ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πνευμονική Υπέρταση: Την άμεση ένταξή τους στον εμβολιασμό ζητούν οι ασθενείς

Πνευμονική Υπέρταση: Την άμεση ένταξή τους στον εμβολιασμό ζητούν οι ασθενείς

Πνευμονική Υπέρταση:  Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου έστειλε ο Σύλλογος Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι είναι εκτός εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ιωάννα Αλυσανδράτου, οι ασθενείς με τη σπάνια νόσο της πνευμονικής υπέρτασης δεν έχουν συμπεριληφθεί στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η πρώτη κατηγορία ασθενών που θα εμβολιαστεί με πάθηση που συνιστά πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό, αμέσως μετά τους ανθρώπους ηλικίας 75-79 χρόνων, είναι τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και μάλιστα όσων έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.

Στις διευκρινίσεις των τεχνικών  λεπτομερειών  του εμβολιασμού αυτών έγινε αναφορά για τη φάση α’ που θα εμβολιαστούν στις αρχές Μαρτίου μεταξύ άλλων οι ακόλουθες αναπνευστικές παθήσεις:

Άσθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)

Άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

Και για τη φάση β’  για τις υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας αναλυτικά και αφορούν άτομα 18-59 ετών. Ορισμένες εξ αυτών είναι: καρδιολογικά προβλήματα και σοβαρά αναπνευστικά, με ιδιαίτερη αναφορά στα:

Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανόμενου εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας), βρογχεκτασία, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, πνευμονοκονίαση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος,

Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου Σακχαρώδης διαβήτης.

Ωστόσο, οι ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση και Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση πάσχουν από πνευμονοπάθεια και καρδιοπάθεια με συνόδα σοβαρά νοσήματα.  Η ασθένεια σε όλες  της τις μορφές είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα έχει χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης  και δεν υπάρχει θεραπεία. Η νόσηση από την νόσο Covid-19 μπορεί να απόβει μοιραία για τους ασθενείς με κάθε μορφή Πνευμονικής Υπέρτασης.

Και επειδή όπως λέει η πρόεδρος οι προσπάθειες επικοινωνίας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν άκαρπες κάνουν δημόσια έκκληση για την άμεση ένταξη των ασθενών με πνευμονική υπέρταση στην φάση α’ του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Αττικόν για τις επιπλοκές σε έγκυες και λεχώνες

Διατροφικό σχήμα για πιο αποτελεσματικά εμβόλια

Τι λέει Γερμανός λοιμωξιολόγος για το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι των άλλων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διατροφικά Tips για άτομα με απώλεια μνήμης

Άνοια:Αν και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την πρόληψη της άνοιας, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της γνωστικής υγείας.