Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πεπτικό σύστημα: Πόσος χρόνος χρειάζεται για την πέψη των τροφών

Πεπτικό σύστημα: Πόσος χρόνος χρειάζεται για την πέψη των τροφών

Πεπτικό σύστημα: Ας είμαστε ειλικρινείς! Οι περισσότεροι από εμάς δεν εκτιμούμε τη δουλειά που κάνει το πεπτικό μας σύστημα.

Ως επί το πλείστον, όταν το φαγητό φεύγει από το στόμα μας, φεύγει επίσης και από το μυαλό μας. Ωστόσο έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι συμβαίνει στα τρόφιμα αφού τα καταπιείτε; Το πεπτικό σύστημα στο σύνολό του αποτελείται από διάφορα πολύπλοκα μέρη.

Τι συμβαίνει κατά την πέψη;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK), το πρώτο βήμα για την πέψη των τροφίμων, προφανώς, είναι το να βάζετε τροφή στο στόμα σας και να τη μασάτε. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πέρα από τη δουλειά που κάνετε με τα δόντια σας, βοηθούν επίσης και οι σιελογόνιοι αδένες, οι οποίοι υγραίνουν το φαγητό σας, καθιστώντας για ό, τι τρώτε να περάσει από τον οισοφάγο σας ευκολότερα κατά την κατάποση.

Αφού φτάσει στον οισοφάγο, το φαγητό περνάει στον κατώτερο οισοφάγο σφιγκτήρα, ο οποίος είναι ένας μυς που χαλαρώνει για να επιτρέψει στην τροφή να περάσει στο στομάχι. Στη συνέχεια, οι μύες του στομάχου αναμιγνύουν το φαγητό σας με γαστρικά υγρά και οι αδένες που βρίσκονται στο στομάχι παράγουν ένζυμα και οξύ στομάχου, που βοηθούν την τροφή να διασπάται περαιτέρω.

Στη συνέχεια, το φαγητό περνά μέσα από το λεπτό και το παχύ έντερο. Στο λεπτό έντερο, τα χωνευμένα θρεπτικά συστατικά και το νερό απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, και στο παχύ έντερο, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται σε κόπρανα, τα οποία μεταφέρονται στον ορθό.

Πόσο διαρκεί συνήθως ολόκληρη η πεπτική διαδικασία;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να αφομοιώσετε το φαγητό – από την στιγμή που το βάζετε στο στόμα σας μέχρι την στιγμή που το εκκρίνετε – εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. (FYI: Αυτή η διαδικασία αναφέρεται μερικές φορές ως χρόνος διέλευσης του εντέρου σας, σύμφωνα με τον MedlinePlus, αναφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ.)

Όπως αναφέρει η Rabia De Latour, MD, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone: «Συνολικά, χρειάζονται από δύο έως πέντε ημέρες για να χωνέψουν οι άνθρωποι την τροφή που καταναλώνουν, καθώς η διαδικασία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από οργανισμό σε οργανισμό».

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τις χρονικές διακυμάνσεις που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων, αλλά αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι ο τύπος φαγητού που καταναλώνεται.

Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορούν να επιταχύνουν την πέψη σας, σύμφωνα με το Δρ De Latour, καθώς τα απλούστερα τρόφιμα (σκεφτείτε: μη επεξεργασμένα τρόφιμα δηλαδή) είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν, επειδή είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να διασπάσει τις σύνθετες χημικές ουσίες, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται με την ηλικία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δείτε πώς θα γλιτωσετε από το φούσκωμα μετά τη διατροφική κραιπάλη των εορτών

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι καλές για την υγεία; Η τραγανή αλήθεια

Ποιες τροφές διευκολύνουν ιδιαίτερα την πέψη και «καθαρίζουν» τη γαστρεντερική οδό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας

Οι γυναίκες έχουν γιατρό από την εφηβεία τους ως επί το πλείστον για την υγεία της περιόδου, τον έλεγχο των γεννήσεων και πολλά άλλα", δήλωσε ο Lipshultz. «Οι άνδρες συχνά δεν επισκέπτονται τακτικά έναν γιατρό και μέχρι να τους δούμε για ουρολογικά προβλήματα, αναπαραγωγικά προβλήματα ή γενικά για την υγεία τους, μπορεί να είναι πολύ αργά».

Πρόοδος στους βιοδείκτες που σχετίζονται με την ατρησία των χοληφόρων

Η ενσωμάτωση αυτών των βιοδεικτών στην κλινική πράξη μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση, να καθοδηγήσει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και να βελτιώσει τη συνολική πρόγνωση για ασθενείς με ατρησία των χοληφόρων.

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Close Icon