ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδουμε την COVID-19 μέσα στο σπίτι μας;

Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδουμε την COVID-19 μέσα στο σπίτι μας;

Κορωνοϊός: Επιστήμονες από την Ιαπωνία απεικονίζουν πώς οι ιοί εξαπλώνονται σε κοινά οικιακά αντικείμενα λίγο μετά την επιστροφή των ανθρώπων στο σπίτι.

Ενώ η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη μετάδοση των σταγονιδίων μέσω του αέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, επιστήμονες από την Ιαπωνία διεξήγαγαν λεπτομερείς υπολογιστικές προσομοιώσεις βασισμένες σε δεδομένα συμπεριφοράς της πραγματικής ζωής για να απεικονίσουν πώς οι ιοί εξαπλώνονται σε κοινά οικιακά αντικείμενα λίγο μετά την επιστροφή των ανθρώπων στο σπίτι. Τα αποτελέσματά τους καταδεικνύουν τη σημασία της άμεσης απολύμανσης των χεριών κατά την επιστροφή για την αποφυγή μόλυνσης από επαφή, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα μιας καλής υγιεινής.

Έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 παγκοσμίως και δεν έχουμε ακόμη βρει μια αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια. Επιπλέον, νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, ορισμένες με υψηλότερη μολυσματικότητα, ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. Ευτυχώς, σε σύγκριση με την κατάστασή μας το 2020, γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον SARS-CoV-2 και τους τρόπους με τους οποίους εξαπλώνεται από ξενιστή σε ξενιστή.

Υπάρχουν δύο κύριες οδοί μετάδοσης του ιού:

  • μόλυνση σταγονιδίων,
  • και μόλυνση εξ επαφής.

 

Ο πρώτος τρόπος – μόλυνση από σταγονίδια – περιλαμβάνει την εισπνοή σταγονιδίων φορτωμένων με ιό που εκπνέονται από έναν φορέα κατά τη διάρκεια της κανονικής αναπνοής ή συνομιλίας. Αυτό το είδος μετάδοσης μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας μάσκες προσώπου και αυξημένο αερισμό. Αντίθετα, η μόλυνση από επαφή συμβαίνει όταν οι ιοί μεταφέρονται από μολυσμένα αντικείμενα, όπως χειρολισθήρες, πόμολα και κοινά αντικείμενα, στα χέρια ενός ατόμου και τελικά στους βλεννογόνους του στόματος, των ματιών ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Δυστυχώς, η μόλυνση από επαφή έχει λάβει ελάχιστη προσοχή από τους επιστήμονες μέχρι στιγμής. «Οι μελέτες για τη μετάδοση της COVID-19 έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη μόλυνση από σταγονίδια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος μόλυνσης από επαφή λόγω ιών στο σώμα ή αντικειμένων που φέρονται από έξω», εξηγεί ο καθηγητής Setsuya Kurahashi από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba, Ιαπωνία, «Μελέτες σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από επαφή στο σπίτι με βάση τα πραγματικά δεδομένα έρευνας είναι λίγα και αυτό είναι ένα αναγνωρισμένο ζήτημα στην έρευνα για την COVID-19».

Κατά συνέπεια, για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό γνώσης, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Kurahashi διεξήγαγε πρόσφατα μια μελέτη με στόχο την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης εξ επαφής της COVID-19 σε εσωτερικούς χώρους. Συνδυάζοντας πραγματικά δεδομένα συμπεριφοράς, μοντελοποίηση βασισμένη σε πράκτορες και υπολογιστικές προσομοιώσεις, η ομάδα έριξε σημαντικό φως στο πώς οι ιοί εξαπλώνονται σε διάφορα οικιακά αντικείμενα από τα χέρια των κατοίκων και μπορεί να μετριαστεί. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Physics στις 12 Ιανουαρίου 2023.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Αρχικά, η ομάδα έστειλε πάνω από 1.100 έρευνες για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το τι κάνουν οι άνθρωποι τα πρώτα 30 λεπτά μετά την επιστροφή στο σπίτι. Ανέλυσαν αυτές τις απαντήσεις στις έρευνες και εξήγαγαν δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά των ανθρώπων, την τοποθεσία και τα αντικείμενα που άγγιξαν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να προετοιμάσουν πίνακες πιθανοτήτων που περιγράφουν την πιθανότητα μεταφοράς από δωμάτιο σε δωμάτιο και την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με διάφορα συνηθισμένα αντικείμενα. Επιπλέον, η ομάδα διεξήγαγε εργαστηριακά πειράματα για να ποσοτικοποιήσει πόσο καλά μπορεί να μεταφερθεί ένα ιικό φορτίο από διαφορετικά υλικά στο δέρμα και αντίστροφα.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η ομάδα πραγματοποίησε πολλαπλά είδη προσομοιώσεων για να αναλύσει τα μοτίβα εξάπλωσης του ιού σε ένα τυπικό νοικοκυριό δύο υπνοδωματίων. Σε ένα από αυτά, εστίασαν στον τρόπο με τον οποίο οι ιοί μεταφέρονται μεταξύ των δωματίων και σε αντικείμενα λίγο μετά την επιστροφή ενός ατόμου που φέρει τον ιό στα χέρια του στο σπίτι. Σε ένα άλλο, ανέλυσαν τι συμβαίνει όταν ένα δεύτερο άτομο επιστρέφει ελαφρώς στο σπίτι αφού το πρώτο άτομο έχει ήδη μεταδώσει τον ιό σε εσωτερικούς χώρους. Τέλος, ερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός εξαπλώνεται μέσω των συνδυασμένων ενεργειών ενός μολυσμένου ατόμου που αναρρώνει στο σπίτι και ενός ατόμου που επιστρέφει στο σπίτι από το εξωτερικό φέροντας τον ιό.

