Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μαστός: Η πυκνότητα του μαστού διαφέρει ανάλογα τη φυλετική ομάδα

Μαστός: Η πυκνότητα του μαστού διαφέρει ανάλογα τη φυλετική ομάδα

Μαστός: Η μελέτη ρίχνει φως στην περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ φυλής/εθνικότητας, Δείκτη Μάζας Σώματος και πυκνότητας στήθους.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention υπογραμμίζει τις επίμονες διαφορές στον επιπολασμό των πυκνών μαστών σε φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, ακόμη και μετά την προσαρμογή του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Με επικεφαλής την Δρ. Karla Kerlikowske από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η έρευνα είχε στόχο να διερευνήσει εάν ο ΔΜΣ αντιπροσώπευε τις διακυμάνσεις στον πυκνό επιπολασμό του μαστού μεταξύ διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων.

Πυκνότητα του μαστού

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 2.667.207 μαστογραφικές εξετάσεις που διεξήχθησαν σε 866.033 γυναίκες στο Breast Cancer Surveillance Consortium μεταξύ Ιανουαρίου 2005 και Απριλίου 2021. Οι αναλογίες επικράτησης για πυκνούς μαστούς υπολογίστηκαν σε σχέση με τον συνολικό επιπολασμό για κάθε ομάδα φυλής/εθνικότητας.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι Ασιάτισσες είχαν τον υψηλότερο επιπολασμό πυκνού μαστού με 66,0 τοις εκατό, ακολουθούμενες από τις μη Ισπανόφωνες/Λατίνες Λευκές γυναίκες με 45,5 τοις εκατό, τις Ισπανόφωνες/Λατίνες με 45,3 τοις εκατό και τις μη Ισπανόφωνες/Λατίνα έγχρωμες γυναίκες με 37,0 τοις εκατό. Όσον αφορά τον επιπολασμό της παχυσαρκίας, οι μαύρες γυναίκες είχαν το υψηλότερο ποσοστό με 58,4 τοις εκατό, ακολουθούμενες από τις Ισπανόφωνες/Λατίνες με 39,3 τοις εκατό, τις μη Ισπανόφωνες/Λατίνες λευκές γυναίκες με 30,6 τοις εκατό και τις Ασιάτισσες με 8,5 τοις εκατό.

Μετά την προσαρμογή του ΔΜΣ, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι Ασιάτισσες είχαν υψηλότερο επιπολασμό πυκνών μαστών (αναλογία επιπολασμού 1,19) σε σύγκριση με τον συνολικό επιπολασμό. Οι έγχρωμες γυναίκες είχαν επίσης ελαφρώς υψηλότερο επιπολασμό (αναλογία επιπολασμού 1,08), ενώ οι Ισπανόφωνες/Λατίνες εμφάνισαν παρόμοιο επιπολασμό (αναλογία επιπολασμού 1,00). Οι μη Ισπανόφωνες/Λατίνες λευκές γυναίκες είχαν ελαφρώς χαμηλότερο επιπολασμό (αναλογία επιπολασμού 0,96) σε σύγκριση με τον συνολικό επιπολασμό.

Ο Δρ. Kerlikowske τόνισε ότι η ενσωμάτωση τόσο της πυκνότητας του μαστού όσο και του ΔΜΣ θα ήταν πιο αποτελεσματική για τον εντοπισμό γυναικών με υψηλή πυκνότητα μαστού που διατρέχουν κίνδυνο χαμένου ή προχωρημένου καρκίνου σε σύγκριση με τη χρήση μόνο της πυκνότητας μαστού.

Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν φως στην περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ φυλής/εθνικότητας, ΔΜΣ και πυκνότητας στήθους. Προτείνουν ότι ενώ ο ΔΜΣ μπορεί να παίζει ρόλο, δεν λαμβάνει πλήρως υπόψη τις διαφορές στον πυκνό επιπολασμό του μαστού μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών ομάδων. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης πολλών παραγόντων κατά την αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και την ανάγκη για προσαρμοσμένες στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης με βάση τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την εμβάθυνση στους βαθύτερους λόγους αυτών των ανισοτήτων και για την ανάπτυξη πιο ακριβών μοντέλων εκτίμησης κινδύνου που λαμβάνουν υπόψη τόσο την πυκνότητα του μαστού όσο και τον ΔΜΣ στο πλαίσιο της φυλετικής και εθνοτικής ποικιλομορφίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μεγάλο στήθος: Πώς επηρεάζει τη σωματική υγεία

Τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας;

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάστασης του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με διεθνή μελέτη

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα βατόμουρα βοηθούν στη διαχείριση της κατάθλιψης αλλά με μια διαφορά 

Βατόμουρα: Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutritional Neuroscience, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα ρόφημα βατόμουρου για 12 εβδομάδες παρουσίασαν βελτιώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Τι περιλαμβάνεται σε ένα ιταλικό πρωινό;

Ιταλικό πρωινό: Ένα ιταλικό πρωινό, γνωστό ως "colazione", είναι συνήθως μια ελαφριά και απλή υπόθεση σε σύγκριση με πιο περίτεχνα πρωινά που υπάρχουν σε άλλους πολιτισμούς.

Close Icon