Διατροφή

Εμβολιασμός διατροφή ανοσοποιητικό: Πότε τα εμβόλια γίνονται πιο αποτελεσματικά

Εμβολιασμός διατροφή ανοσοποιητικό: Πότε τα εμβόλια γίνονται πιο αποτελεσματικά

Η χορήγηση καθημερινών συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε σε άτομα άνω των 65 ετών βρέθηκε να αυξάνει την ποσότητα αντισωμάτων που παρήγαγαν μετά τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β και του τετάνου.

Εμβολιασμός διατροφή ανοσοποιητικό: H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επισημαίνουν ότι οι βιταμίνες Α, Β6, Β9 (φολικό οξύ), Β12, C και D καθώς και τα ανόργανα άλατα ψευδαργύρου, σεληνίου, σιδήρου και χαλκού είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως πρέπει. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τροφοδοτείται σωστά, αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε κακή ανταπόκριση στο εμβόλιο. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση εννέα μελετών που περιέλαβε 2.677 άτομα διαπίστωσε ότι αυτοί που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν λιγότερο προστατευμένοι έναντι δύο στελεχών της γρίπης μετά τον εμβολιασμό.

Αντίθετα, οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρος και σελήνιο) σε ηλικιωμένους έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Η χορήγηση καθημερινών συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε σε άτομα άνω των 65 ετών βρέθηκε να αυξάνει την ποσότητα αντισωμάτων που παρήγαγαν μετά τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β και του τετάνου.

Σε άτομα με ανεπάρκεια σεληνίου, τα καθημερινά συμπληρώματα του μετάλλου βρέθηκαν να βελτιώνουν ορισμένες πτυχές της ανοσολογικής απόκρισης σε ένα εμβόλιο ζώντος ιού της πολιομυελίτιδας και επίσης να μειώνουν την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα δείχνει το γεγονός ότι νέες ιογενείς παραλλαγές είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα των οποίων το σώμα έχει μεγαλύτερο «οξειδωτικό στρες». Το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένο σε ανεπαρκή λήψη αντιοξειδωτικών θρεπτικών ουσιών, όπως είναι το σελήνιο και η βιταμίνη Ε.

Και, ενώ το ζήτημα της ανεπάρκειας επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους, δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτούς. Η έρευνα για την Εθνική Διατροφή και τη Διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, το 2019, έδειξε «μια συνεχιζόμενη επιδείνωση των διατροφικών προσλήψεων και χρόνιες ελλείψεις πολλών θρεπτικών συστατικών που εμπλέκονται στην υποστήριξη των φυσιολογικών ανοσολογικών λειτουργιών» σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι ανεπάρκειες αφορούσαν τις βιταμίνες A, B12, C και D, τον ψευδάργυρο, το σελήνιο και το χαλκό.

Τέτοιες ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Δεδομένου αυτών των στοιχείων, κάποιοι ερευνητές προτείνουν σε εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα που περιέχει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση θρεπτικών ουσιών που είναι σημαντικά για την ανοσολογική λειτουργία για μια περίοδο εβδομάδων πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη για τα οφέλη της βιταμίνης C και του zinc στη μάχη με την πανδημία

Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου

Τα οφέλη της αντιφλεγμονώδους διατροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ξαναζεσταμένοι υδατάνθρακες βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ανθεκτικό άμυλο: Μάλιστα, τα καλά νέα είναι ότι το ανθεκτικό άμυλο παραμένει σε αυξημένα επίπεδα ακόμα κι αν τα περισσεύματα φαγητού ξαναζεσταθούν πριν καταναλωθούν, και αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα.

Τι είναι το άμυλο και γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής

Άμυλο: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο. Παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Σοκολατόπιτα με μπανάνα και φυστικοβούτυρο

Σοκολατόπιτα μπανάνα: Ποιος δε λατρεύει ένα πλούσιο γλυκό με σοκολάτα και μπανάνα; Με τον συνδυασμό του φυστικοβούτυρου, το γευστικό αποτέλεσμα πραγματικά απογειώνεται.