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πως θα εντάξετε τα λαχανικά στη διατροφή σας

Πως θα εντάξετε τα λαχανικά στη διατροφή σας

Τα λαχανικά κάνουν πάντα καλό στον οργανισμό μας και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο πια. Ωστόσο, ορισμένα είδη αποδεικνύονται πιο υγιεινά αν τα καταναλώσουμε μαγειρεμένα καθώς έτσι απελευθερώνουν περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Εδώ χρειάζεται να διευκρινιστεί πως τα πιο κοινά λαχανικά, όπως για παράδειγμα το μαρούλι, το λάχανο και το αγγούρι, που συχνά καταναλώνουμε στις σαλάτες μας χρειάζεται να παραμείνουν ωμά και να τρώγονται ακατέργαστα καθώς το βράσιμο ή ψήσιμο αλλοιώνει κάποιες από τις βιταμίνες τους και φυσικά την πλούσια γεύση τους. Ωστόσο, σήμερα θα εστιάσουμε σε εκείνα τα λίγα λαχανικά τα οποία είναι πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό μας αν τα καταναλώσουμε αφού τα έχουμε μαγειρέψει και επεξεργαστεί.

Καρότο

Το καρότο το οποίο μας βοηθά πολύ να αποκτήσουμε γοητευτικό χρώμα το καλοκαίρι είναι το κατεξοχήν λαχανικό με καροτενοειδή και είναι ιδανικό για κατανάλωση αφού μαγειρευτεί. Αυτό που συμβαίνει όταν βράζουμε ή το ψήνουμε είναι ότι ο οργανισμός απορροφά σε μεγαλύτερη ποσότητα τη Β- Καροτίνη, η οποία μετατρέπεται εν συνεχεία μέσα στο σώμα μας σε βιταμίνη Α.

Πιπεριά

Η ψημένη πιπεριά έχει εντονότερη απόδοση των καροτενοειδών που περιέχει καθώς και πλουσιότερη αντιοξειδωτική δράση ενώ παράλληλα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης πιο πολύ απ’ ό,τι η ωμή της εκδοχή.

Ντομάτα

Το λυκοπένιο που περιέχει η ντομάτα απορροφάται καλύτερα όταν είναι μαγειρεμένη ενώ αποτελεί ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό – ασπίδα κατά του καρκίνου. Επίσης προστατεύει την καρδιά μας. Αυτό δεν πάει να πει ότι δεν μπορούμε να την απολαμβάνουμε και ως ωμή στη χωριάτικη σαλάτα μας.

Σπανάκι

Η διαδικασία του βρασίματος απελευθερώνει το σπανάκι από το οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο και τον σίδηρο, ενώ σε αυξημένες ποσότητες, μπορεί να σχηματίσει έως και πέτρες στα νεφρά. Επιπλέον, βράζοντας το σπανάκι, το κάνουμε φιλικότερο και ελαφρύτερο για το πεπτικό μας σύστημα.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο στον ατμό είναι μια πολύ υγιεινή εκδοχή του λαχανικού ωστόσο δεν θα έπρεπε να μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται να καταναλώνεται ωμό ειδικά αν έχετε υποθυρεοειδισμό. Η καλύτερη λύση είναι να το καταναλώνετε αφού το έχετε βράσει στον ατμό, με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούμε όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά του στοιχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάλαβε τον χαρακτήρα των ανθρώπων παρατηρώντας μόνο τις κινήσεις

Τα μαγειρικά μυστικά του να φτιάξεις τα τέλεια ρεβίθια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ασφαλιστική ζημία για την κατάρρευση γέφυρας στις ΗΠΑ ίσως φτάσει τα 3 δισ. δολάρια

Το Υπουργείο Μεταφορών του Μέριλαντ έχει μέχρι στιγμής ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν 60 εκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των συντριμμιών και τον καθαρισμό μετά το περιστατικό. 

Ποιος μηχανισμός καθορίζει ποιες αναμνήσεις έχουν διάρκεια;

Μεγάλες ομάδες νευρώνων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος πυροδοτούνται μαζί σε ρυθμικούς κύκλους, δημιουργώντας αλληλουχίες σημάτων μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Πώς να διακοσμήσετε το δωμάτιό σας για να είναι σέξι και ρομαντικό;

Δωμάτιο σεξ: Η δημιουργία μιας σέξι και ρομαντικής ατμόσφαιρας στο δωμάτιό σας περιλαμβάνει προσεκτική εξέταση του φωτισμού, του συνδυασμού χρωμάτων, της υφής και των διακοσμητικών στοιχείων.

Γ. Κοχιαδάκης: Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Γ. Κοχιαδάκης: Το φορτίο των νόσων που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται τώρα ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με άλλους σημαντικούς παγκόσμιους κινδύνους για την υγεία, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και το κάπνισμα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Έρευνες δεν βρίσκουν στοιχεία για τα οφέλη των προβιοτικών κατά τη διάρκεια της κύησης

Το έργο στοχεύει στην εύρεση καινοτόμων φαρμάκων, συσκευών και διαγνωστικών για παθήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός και η διαταραχή της εμβρυϊκής ανάπτυξης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Νέα μέθοδος απεικόνισης φωτίζει το ταξίδι του οξυγόνου στον εγκέφαλο

«Η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή για τη μελέτη μιας σειράς ασθενειών που σχετίζονται με την υποξία στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, της αγγειακής άνοιας και της μακροχρόνιας COVID, και πώς η καθιστική ζωή, η γήρανση, η υπέρταση και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτές τις ασθένειες», δήλωσε ο Nedergaard.