Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Covid-19: Μελέτη διαπιστώνει ότι η τηλεοπτική κάλυψη της πανδημίας έδωσε ώθηση στην έκρηξη της υγιεινής των χεριών

Covid-19: Μελέτη διαπιστώνει ότι η τηλεοπτική κάλυψη της πανδημίας έδωσε ώθηση στην έκρηξη της υγιεινής των χεριών

Οι άνθρωποι ακούνε τις ίδιες προειδοποιήσεις ξανά και ξανά, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, και κουράζονται από αυτές. Επομένως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για το πώς θα διατηρηθούν οι θετικές επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στην παρούσα μελέτη. Αυτή η διατήρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μέλλον με λιγότερες μολυσματικές ασθένειες και καθαρά χέρια.

Covid-19: Πολύ πριν από την COVID-19, το πλύσιμο και η αποστείρωση των χεριών ήταν γνωστό ότι βοηθούσε στην πρόληψη της εξάπλωσης λοιμώξεων όπως η γρίπη και οι πρακτικές υγιεινής των χεριών ήταν ιδιαίτερα σημαντικές σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως τα νοσοκομεία. Έτσι, ήταν κάτι σαν ευλογία για τη δημόσια υγεία το γεγονός ότι η COVID-19 αύξησε απότομα την ευαισθητοποίηση για την υγιεινή των χεριών. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κάλυψη της πανδημίας από τα μέσα ενημέρωσης είχε αντίκτυπο. Η μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, απέκτησε μοναδική εικόνα για το πώς η εμφάνιση της COVID-19 και η κάλυψη του νέου ιού από τα μέσα ενημέρωσης αύξησαν τη συμμόρφωση στην υγιεινή των χεριών από 5% σε πάνω από 70% μέσα σε λίγους μήνες.

Οι ερευνητές της μελέτης παρακολούθησαν κατά πόσο η τηλεοπτική κάλυψη σχετίζεται με την εν λόγω συμμόρφωση και αναζήτησαν συσχετίσεις μεταξύ της υγιεινής των χεριών και των πρόσφατα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων της COVID-19. Το άρθρο τους “Ο αντίκτυπος του τηλεοπτικού χρόνου στον αέρα στις συμπεριφορές συμμόρφωσης με την υγιεινή των χεριών κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19” “The impact of television on-air time on hand hygiene compliance behaviors during COVID-19 outbreak”, δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό περιοδικό για τον έλεγχο των λοιμώξεων American Journal of Infection Control. “Παρακολουθούσαμε συστηματικά τη χρήση του αποστειρωτή χεριών από τους επισκέπτες του νοσοκομείου τον Δεκέμβριο του 2019 λόγω της περιόδου γρίπης”, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Daiichi Morii. “Η χρονική στιγμή έτυχε να αντιστοιχεί με την έναρξη της πανδημίας. Αυτό μας επέτρεψε να συγκρίνουμε τη συμμόρφωση με την υγιεινή των χεριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έναρξη”. Ως άλλη ερευνητική μεταβλητή, η τηλεοπτική κάλυψη χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο του βαθμού κοινωνικής ανησυχίας για την COVID-19 και εξετάστηκε η συσχέτισή της με τη συμμόρφωση. Οι επισκέπτες παρατηρήθηκαν για να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιούσαν εθελοντικά σπρέι αλκοόλης στα χέρια τους κατά την είσοδό τους στους χώρους του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια της βασικής περιόδου παρατήρησης τον Δεκέμβριο του 2019, μόλις το 5,3% των παρατηρούμενων επισκεπτών απολύμαναν τα χέρια τους. Στις 28 Ιανουαρίου 2020, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε συγκρατημένα στο 7,6%. Στη συνέχεια, καθώς εμφανίστηκε γρήγορα η COVID-19, τα πράγματα πήραν μια δραματική μεταβολή – η συμμόρφωση αυξήθηκε κοντά στο 70% μέχρι τον Αύγουστο του 2020 και παρέμεινε στο 70%-75% μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, προτού μειωθεί πολύ σταδιακά.

Παράλληλα, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πώς το επίπεδο της κοινωνικής ανησυχίας επηρέαζε τη συμμόρφωση στην υγιεινή των χεριών. “Η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να έχει ισχυρό ψυχολογικό αντίκτυπο και να επηρεάσει την ανησυχία του κοινού”, σημειώνει η συν-συγγραφέας Asako Miura. “Έτσι, εξετάσαμε τον χρόνο εκπομπής που κάλυπτε την COVID-19 στον εθνικό δημόσιο τηλεοπτικό φορέα της Ιαπωνίας, NHK, στην περιοχή όπου βρίσκεται το νοσοκομείο. Ο χρόνος κορυφώθηκε στις 7,7 ώρες/ημέρα τον Μάιο του 2020 και στη συνέχεια κυμαινόταν ανάλογα με την τάση της μόλυνσης”. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μαθηματικές προσομοιώσεις για να συνδυάσουν την τηλεοπτική κάλυψη με τη συμμόρφωση και διαπίστωσαν ισχυρή στατιστική συσχέτιση – μια πρόσθετη ώρα ειδησεογραφικής κάλυψης αύξησε τη συμμόρφωση την επόμενη ημέρα κατά περίπου 1%. Παρακολούθησαν, επίσης, τις τάσεις των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 και των θανάτων, αλλά δεν βρήκαν καμία συσχέτιση με τη συμμόρφωση στην υγιεινή των χεριών. Παρά την τεράστια αύξηση της συμμόρφωσης στην υγιεινή των χεριών όταν υπάρχει έναρξη επιδημίας και τον προφανή ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης σε αυτή τη συμμόρφωση, μπορεί να επέλθει εφησυχασμός. Οι άνθρωποι ακούνε τις ίδιες προειδοποιήσεις ξανά και ξανά, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, και κουράζονται από αυτές. Επομένως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για το πώς θα διατηρηθούν οι θετικές επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στην παρούσα μελέτη. Αυτή η διατήρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μέλλον με λιγότερες μολυσματικές ασθένειες και καθαρά χέρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γρίπη και COVID-19: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία και για τις δύο λοιμώξεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κοινά συμπτώματα, τη θεραπεία και την αποφυγή της γρίπης

Η Όμικρον επιβιώνει πολύ περισσότερο στο πλαστικό και το δέρμα

Τα μαθήματα για την προστασία της υγείας που μας δίνει η πανδημία covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι θερμοπληξία ή τροφική δηλητηρίαση; Μάθετε πώς η ζέστη επηρεάζει το στομάχι σας

Ζέστη στομάχι: Η διάκριση μεταξύ θερμοπληξίας και τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να είναι δύσκολη καθώς και οι δύο καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και κοιλιακό άλγος.

Πώς να φροντίσετε την μητέρα σας μετά από επέμβαση ισχίου;

Φροντίδα ισχίο: Η φροντίδα της μητέρας σας μετά από χειρουργική επέμβαση ισχίου απαιτεί υπομονή, προσοχή στη λεπτομέρεια και μια υποστηρικτική προσέγγιση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και την άνεσή της.

Πώς να φροντίσετε μια θαλάσσια χελώνα αν την βρείτε τραυματισμένη;

Θαλάσσια χελώνα: Εάν συναντήσετε μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, είναι σημαντικό να χειριστείτε την κατάσταση με προσοχή και να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα για να εξασφαλίσετε την ευημερία της χελώνας.

Close Icon