Σημασία των ευρημάτων

Τα αποτελέσματα αυτών των προσομοιώσεων αποκάλυψαν ότι αυτό που κάνουμε μετά την επιστροφή στο σπίτι καθορίζει σε μεγάλο βαθμό πόσο αποτελεσματικά θα εξαπλωθεί ο ιός σε όλο το νοικοκυριό. Αποδείχθηκε ότι το απλό πλύσιμο των χεριών μετά την άφιξη δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό, καθώς είναι πιθανό να έχει έρθει ήδη σε επαφή με διάφορα αντικείμενα εσωτερικού χώρου, μεταδίδοντας τον ιό. Αντίθετα, η απολύμανση των χεριών στην είσοδο αποδείχθηκε καλύτερη στην πρόληψη της μετάδοσης επαφής.

Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μια πολύ αναγκαία εικόνα για το πώς ο SARS-CoV-2 και άλλοι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν σε ένα εσωτερικό περιβάλλον μέσω της επαφής με τα οικιακά είδη. «Ενώ η χρήση μασκών και η ασφαλής απόσταση μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση σταγονιδίων, ο κίνδυνος μετάδοσης εξ επαφής δεν είχε ποσοτικοποιηθεί σωστά πριν από τη μελέτη μας και η γενική απολύμανση των χεριών ήταν η μόνη σύσταση», λέει ο καθηγητής Kurahashi. «Οπτικοποιώντας με ακρίβεια τον αριθμό των ιών που προσκολλώνται σε οικιακά αντικείμενα, δείξαμε ότι η απολύμανση των χεριών τη σωστή στιγμή και το σωστό μέρος είναι εξαιρετικά σημαντική ως σημείο καμπής», καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχετίζεται ο κορωνοϊός με την τύφλωση προσώπου;

70 θάνατοι από Covid, 96 διασωληνωμένοι

Μελέτη διαπιστώνει ότι η τηλεοπτική κάλυψη της COVID-19 έδωσε ώθηση στην έκρηξη της υγιεινής των χεριών

Covid-19: Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να δώσει στα παιδιά ανοσία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."

Παιδική παχυσαρκία - Δεν θα το πάρει "μπόι"

Συχνά οι γονείς επιβραβεύουν το παιδί όταν κάνει κάτι κάλο, με κάποιο γλυκό ή προσπαθούν να το "δωροδοκήσουν" με φράσεις όπως "Αν κάνεις τα μαθήματά σου, θα σου πάρω σοκολάτα" ή "Αν μαζέψεις το δωμάτιο σου, θα φάμε πίτσα".

3 σημάδια στην συμπεριφορά ενός ανθρώπου που δείχνουν ειλικρινή έρωτα

Το χιούμορ δεν είναι ένα ταλέντο που έχουν όλοι, όμως αυτός που ενδιαφέρεται ειλικρινά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σε κάνει να περνάς όμορφα μαζί του, να απολαμβάνεις τον χρόνο που περνάτε.

Συνταγή για υγιεινή πραλίνα φουντουκιού με 3 υλικά και πλούσιο άρωμα

Αν και η γεύση της πραλίνας του εμπορίου είναι ακαταμάχητη, τα συντηρητικά είναι πολλά και πολλές φορές, αν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής στερούμαστε τις απολαύσεις που μας δίνουν χαρά.