ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νόσος Crohn: Τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Νόσος Crohn: Τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Νόσος Crohn: Σύμφωνα με το Ίδρυμα Crohn & Colitis (CCF), περίπου 780.000 Αμερικανοί έχουν την κατάσταση. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς ξεκινά, ποιος είναι πιο πιθανό να την αναπτύξει ή πώς να τη διαχειριστεί καλύτερα.

Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Crohn & Colitis (CCF), περίπου 780.000 Αμερικανοί έχουν την κατάσταση. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς ξεκινά, ποιος είναι πιο πιθανό να την αναπτύξει ή πώς να τη διαχειριστεί καλύτερα. Παρά τις σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωτική θεραπεία.

Η νόσος του Crohn εμφανίζεται συχνότερα στο λεπτό έντερο και στο παχύ έντερο. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα σας, από το στόμα σας εώς τον πρωκτό σας. Μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα μέρη του γαστρεντερικού σωλήνα και να παραλείπει άλλα μέρη. Το εύρος της σοβαρότητας για το Crohn’s είναι ήπιο έως εξουθενωτικό.

Οι ακόλουθοι παράγοντες ενδέχεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου:

 • το ανοσοποιητικό σας σύστημα
 • τα γονίδια σας
 • το περιβάλλον σας

Έως και το 20% των ατόμων με νόσο του Crohn έχουν επίσης γονέα, παιδί ή αδελφό με την ασθένεια, σύμφωνα με το Ίδρυμα Crohn & Colitis.  Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, ορισμένα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • αν καπνίζετε
 • η ηλικία σας
 • εμπλέκεται ή όχι με το ορθό
 • το χρονικό διάστημα που είχατε την ασθένεια

Τα άτομα με Crohn είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν εντερικές λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς, παράσιτα και μύκητες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να δημιουργήσει επιπλοκές. Η νόσος του Crohn και οι θεραπείες της μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιδεινώνοντας αυτούς τους τύπους λοιμώξεων. 

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn συχνά αναπτύσσονται σταδιακά. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί επίσης να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Αν και είναι πιθανό, είναι σπάνιο για τα συμπτώματα να αναπτύσσονται ξαφνικά και δραματικά. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • διάρροια
 • κοιλιακές κράμπες
 • αίμα στα κόπρανα
 • πυρετό
 • κούραση
 • απώλεια όρεξης
 • απώλεια βάρους
 • αίσθημα σαν τα έντερά σας να μην είναι άδεια μετά από χρήση της τουαλέτας
 • αίσθημα συχνής ανάγκης για τουαλέτα

Μερικές φορές είναι πιθανό να κάνετε λάθος αυτά τα συμπτώματα για τα συμπτώματα μιας άλλης πάθησης, όπως τροφική δηλητηρίαση, αναστατωμένο στομάχι ή αλλεργία. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα επιμένει. Τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά καθώς εξελίσσεται η ασθένεια. Τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ένα περινιακό συρίγγιο, το οποίο προκαλεί πόνο και αποστράγγιση κοντά στον πρωκτό σας
 • έλκη που μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε από το στόμα έως τον πρωκτό
 • φλεγμονή των αρθρώσεων και του δέρματος
 • δύσπνοια ή μειωμένη ικανότητα άσκησης λόγω αναιμίας

Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές και να σας επιτρέψει να ξεκινήσετε τη θεραπεία νωρίς.

Ένα πρόγραμμα διατροφής που λειτουργεί για ένα άτομο με νόσο του Crohn μπορεί να μην λειτουργεί για άλλο άτομο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασθένεια μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές περιοχές του γαστρεντερικού σωλήνα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι σημαντικό να μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Αυτό μπορεί να γίνει παρακολουθώντας τα συμπτώματά σας καθώς προσθέτετε ή αφαιρείτε ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε την επανάληψη των συμπτωμάτων και να μειώσετε τη σοβαρότητά τους.

Ίσως χρειαστεί:

Να ρυθμίστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Για άλλους, η παρουσία επιπλέον υπολειμμάτων τροφής από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο. Εάν συμβαίνει αυτό, ίσως χρειαστεί να μεταβείτε σε δίαιτα χαμηλών υπολειμμάτων.

Να περιορίστε την πρόσληψη λίπους. Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να διασπά και να απορροφά λίπος. Αυτό το υπερβολικό λίπος θα περάσει από το λεπτό έντερο στο παχύ έντερο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Να περιορίστε την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων. Προηγουμένως, μπορεί να μην είχατε δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά το σώμα σας μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία στην πέψη ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όταν έχετε νόσο του Crohn. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε αναστάτωση στο στομάχι, κράμπες στην κοιλιά και διάρροια για ορισμένα άτομα.

Να αυξήσετε το νερό. Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά νερό από το πεπτικό σας σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα υψηλός εάν έχετε διάρροια ή αιμορραγία.

Να εξετάσετε εναλλακτικές πηγές βιταμινών και μετάλλων. Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εντέρου σας να απορροφήσει σωστά άλλα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μην είναι αρκετή. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη πολυβιταμινών για να μάθετε εάν αυτό είναι κατάλληλο για εσάς.

Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να μάθετε τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Μαζί, μπορείτε να προσδιορίσετε τους διατροφικούς σας περιορισμούς και να δημιουργήσετε οδηγίες για μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμπτώματα και διαχείριση της αλλεργίας στη φράουλα

Απώλεια Βάρους: 10 tips για γρήγορο αδυνάτισμα

Βότανα που θεραπεύουν και προστατεύουν ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Οι αλγόριθμοι αυτομάθησης αναλύουν δεδομένα ιατρικής απεικόνισης

Η λειτουργία του πεπτικού – Πόσος χρόνος απαιτείται για την καλή πέψη

Τρόποι για να φάτε υγιεινά αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πατήστε το κουμπί της σεξουαλικής σας επαναφοράς

Σεξ επανεκκίνηση: Όποιος και αν είναι ο λόγος, μερικές φορές αυτό που χρειάζεστε είναι να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς. Όπως όλα τα άλλα στη ζωή μας, το σεξ είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε και να αναπτυχθούμε και να το κάνουμε όλο και καλύτερο καθώς το σώμα, η ζωή και τα γούστα μας μεταμορφώνονται.

Το σημερινό δείπνο έχει νηστίσιμη τάρτα μανιταριών

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Η άσκηση τελικά μειώνει ή αυξάνει την όρεξή μας στο επόμενο γεύμα;

Άσκηση απώλεια βάρους: Μεταξύ εκείνων που γυμνάζονταν, όταν τους δόθηκε ένα νόστιμο μεσημεριανό σε μπουφέ μετά, δεν έτρωγαν υπερβολικά, αλλά δεν παρέλειψαν ούτε το επιδόρπιο ούτε έπαιρναν μικρότερες μερίδες, υποδηλώνοντας πως η άσκηση δεν βοηθά δραστικά στην μείωση των θερμίδων.

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα: Είναι μία από τις πιο κλασικές χειμερινές συνταγές, αν και πολλοί το φτιάχνουν και το καλοκαίρι. Σίγουρα πάντως, είναι μία συνταγή, που είναι και γλυκιά, αλλά και θρεπτική, καθώς περιέχει βασικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα.

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Άρωμα ανατολής σε μία συνταγή που θα σας ταξιδέψει

Λιβανέζικα ψωμάκια: Αν συνηθίζετε να φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, αυτή η συνταγή θα σας καταπλήξει. Θα μπορούσατε να τα φάτε είτε σαν συνοδευτικό με το φαγητό σας, είτε να φτιάξετε με αυτά φοβερά σάντουιτς.

Φτιάξτε μοσχάρι κοκκινιστό και διεκδικήστε συγχαρητήρια από όλους

Μοσχάρι κοκκινιστό: Το μοσχάρι αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή μικρών και μεγάλων, χάρη στην πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και την πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Όμως ταυτόχρονα πρόκειται για ένα πολύ γευστικό κρέας, το οποίο αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να κλέψει την παράσταση.